Hlavní obsah

Tajné dveře neexistují jen v knihách. Můžete je mít i doma

Novinky, nes

Snad každý člověk jako dítě zatoužil po tom, aby měl doma tajný průchod nebo tajnou místnost. Konečně, neobešla by se bez nich nejedna detektivka nebo strašidelný příběh. V praxi slouží často jako domácí sejf, případně útočiště pro dobu nejistoty. Anebo prostě jako hodně elegantní zašívárna pro chvíle, kdy pán domu nehodlá být rušen návštěvami.

Foto: Creative Home Engineering

Tajné dveře se často maskují jako knihovny, nebo niky.

Článek

Pokud jste fandou tajných místností a o něčem podobném uvažujete, nabízíme vám několik tipů, na co při jejich vymýšlení pamatovat.

Foto: Creative Home Engineering

Tentýž kulečníkový salonek, ale se zavřenými dveřmi.

Je samozřejmě snazší na eventualitu tajné místnosti či průchodu myslet už při stavbě objektu. Nicméně běžně se tajná místnost vytvoří i v již hotovém domě. Velmi často vznikají z komůrek, komor a špajzů, ale třeba i z celých pokojů.

Foto: Creative Home Engineering

Jeden už nemůže věřit ani výstavce letadel pod schodištěm...

Nejprve si tedy promyslete, kterou z existujících prostor obětujete a odkud do ní budete chtít vcházet. Dveře do ní bude zakrývat nějaký útvar, například kus nábytku, ale může to být i jen zeď pokrytá dřevěnými panely, nebo jakýmkoli jiným, ideálně plastickým, povrchem. Třeba kameny.

Foto: Creative Home Engineering

Tajné dveře jako vystřižené z počítačové hry Wolfenstein.

Foto: Creative Home Engineering

Tajný vchod se může ukrývat i za elegantními dřevěnými panely.

Tajné dveře se neotevírají manuálně, ale pomocí elektrického mechanismu. Je tedy potřeba, aby k místu vchodu do budoucího tajného prostoru vedla elektřina.

Pro zamaskování tajných dveří lze použít nějaký kus stávajícího nábytku, ale je možné vytvořit celé dveře nové, včetně kamufláže. Ta může mít třeba podobu skříně s falešnou zadní částí.

Foto: Creative Home Engineering

A vzhůru do Narnie!

Je dobře si dopředu také promyslet, jaký bude účel tajné místnosti, protože podle toho se pak odvíjí mj. i způsob chování dveří v případě výpadku elektrického proudu. Dveře se mohou v takovou chvíli buď otevřít, anebo naopak zůstat dále zavřené. Místnost fungující jako sejf by asi měla při výpadku zůstat zavřená. Naopak, tajná místnost bez jiného východu, určená k občasnému pobytu osob, bude bezpečnější, když se dveře při výpadku otevřou.

Foto: Creative Home Engineering

Některé uličky v některých domech jsou jen zdánlivě slepé...

S cenou souvisí kvalita

Jako u všeho na světě, i v případě tajných dveří hraje velkou roli, kolik se nakonec rozhodnete do projektu investovat. Skutečně kvalitní světoví výrobci začínají na částkách okolo 6500 dolarů, tedy necelých 130 tisících korunách.

Foto: Creative Home Engineering

Luxusní řešení, do luxusního prostředí

Pravda, částka to není malá, ale pak máte jistotu, že tajné dveře budou opravdu tajné. Levné produkty, za které nehovoří víc než malá fotečka na internetu, se mohou ukázat jako vyhozené peníze.

Foto: Creative Home Engineering

Řekli byste obyčejná obýváková stěna.

Za kvalitními tajnými dveřmi se skrývá vysoce profesionální technologie řídící chod dveří, které pracují s maximálně těsným dovřením. Zároveň jsou trvale pevné a odolné vůči všemožným vlivům. Levné dveře se v brzké době začnou kroutit, shrnovat koberec před sebou, anebo dřít na různých místech, takže vzniklé škrábance snadno napoví o jejich existenci.

Obzvláště rychle se nedostatky levných dveří projeví, když je naložíte, například knihami. Jejich váha proces sebeprozrazení výrazně uspíší.

Foto: Creative Home Engineering

Elegantní a nenápadné

Anketa

K čemu byste využili tajnou místnost, kdybyste ji měli doma?
Jako sejf. Byly by tam cennosti, peníze nebo zbraně
24,7 %
Ideální zašívárna před manželkou, dětmi a tchýní...
73,1 %
Konečně místnost, kde by mě nikdo neviděl, jak mlsám!
2,2 %
Celkem hlasovalo 4453 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám