Hlavní obsah

Staňte se kuchyňskými mistry v ukládaní věcí

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádná jiná místnost v domě není spojena s ukládáním takového množství věcí a předmětů jako kuchyně. Abyste s ní byli spokojeni, uspořádejte si úložné prostory prakticky. Tím si ulehčíte práci a udržíte pořádek.

Foto: Oresi (4x)

V bytě může nahradit spíž přehledný potravinový výsuv Savana, kam lze uložit suché potravinové zásoby v případě, že nedisponujete samostatnou komorou na potraviny.

Článek

Při výběru kuchyňské linky a jejího vybavení hraje hlavní roli její vzhled, barva a velikost. Bez účelných úložných prostor se ale neobejdete v žádné místnosti, natož v kuchyni! Tady kromě potravin, jídelních souprav a nádobí také skladujete různé elektrospotřebiče. Proto v domech a velkých bytech, kde můžete ovlivnit dispozici, naplánujte i komoru na potraviny.

Vyjde levněji než skříně s výsuvnými drátěnými policemi. Ani do velké kombinované chladničky s mrazákem neuložíte tolik potravin jako do praktické spíže.

Foto: Schmidt kuchyně

Praktická zásuvková skříň kam se obvykle ukládají potraviny a spousta dalších předmětů včetně textilu jako jsou utěrky, kuchyňské ručníky a ubrusy.

Skříňky a zásuvky 

Při ukládání potravin a nádobí nejde jen o dostatek místa, ale také o pohodlí a bezpečnost. Podstatná je přiměřená výška polic a zásuvek, jejich přehlednost a snadný přístup. Proto kuchyň koncipujte tak, aby tu našly místo hlavně předměty, které používáte k vaření a trvanlivé potraviny, jež nevyžadují chlazení.

Foto: Datart

Úzká zásuvka s dvěma kovovými policemi, vhodná pro ukládání dochucovadel a ingrediencí. Vyrábí se v šířkách od 15 do 30 cm. Cena od 3850 Kč.

Ve výšce očí ukládejte zejména kuchyňské nádobí. V bytech, kde nemáte jídelnu, je potřeba najít v kuchyni také místo pro příbory, utěrky, kuchyňské ručníky a ubrusy. Výčet potřebných věcí není malý, a tak využijte horní poličky pro předměty, které neberete do ruky každý den.

Foto: Schmidt kuchyně

Horní skříňky s klasickými dveřmi dnes nahrazují jednoduché či dvojité klopny.

Pro dlouhodobé skladování jsou vhodnější uzavřené skříňky než volné police. Hlavně proto, že se v nich předměty nezašpiní mastnou párou.

Jestli máte opravdu velkou kuchyň nebo jídelnu a můžete si dovolit příborník s prádelníkem, vystavte nejhezčí kusy ve sklenících či otevřených policích a méně atraktivní části výbavy uzavřete. Nabídka kuchyňských sestav včetně vybavení je dostatečná pro velkou i malou kuchyň v různých cenových relacích. Výrobci nabízejí spoustu prakticky členěných prostor.

Foto: Datart

Otevřená zásuvková skříň na prostírání anebo jídelní náčiní. Jde o atraktivní kus nábytku, který má dřevěnou čelní plochu v provedení dub-masiv a dokonalý pojezdový samobrzdný systém. Cena od 16 000 Kč.

Snadnější přístup k věcem umožní výsuvné police podobně jako drátěné programy, které navíc působí vzdušným dojmem.

Foto: Oresi

Praktické organizéry na ukládání nádobí jsou čím dál dokonalejší, využívají se pro kuchyně Livanza a Bauformat.

Co řeší plnovýsuv

Horní skříňky s klasickými dveřmi dnes nahrazují jednoduché nebo dvojité klopny či rolety, spodní skříňky pak plnovýsuvy.

Jsou to šikovné zásuvky, které se dají vytáhnout na celou hloubku. Jejich přehledné uspořádání zjednodušují různé typy organizérů (dřevěné, plastové či drátěné vložky), které umožňují snadné vyjmutí uložených věcí.

Foto: Oresi

Plnovýsuv je šikovná zásuvka, kam lze uložit jakoukoli věc včetně potravin, a která se dá vytáhnout na 100 % hloubky. Přehledné uspořádání těchto šuplíků zjednodušují různé typy organizérů.

Nosnost plnovýsuvných šuplíků je až 80 kg, takže do nich naskládáte i těžší nádobí. Plnovýsuvy lze instalovat i do starších kuchyňských sestav. Jejich jedinou nevýhodou je podstatně vyšší cena oproti klasickým policovým skříňkám.

Plnovýsuv se určitě osvědčí i ve spodní části spížové skříně, kde nemusíte dlouze pátrat po stavu potravinových zásob. U spížových skříní používejte výsuvné drátěné regály, k nimž lze přistupovat z obou stran. Na výběr jsou skříně v šířce 30 a 45 cm.

Foto: Datart

Prostorně úsporné řešení pro malé kuchyně poskytuje zásuvka s vysoce stabilním výsuvným stolečkem v dostupných šířkách 50 a 60 cm. Cena 16 450 Kč.

Plnovýsuvy mají zvláštní kování a některé jsou vybaveny i speciálními tlumicími programy (brzdičkami), které pohltí zvuk zavírající se zásuvky.

Foto: Trachea

Kovová úchytka ukrytá za zkosenou hranou dvířek poskytuje dostatek prostoru pro vložení prstů a pohodlné otevření a přitom nijak nevyčnívá.

Využijte také rohy na maximum

Využití každého místa v rohové skříni se cení. Zatímco dříve se používaly jen otočné karusely, nebo půlkruhové otočné police, dnes je nahrazují důvtipné výsuvné drátěné systémy.

Za efektní využití sebemenšího prostoru v rohu ovšem zaplatíte navíc několik tisíc, přičemž skříňka i karusel vyjdou laciněji.

Foto: Oresi

Důmyslné řešení kuchyňských rohových výsuvů s perfektním systémem, který drží dva otočné koše s policemi a kovovým zábradlím. Na tyto plochy lze uložit třeba jídelní soupravu.

Předtím, než začnete zbytečně utrácet za vybavení, ujasněte si, kolik hrnců a talířů v kuchyni opravdu potřebujete. Přednost dejte stohovatelným sadám nádobí.

Otevřené police

Praktickým trendem posledních let jsou závěsné systémy a otevřené police, kde máte po ruce všechny potřebné předměty a věci od ubrousků přes kořenky až po prkénka. Navíc vkusně uložené věci jsou také vhodnou kuchyňskou dekorací.

Otevřené police nahrazují postupně horní skříňky, protože dostatek úložného prostoru získáte díky plnovýsuvům ve spodních skříňkách.

Foto: Datart

Závěsný systém MosaiQ je praktický, přehledný a zároveň atraktivní. Náčiní máte při ruce a když do nosné lišty zabudujete i světlo, bude toto řešení navíc efektní. Cena od 2800 Kč/bm.

Malé spotřebiče

Každodenní vyndávání kuchyňských robotů, topinkovačů či mixérů ze skříněk, natož ze spíže, je dost nepohodlné. Náhradním řešením může být roletová skříňka, kde najdou spotřebiče trvalé útočiště. Užitečné jsou skříňky vybavené zásuvkou na elektřinu, pak se spotřebiči nemusíte vůbec manipulovat a po skončení práce jen zatáhnete roletu nebo zavřete skříňku. Toto řešení oceníte hlavně v malých kuchyních.

Foto: Schmidt kuchyně

V moderní kuchyni je samozřejmostí prostor pro čisticí prostředky a koš pro ukládání tříděného odpadu, který se obvykle nachází ve skříňce pod dřezem.

Každý přivítá, má-li na dosah ruční vysavač, mop, kbelík a čisticí prostředky. V moderních kuchyních řeší tento problém skříňka umístěná pod dřezem. S úklidem úzce souvisí ukládání kuchyňského odpadu, s nímž počítají koše na tříděný odpad. Většinou se instalují v blízkosti dřezové skříňky.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Práci usnadní:

  • velká potravinová skříň
  • spodní skříňky s plnovýsuvem
  • žaluziová skříňka pro elektrospotřebiče
  • závěsný kovový program
  • výsuvný koš na tříděný odpad
  • chladnička s mrazničkou
  • spížová skříň s výsuvem
  • stohovatelné nádobí
  • rohová skříňka s karuselem
  • tlumicí dorazy u skříněk

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám