Hlavní obsah

Rychlé a levné proměny kuchyňské linky

Právo, Sylva Svobodová

Původní kuchyňskou sestavu lze šikovně repasovat a dát jí úplně nový vzhled. Důležitá jsou hlavně čelní pohledová dvířka, která jsou nejvíce vidět a určují styl interiéru.

Článek

Koupě nové kuchyňské linky, včetně spotřebičů, není levná věc. Samozřejmě záleží na tom, jak jsme nároční a jak velkou sestavu potřebujeme. Jestliže jsme ale s původní kuchyní vcelku spokojeni, pouze už má viditelné „své roky“, máme pro vás tipy na její proměnu.

Tři možnosti renovace

Můžeme vyměnit všechna čelní dvířka a kuchyňský obklad a ponecháme pouze korpus.

Další varianta zaujme mladé kreativce: linka v panelovém bytě se dá proměnit za jeden den díky samolepicí fólii d-c-fix.

Třetí možnost je vhodná třeba na chalupu, kde není problém starou dřevěnou linku natřít vhodnými barvami.

Linka má nová dvířka

Kolik nových kuchyňských sestav si stihneme za život pořídit? Obvykle jen dvě a musí nám vydržet pěkně dlouho. Přitom vkus a styl se mění, stejně jako my.

Mladí lidé preferují výrazné barvy a originální nápady, střední generace modernu a nadčasovost, starší lidé jistou klasiku. A tak je kuchyň začínajícího páru jasně červená nebo trávově zelená, rodiny s dětmi preferují decentní odstíny a lidé před důchodem frézovaný povrch s dřevěným dekorem. Tři proměny v průběhu mnoha let. To vše může „zažít“ i jedna kuchyňská sestava, když si majitelé postupně vymění čelní dvířka a zachovají původní korpus.

Základem nových dvířek, která lze nasadit na všechny závěsy dostupné na našem trhu, je dřevovláknitá MDF deska. V nabídce je až 90 variant dvířek od jemných linek až po složitější frézování (s obloučky, s ornamentem), obvykle v tloušťce 18 až 21 mm. Dvířka jsou opatřená povrchovou úpravou, tzv. vakuovým zalisováním desky dvířek na fóliovaný povrch.

Dvířka se prodávají v pěti kolekcích: 1. fólie s dekory dřeva, 2. barevné trendy, 3. řada v lesku, 4. v matu a 5. provedení Exclusive s nevšedními dekory (papyrus, broušený nikl, oxygen lesk, okapa světlá lesk). Zadní strana dvířek může být klasicky bílá, ale i v provedení hliník, šedá, vanilka nebo v dekoru oblíbené dřeviny. Čelní dvířka mají dobrou odolnost vůči oděru nebo jinému poškození, jejich rezistence vůči teplotě je až do 80 °C.

Kromě katalogové nabídky mohou mít čelní dvířka novou povrchovou úpravu, tzv. overface - digitální potisk. Je to jakási „další vrstva obličeje“ dvířek. A tak můžeme mít doma kuchyň, kterou nikdo jiný nemá a být naprosto originální. Jedinou podmínkou je potřebná kvalita grafiky nebo fotografického snímku. Zvolit lze hladký i frézovaný reliéf, cena se podle typu dvířek v průměru pohybuje (PVC dvířka plus potisk) kolem 3000 Kč.

Nová kuchyň za jeden den

Představme si běžnou situaci: mladá dvojice hledá podnájem nebo si pořídí svoji první garsonku. Jde obvykle o byt v paneláku, protože je cenově nejdostupnější. Byt si vybaví podle svého mladistvého vkusu, ale co se zabudovanou linkou? Koupě nové nepřichází v úvahu, ale šedý či bílý umakart na čelních dvířkách opravdu není na pohled pěkný.

Mladí lidé jsou kreativci, a tak není daleko od nápadu - jednoduše je polepit. Na trhu je spousta tapet, ale jedna speciální je k takové proměně přímo vyrobena. Jde o samolepicí fólii d-c-fix, se kterou se výborně pracuje, na výběr jsou stovky barev, dekorů a motivů, přitom je cenově přijatelná.

K práci nic moc složitého nepotřebujeme: postačí nůžky nebo řezák, pravítko, obyčejná tužka, plastová stěrka nebo čistý hadřík. Fólie má z rubové strany rastr, podle kterého lze přesně nastříhat daný rozměr. Po naformátování sejmeme spodní papír a přichytneme lepicí fólii na povrch skříněk (povrch musí být čistý, hladký, pevný). Fólii lze bez problému lepit i na oblé hrany, aby byla „poddajnější“ je dobré ji na chvilku nahřát fénem. Když se hned napoprvé nepodaří fólii aplikovat dokonale, nevadí. Lze ji znova stáhnout a pokus opakovat (lepivost se rozvine až několik hodin po nalepení na plochu).

Fólie výborně snáší vodu a lze ji čistit běžnými čisticími prostředky (nejlepší je teplá voda s přídavkem přípravku na mytí nádobí). Podobně skvěle zvládá i teplotu, a to v rozmezí od -10 °C do 50 °C. Do kuchyně je tedy vhodná, vyšší teploty při vaření polepená dvířka nijak nepoškodí.

Samolepicí fólie d-c-fix se prodávají v rolích šíře 45, 60,5 a 90 cm, cena je pak 65 Kč, 99Kč a 130 Kč/bm (běžný metr).

Grafosklo - žhavá novinka na trhu
Původní kuchyň lze proměnit k nepoznání i s novým celoskleněným obkladem – tzv. grafosklem. Obklad může nést jakýkoliv motiv, oblíbenou fotografii nebo i látkový dekor, který je na našem bytovém textilu (lze ho zkrátka zatavit do skla). Kromě originality má grafosklo i praktické vlastnosti, protože se velmi snadno udržuje v čistotě, nevadí mu voda ani vysoké teploty. V kuchyni se používá jednodušší typ obkladu, který se skládá z jedné vrstvy 5 mm silného skla, fólie a bílé neprůhledné fólie, na kterých je z jedné strany vytištěný libovolný motiv. Druhá strana je bílá, zde se grafosklo lepí na stěny, a to běžným lepidlem používaným ve stavebninách.www.grafosklo.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Nová kuchyňská linka levně a rychle

Máte doma starší kuchyňskou linku, která ještě dobře slouží, ale potřebovala by trochu vylepšit? Máme pro vás tip na kreativní renovaci za dostupnou cenu....

Výběr článků

Načítám