Hlavní obsah
Jedna z klidových zón v domě vyhrazená především pro dospělé. Foto: Tim Evan Cook

Starý dům má moderní interiér a prostory zvlášť pro děti a dospělé

Mladá rodina s dětmi rekonstruovala svůj cihlový dům v londýnské čtvrti Chelsea. V domě měly vzniknout zóny pro děti a místa určená především dospělým. Obecně se pak měla zlepšit propojenost a logická návaznost jednotlivých prostorů v domácnosti. Se svými představami se rodina obrátila na architekty ze studia Michaelis Boyd Associates.

Jedna z klidových zón v domě vyhrazená především pro dospělé. Foto: Tim Evan Cook
Starý dům má moderní interiér a prostory zvlášť pro děti a dospělé

Jako v mnoha dalších případech, jeden z prvních požadavků rodiny se týkal množství denního světla proudícího do interiéru. Zároveň si majitelé přáli vytvořit v domě místa vhodná pro odpočinek a zábavu. Kromě všeho zmiňovaného si majitelé také přáli, aby architekti při práci používali kvalitní a luxusní materiály a detaily.

V suterénu je mj. umístěna i menší posilovna. Od zbytku prostoru ji odděluje prosklená stěna.

Foto: Tim Evan Cook

Jednu ze stěn skleněného boxu posilovny tvoří vinotéka.

Foto: Tim Evan Cook

Součástí úprav bylo i rozšíření stávající velikosti domu z původních 225 m2 na nových 337 čtverečních metrů. Spodní podlaží měla být zařízena v moderní stylu s otevřenými plány, samonosnými schodišti a prosklenými stěnami, zatímco horní podlaží si majitelé přáli uspořádat ve více tradičním stylu.

Dětská herna v suterénu domu. její prostor osvětlují světlíky vedoucí na dvorek na zahradě.

Foto: Tim Evan Cook

Herna dětí

Foto: Tim Evan Cook

Dům před rekonstrukcí již v minulosti prodělal jisté úpravy, ty se však ukázaly pro současný způsob života mladé rodiny nepraktickými. Vnitřek domu byl tmavý, pochmurný a také nepraktický. Například místnost s technickým zázemím byla hned vedle přijímacího pokoje pro návštěvy apod. Schodiště byla rovněž prapodivně řešena a horní podlaží pak doslova přeplněná místnostmi.

Architekti odstranili původní schdoiště a nahradili je novým, samonosným se stupni z masivního dřeva.

Foto: Tim Evan Cook

Majitelé si přáli vytvořit v nově zařízeném podzemí ložnici s koupelnou pro hosty, hernu pro děti a studovnu.

Prostorné kuchyni vládne dvojice pracovních ostrovů. Na jednom se vaří, na druhém připravují potraviny.

Foto: Tim Evan Cook

Z domu se na zahradu vychází na úrovni kuchyně, proto bylo možné dvorek přímo před domem využít jako venkovní posezení k jídlu.

Foto: Tim Evan Cook

Snížené přízemí má otevřený plán, jemuž vévodí velká kuchyň s dvojicí pracovních ostrovů a navazující jídelnou. Odtud se vychází ven do zadní zahrady, kde je malý dvorek, na němž lze v teplých dnech také společně stolovat.

Vstup do domu ve zvýšeném přízemí

Foto: Tim Evan Cook

Obývací pokoj ve zvýšeném přízemí

Foto: Tim Evan Cook

Do domu se z ulice vstupuje do přízemí, z nějž se po schodišti buď sestoupí do sníženého přízemí, anebo vystoupí do první patra. Jeho jádrem je tzv. formální  obývací pokoj, na nějž v exteriéru navazuje terasa s výhledem na zadní zahradu. V sousedství obývacího pokoje je pak rodinná studovna.

Ze zvýšeného přízemí se vychází na terasu s výhledem do zahrady.

Foto: Tim Evan Cook

Foto: Tim Evan Cook

V prvním patře je situována ložnice rodičů, z níž se skrz menší šatnu prochází do koupelny. Kolem schodiště se pak prochází do druhé, prostornější společné šatny. Koupelna je zařízena s prvky z leštěné mosazi a travertinovými obklady.

Dětské pokoje jsou zařízené v živých barvách.

Foto: Tim Evan Cook

Zakončení schodiště ve druhém patře, kde jsou dětské pokoje.

Foto: Tim Evan Cook

Druhé patro je celé vyhrazeno dětem. Chlapec i dívka mají každý svůj pokoj. Jejich interiér navrhli architekti v živých barvách a stejně tak se snažili rozveselit i společnou koupelnu. Do podesty nad schodištěm, přímo podsvětlík, umístili architekti čítárnu a vůbec hrací koutek dětí. Chodba druhého patra má pak ještě jednu zvláštní funkci - slouží jako galerie pro výstavu výrobků a obrázků malých obyvatel domu.

Dětská koupelna je zařízena v živějších barvách.

Foto: Tim Evan Cook

Interiér koupelny rodičů je zařízen leštěnými msaznými prvky a deskami a obklady z travertinu.

Foto: Tim Evan Cook

Suterén: 1 - ložnice pro hosty, 2 - posilovna, 3 - studovna, 4 - hala, 5 - herna pro děti, 6 - (externí) světlík

Foto: Michaelis Boyd Associates

Snížené přízemí: 7 - technické zázemí domu, 8 - WC, 9 - obývák, 10 - kuchyň, 11 - jídelna, 12 - zahrada

Foto: Michaelis Boyd Associates

Přízemí: 13 - chodba, 14 - terasa

Foto: Michaelis Boyd Associates

První patro: 15 - ložnice rodičů, 16 - průchozí šatna, 17 - šatna, 18 - koupelna

Foto: Michaelis Boyd Associates

Druhé patro: 19 - pokoj chlapce, 20 - pokoj dívky

Foto: Michaelis Boyd Associates

Čelní (vlevo) a zadní fasáda domu

Foto: Michaelis Boyd Associates

Dům ze strany

Foto: Michaelis Boyd Associates

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Související články

Výběr článků