Hlavní obsah

Stavby v jáchymovské vilové čtvrti připomínají někdejší architektonický rozvoj oblasti

Novinky, Text: Lubomír Zeman, editace: Kristýna Křížová

Architekt, stavitel a podnikatel Franz Rehn, který stavby navrhoval a pak i realizoval, vytvořil řadu vil v oblasti jáchymovské vilové čtvrti, které stojí za pozornost. Jde o jedny z architektonicky nejvýznamnějších staveb lokality. Jejich architektura je tvarově pestrá a elegantní.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Franz Rehn si v lázeňské čtvrti postavil svou vilu, penzion Sonnenhof. Předtím realizoval stavební plány penzionu nazvaného Vila Chromý.

Článek

V roce 1912 připravil architekt Franz Rehn stavební plány pro sládka jáchymovského měšťanského pivovaru Johanna Chromého na stavbu penzionu čp. 756 nazvaného Vila Chromý, umístěnou nad tehdejším nádražím. Podoba třípodlažního domu byla rozdělena výstupky s mohutnými štíty, arkýři, balkony a vyhlídkovou arkádou ve štítu.

Naproti přes údolí, v dnešní ulici Palackého, navrhl a postavil stavitel pro restauratéra z Karlových Varů Chaima Faklera Vilu Dagmar čp. 766. Další rozvoj lázeňské vilové čtvrti pak přerušila první světová válka.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Restaurace nebo vila Mayer, dnes nese název Panorama.

Po odeznění a uklidnění poválečné situace v česko-německém pohraničí byl pak Franz Rehn mezi prvními, kdo si v nové lokalitě postavil svou vilu, penzion Sonnenhof čp. 920, v dokumentech psanou na manželku Gretl (Margaret) Rehn.

Z jednoduchého tvaru domu vystupoval v původním návrhu jen schodišťový výstupek na boční severní straně vily se vstupem krytým otevřeným sloupovým přístřeškem (vstupní lodžií).

Fasáda byla oživena dekorováním oken s žaluziovými okenicemi. Dvoupatrová vila se zvýšeným přízemím byla zastřešena strmou valbovou střechou s velkým vikýřem ve střední ose, završeným vysokým trojúhelným štítem.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Vila Dagmar má štíhlou siluetu a sérii balkonů.

V pozdějších letech připravil Franz Rehn projekt stavby penzionu na horní hraně svahu pro hoteliéra Raimunda Mayera (psáno i Maier), nazvaného Restaurace či Vila Mayer, čp. 931, proslaveného dodnes pod názvem Panorama. Jednopatrový objekt zhruba čtvercového půdorysu je doplněn převýšenou věžicí. Objekt je zastřešen strmou valbovou střechou.

Hotel Panorama je zachován v dobrém stavu. Většina ostatních vil jáchymovské vilové čtvrti chátrá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám