Hlavní obsah

Ručně pokreslená chatka slouží jako komunitní umělecké studio

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavba jménem Ecology of Colour (Barevná ekologie) má nabídnout prostor pro veřejné akce v zanedbaném koutu Dartfordu v britském Kentu. Ručně malovaný dřevěný dům ale funguje i jako komunitní umělecké studio.

Foto: Studio Weave, Jim Stephenson

Chatku je možné plně otevřít do přírody.

Článek

Stavba umožňuje pozorování ptáků v Central Parku a pozorovatelům zároveň nabízí i přístřeší. Chatku navrhlo a realizovalo Studio Weave. To chtělo upozornit na proces získávání přírodního barviva a jeho využití pro řemesla.

Budova je tak ručně malovaná právě přírodními barvivy. V blízkosti stavby má vzniknout zahrada, kde se budou pěstovat rostliny, ze kterých se přírodní barviva získávají. Výsadba bude zahrnovat především tradiční rostliny pocházející z jihu Anglie.

Foto: Studio Weave, Jim Stephenson

Stavba je velmi jednoduchá a úsporná.

Budova byla dokončena loni a stala se i místem zkoumání hmyzu a rostlin. Skromný nízkorozpočtový stavební proces probíhal jen dva měsíce. Konstrukce vznikla z modřínového dřeva, zatímco plášť je vyroben z cedru.

Foto: Studio Weave, Benedict Johnson

Veranda slouží ke společenským účelům.

Jeden z nejambicióznějších prvků návrhu struktury je odklápěcí otvor na horním patře. Celá stěna se naráz otevře prostřednictvím jednoduchého kladkového systému.

Foto: Studio Weave, Benedict Johnson

Interiéru dominují jen dřevěné trámy.

Obvodový plášť stavby byl obarven vzorem s názvem "Joy", který navrhl tým grafiků Nous vous. Naprosto všechny použité barvy jsou přírodní.

Foto: Studio Weave, Bryony Henderson

Vnějšek chatky pokryly různobarevné geometrické obrazce.

Před uplatněním vzorů grafici z Nous Vous uspořádali sérii workshopů s týmem místních obyvatel a umělců. Ti pak malovali všech 144 panelů, které tvoří obvodový plášť.

Foto: Studio Weave, Jim Stephenson

Klasická okna stavba nemá, slouží hlavně pro letní měsíce.

Stavba má na výšku cca 7 metrů. Jednoduchá konstrukce nabízí úložný prostor přístupný z venku. Tam mohou být skladovány materiály nutné pro komunitní potřeby a různá kulturní setkávání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám