Hlavní obsah

Titanzinek a hliník jsou ideální materiály pro lehkou střešní krytinu

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střešní krytina z plechu se dlouhodobě těší velké oblibě jak u stavebníků, tak u architektů. Nejenomže je lehká, ale také se snadno tvaruje, takže umožňuje elegantní a vizuálně zajímavá řešení jednotlivých detailů, zároveň pak, je-li správně položena, může zaručit bezchybnost a trvanlivost po dlouhá desetiletí bez jakékoli degradace povětrnostními vlivy. K nejčastěji používaným materiálům patří hliník a titanzinek.

Foto: Ondřej Moravec

Lehká střešní krytina, jako třeba titanzinek, nemusí zůstat pouze na střeše. Šikovný architekt ji umí hezky využít a kombinovat s ostatními materiály i na fasádách staveb.

Článek

Titanzinek je oblíbený zejména v německy mluvících zemích a ve Francii, slouží nejenom jako střešní krytina, často jím bývají obloženy i fasády (nebo alespoň jejich části) a vyrábějí se z něj i okapové systémy. Jeho velkou výhodou je rychlá výstavba a ekologická udržitelnost.

Titanzinek je dokonce považovaný za nejekologičtější materiál v oblasti střešních krytin a okapových systémů, a to i díky nízké energetické náročnosti na jeho výrobu, protože se taví při výrazně nižších teplotách než ostatní materiály. Navíc je takřka stoprocentně recyklovatelný. Životnost titanzinkových prvků je srovnatelná s měděnými, ovšem jsou výrazně levnější. V průměru lze počítat s náklady 500 až 1000 korun za čtvereční metr.

„Jedinečný povrch se hodí k modernímu konceptu a zároveň působí ušlechtilým dojmem,“ tvrdí o titanzinku architekt Pavel Mudruňka. A za realizační firmy hovoří majitel společnosti Pavel Topinka – Klempo: „Jako řemeslník na něm oceňuji především dobrou zpracovatelnost a možnost pájení, pokud se vyskytne detail, kde nelze krytinu falcovat. Chci jít v řemesle tím směrem, kde je vidět ruční práce.“

Právě snadná a přesná tvarovatelnost je obecně velkou předností střech z kovů a jejich slitin. „Kvalitní titanzinek je tvárný, a proto umožňuje realizovat originální, mnohdy až odvážné vize architektů. Díky technologii předzvětrávání je navíc schopen vytvořit na povrchu elegantní patinu, která je zároveň i doživotní ochranou před korozí a povětrnostními vlivy,“ uvedla Markéta Martinková, jednatelka české dceřiné společnosti firmy Rheinzink, která se výrobou titanzinku zabývá.

Kdepak do Humpolce, na střechu s ním!

„Praktickým a spolehlivým materiálem, za který se nemusí zaplatit více, než je třeba, je hliník. Systémy z tohoto materiálu nabízíme v deseti standardních barvách, v případě potřeby však lze vyrobit jakoukoliv požadovanou barvu. Všechny díly jsou zhotoveny z barevného hliníku a představují jedinečný ucelený stavebnicový systém se zárukou 40 let,” říká Roman Vaněk, technický poradce Prefa Aluminiumprodukte.

Foto: Prefa Aluminiumprodukte

Jednou z velkých výhod hliníkové střešní krytiny je tvárnost materiálu, z nějž je vyrobena, a navíc i velká odolnost a bezúdržbovost.

Spousta barev a tvarů = spousta možností využití

Rozhodne-li se pro hliník, má stavebník na výběr z široké škály tvarů – falcované tašky, falcované šindele, falcované šablony, drážkované krytiny nebo krytiny s unikátním prolamovaným povrchem, které dodají každé nové i rekonstruované stavbě zcela jedinečný vzhled.

Barevná povrchová úprava hliníkových krytin má především estetickou funkci, protože nemá vliv na životnost ani funkčnost. K nejoblíbenějším barvám patří antracitová, tmavě hnědá, tmavě červená nebo světle šedá. Barvy jsou vypalované a mají speciální úpravu proti účinkům UV záření. Vzhledem k tomu, že hliník nekoroduje, dosahují hliníkové střechy životnosti i více než 100 let.

Na novostavby i rekonstrukce

Velká nabídka tvarů, barev, ale i dlouholetá bezúdržbovost předurčují hliníkové střechy nejenom na novostavby, ale i pro rekonstrukce střech. Svojí nízkou váhou, která činí jen 2,6 kg na 1 m², se ideálně hodí na rekonstrukce starých střech. Letitý krov často nebývá v nejlepší kondici, takže lehký hliník konstrukci střechy zbytečně nezatěžuje. Pro konkrétní představu: plocha střechy 200 m² s hliníkovou taškou váží necelých 500 kg, střecha se stejnou plochou, ale s betonovou taškou by vážila více než 10 tun.

Podobně jako titanzinek je také hliník přátelský k životnímu prostředí, je inertní a lze jej recyklovat. Dokonce někteří výrobci falcované hliníkové střešní krytiny používají až z 90 procent jako vstupní surovinu právě recyklovaný hliník. Cenový rozptyl za střešní krytinu je veliký, obecně lze počítat zhruba s částkou od 480 korun za čtvereční metr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám