Hlavní obsah

Stísněný byt proměnil architekt ve vysněné místo k životu

Radek bydlel od dětství na sídlišti. Když se mu naskytla možnost získat své první bydlení v bytovce v klidné lokalitě plné zeleně a s úžasným výhledem na pražské panorama, neváhal ani minutu. Jak už to tak ale bývá, vždycky je něco za něco.

Foto: www.modernibyt.cz

Dříve potemnělý byt provzdušnila otevřená dispozice centrální obytné části, kterou tvoří obývací pokoj, pracovna, jídelna a kuchyňský kout.

Článek

Co se stane, když k rekonstrukci bytu přizvete architekta a nejlepšího kamaráda v jedné osobě? Zaprvé o něj můžete velmi snadno přijít, protože do hry vstupují úplně jiné emoce, než když jste „obyčejný“ klient. Zadruhé můžete vztah upevnit a získat pro své bydlení to nejlepší.

Foto: www.modernibyt.cz

Ukládání v chodbě zajišťuje na míru vyrobený sloup s otevřeným a uzavřeným výsuvným botníkem a skříní na kabáty.

V případě Radka šlo o byt, který bylo třeba nejprve obnažit na dřeň a převrátit jeho dispozici naruby, aby se z něj mohlo vyloupnout vysněné místo k životu. Tento úkol svěřil kamarádovi, s nímž strávil léta ve školní lavici na gymnáziu, architektovi Pavlu Lejdarovi a architektonickému ateliéru Artikul.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyň s dispozicí do L vyrobili na míru truhláři. Kromě klasických horních a dolních skříněk nechybí ani promyšlená spíž na suché potraviny a malé spotřebiče.

Foto: www.modernibyt.cz

Každá dlaždice obkladu za pracovní deskou z umělého kamene je složená z mixu 4 vzorů v několika variantách. Poskládat je tak, aby se motivy vedle sebe neopakovaly, byl další z rébusů pro architekty ze studia Artikul.

Největším nedostatkem Radkova bydlení byl stísněný panelákový dojem, kterým byt působil navzdory slušné rozloze 70 m2.

Foto: www.modernibyt.cz

Interiéru vládnou neutrální tóny kombinované s akcenty v živých barvách. Jedním z nich je například obraz z Galerie Kvalitář.

Své udělaly také nepříliš šťastné zásahy předchozího majitele, který původní řešení z 50. let posunul k obkladům a výmalbě z éry zlatých devadesátek hrajícím všemi barvami. Tyto vady na kráse odstranili architekti změnou dispozice s otevřenou centrální částí, která v sobě spojuje obývací pokoj s jídelnou a kuchyňským koutem. Aby k ní však mohlo dojít, bylo třeba několik dalších poměrně náročných řešení.

Foto: www.modernibyt.cz

Byt ukrývá řadu na první pohled neviditelných vychytávek. Například pracovní stůl, jehož deska se dá rozložit do tvaru písmene L, nebo propojení počítače s televizí.

Nástrahy rekonstrukce

V první řadě bylo třeba překopat rozvody, které vedou nyní v podhledové části předsíně. Ke slovu se přihlásila také přečerpávací stanice, která zajišťuje distribuci vody a odpadu mezi protilehlými částmi bytu. Tyto technologické lahůdky si vyžádaly i nadstandardní řešení úložných prostor, jejichž výroby se zhostili truhláři.

Foto: www.modernibyt.cz

Ložnice vyzývá k odpočinku jemnou kombinací bílé a béžové. Čistý vzhled oživuje vliesová tapeta z kolekce Josephine od značky Lavmi.

Přečerpávací stanice se ukryla v útrobách části kuchyňské linky, která slouží zároveň jako spíž. Dříve obnažené stoupačky a kotel na toaletě skryla nová úložná stěna, v níž zbylo místo i na mycí prostředky nebo na kyblík s mopem.

Foto: www.modernibyt.cz

Na kosmetické drobnosti je připravená polička a uzavřené boxy spojené se zrcadlem. Na pračku a špinavé prádlo je vyhrazen prostor v atypicky řešených umyvadlových skříňkách.

Hold českým značkám

Z původní podoby bytu zůstala jen parketová podlaha, která prošla repasí. Tu doplnil nábytek z dubového masivu a dýhy a neutrální odstíny šedé a krémově bílé.

Co nevyrobili truhláři, to bylo na Radkovo přání pořízeno v obchodech českých výrobců, jako je Ton, Lucis, Rott design nebo Lavmi.

Foto: www.modernibyt.cz

Původní stav

Foto: www.modernibyt.cz

Původní stav

„Jelikož jde o první vlastní bydlení, snažili jsme se jej pojmout maximálně nadčasově a ponechat i nějaký prostor k budoucímu dozařízení,“ konstatuje Pavel Lejdar a jedním dechem dodává, že v tomto ohledu má Radek jasně nastavené mantinely.

Foto: www.modernibyt.cz

Původní stav

„Bohužel má tu smůlu, že jsme kamarádi, a tak se běžně stává, že když přijdu na večeři, všechno, co se mi nelíbí, sundávám a schovávám do skříní.“

Slovo architekta - Ing. arch. Pavel Lejdar
„Velkým problémem řady bytů bývají poddimenzované úložné prostory. Ty jsme zde řešili atypickým nábytkem, který jsme nechali vyrobit s naprosto jasnou představou o tom, čemu konkrétně bude každá polička sloužit. S Radkem, který je ohromný systematik, jsme plánovali vše do detailu – při návrzích jsme zakreslovali skříňky na mycí prostředky, žehlicí prkno a další, aby opravdu všechno mělo své místo a byt mohl být dokonale funkční.“

Anna Martinková, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám