Hlavní obsah

Rekonstrukce půdy jako nečekaný dárek k narozeninám

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekonstrukci půdy jako dárek k manželovým šedesátinám vymyslela čtenářka Věra V. z Kolína. A protože v podkroví už byla ložnice, proměnil se temný, studený kout, který do té doby neměl žádné konkrétní využití, v elegantně vyhlížející místa, kam i pověstný císařpán chodí pěšky.

Foto: Archiv čtenářky

Prostor pod umyvadlem je šikovně využit pro poličku na ručníky.

Článek

Jak tomu bývá u většiny rekonstrukcí, také naše čtenářka brzy zjistila, že kromě samotné proměny půdního koutu v místnost s toaletou bude potřeba ještě několika dalších úprav.

Jednou z nich byla výměna dveří na půdu. Ty byly původně protipožární, oplechované a bez kliky, jimiž v zimě silně táhlo. „Řešili jsme to přibitou dekou,” poznamenává čtenářka.

Foto: Archiv čtenářky

Čtenářka proměnila nevyužívaný kout půdy v příjemné intimní prostředí v lehce prvorepublikovém stylu.

„Miluji staré věci (dům je z roku 1936), a podle toho jsem zvolila i obkladačky cihličky, porcelánovou zásuvku a vypínač (český výrobce), kohoutky u umyvadla i topení,“ napsala nám Věra.

Kdyby to bylo možné, zvolila by variantu toalety, jež má nádržku s vodou umístěnou pod stropem. To ovšem výška místnosti neumožňovala, a tak čtenářka musela přistoupit na kompromis. Teď alespoň mohou na horní plochý kryt nádržky pokládat difuzér s vůní.

Foto: Archiv čtenářky

Kromě hnědých detailů osvěžuje bělostný vzhled toalety hravá předložka ve tvaru macešky.

Jedním z přání Věry bylo doprovodit toaletu bidetem. Ten se ovšem vzhledem k menšímu prostoru půdního koutu nevešel tak, aby jej šlo pohodlně používat. Manželé proto zvolili bidetovou spršku. Ta ke svému účelu poslouží stejně dobře a navíc ji lze využít k napouštění kýblu nebo i k opláchnutí mísy. Vedle toalety se vešel pěkný velký proutěný koš jako zásobárna na toaletní papír.

Foto: Archiv čtenářky

Příprava stěny před obložením a připojením umyvadla.

Foto: Archiv čtenářky

Starý prostor dostává novou tvář. Po obložení stěn.

„Předložku ve tvaru macešky jsem zahlédla za výlohou jednoho pražského obchodu a byla prvním „barevným“ prvkem nové místnosti,“ píše Věra.

Skleněnou poličku, která by mohla být pod zrcadlem, umístila čtenářka nad umyvadlo, aby nezužovala průchod. Vedle poličky pak umístila ještě nastavitelné zvětšovací zrcadlo, které má dostatek denního světla z vikýřového okna.

Foto: Archiv čtenářky

Součástí rekonstrukce bylo i zateplení stropu a vnější stěny.

Další doplňky, které pěkně zapadly do nového prostředí, jsou lavička v industriálním stylu, dřevěné bedýnky, v nichž jsou uloženy hračky vnoučat, a radiátor, který prostor nejen vytápí, ale také slouží k občasnému sušení ručníků.

Foto: Archiv čtenářky

Stav před zahájením rekonstrukce.

Foto: Archiv čtenářky

Strop nového prostoru, který začal být pravidelně využívaný, bylo třeba nechat zateplit.

Rekonstrukci dostal Věřin manžel k narozeninám. Probíhajících prací si samozřejmě nemohl nevšimnout, ale aby byl aspoň trochu překvapený, vzala si celé její zařizování, včetně jednání s řemeslníky na starost Věra.

Foto: Archiv čtenářky

Plánek stavu rekonstruované části půdy. Vlevo je stávají ložnice, v pravo kout určený k proměně.

Práce tedy nakonec zahrnovaly výměnu dveří, zateplení stropu a vnější stěny, vyvedení vodovodního potrubí a odpadu pro WC z přízemí do podkroví, připojení radiátoru probouráním přívodu z ložnice a položení nové podlahy.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Stropní trámy zůstaly přiznané, aby se zbytečně nesnižovala pochozí výška. Věra je nechala pouze obrousit a namořit stejným odstínem barvy, který je použit na podlaze. Ostrůvek na připevnění umyvadla je ze sádrokartonu.

Reklama

Související témata:

Související články

Želví roubenka sklízí zasloužený obdiv

Se svým dílem se nám pochlubil kolínský čtenář Jiří. Pro své dvě suchozemské želvy postavil venkovní příbytek, a protože je pečlivý, dal si na něm opravdu...

Výběr článků

Načítám