Hlavní obsah

Pro zateplení nejen panelových domů se dobře hodí provětrávaná fasáda

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zateplení pomocí provětrávané fasády představuje často jeden z nejvhodnějších způsobů zateplení objektu. Platí to zejména při rekonstrukcích, a to včetně panelových či starších bytových domů, kde je kromě zateplení potřeba fasádu sjednotit, vyrovnat či vytvořit zcela nový tvar. Vhodné může být i v situaci, kdy navzdory kvalitní hydroizolaci zůstává v obvodových stěnách zbytková vlhkost.

Foto: Cembrit (2x)

Provětrávaná fasáda představuje nejenom technologicky zajímavé řešení zateplení zejména starších panelových domů, navíc ji lze pojednat i velmi atraktivně.

Článek

Systém provětrávaných fasád se těší čím dál větší popularitě mj. i proto, že na rozdíl od klasické, tzv. kontaktní fasády lze provětrávanou snadno instalovat prakticky během celého roku. Jako suchý stavební proces není její aplikace limitována venkovními teplotami.

Jak vypadají

Základem provětrávané fasády je nosná konstrukce (ať již kovová, nebo dřevěná), která je pomocí kotvících prvků připevněna ke zdi domu. Právě díky takovému způsobu upevnění se těmto fasádám správně říká celým jménem zavěšené provětrávané fasády.

Konstrukce má podobu roštu, který vyplňuje vrstva tepelné izolace. Tou může být například minerální vlna s hydrofobizovanými vlákny, aby nenasakovala vlhkost. Tento materiál má navíc nízký difúzní odpor, takže umožňuje snadný prostup vlhkosti ven z konstrukce.

„U budov vyšších než 12 m musí být kvůli požární bezpečnosti použita pouze nehořlavá izolace, což je právě například minerální,“ upozorňuje Marcela Kubů, architektka a zástupkyně Asociace výrobců minerální izolace.

Foto: Knauf

Ukázka skladby provětrávané fasády

Vrchní pohledovou vrstvu provětrávané fasády tvoří obkladové fasádní desky či panely. Ty mohou být vyrobeny z různých druhů materiálů. Nejčastěji jsou dřevěné, kovové, dřevovláknité či vláknocementové. Na provětrávanou fasádu lze aplikovat i klasickou omítku. Na výběr jsou samozřejmě různé typy a odstíny.

Obklady

Jako materiál pro dřevěné obklady provětrávaných fasád se používají tzv. fasádní palubky například ze sibiřského modřínu, severského smrku anebo exotických dřev, případně z tepelně upraveného dřeva, tzv. Thermowoodu.

U dřeva je vždy potřeba si ověřit, že je připevněno nerezovým spojovacím materiálem. Minimálně z estetických důvodů. Hezkým a praktickým řešením je pak dřevěný obklad se skrytým systémem uchycení, tzv. Techniclic.

Foto: Asociace výrobců minerální izolace

Provětrávaná fasáda s minerální izolací a povrchovým obkladem ze dřeva.

Alternativou k obkladům z palubek jsou dřevovláknité panely, které se vyrábějí v různých rozměrech a v různé hrubosti vláken, takže si investor může vybrat vzhled, který bude k jeho stavbě ladit nejlépe.

Foto: Asociace výrobců minerální izolace

Zajímavým, příjemně proteplujícím dojmem působí některé dřevovláknité desky použité jako obklad na provětrávané fasádě.

Kovové panely se vyrábějí nejčastěji z hliníku. Například profily Prefa Sidings se vyrábějí v různých šířkách, s různými úpravami povrchů (hladký, linkovaný, stucco) a ve všech možných barvách, včetně imitace světlého a tmavého dřeva.

Vysoce kvalitní dvouvrstvý vypalovaný lak je zárukou vyšší odolnosti barvy vůči UV záření, dlouhodobě rozdílným teplotám i povětrnostním podmínkám. Barva si proto po dlouhá léta udrží stále stejný odstín, nepopraská a neoloupe se. Navíc neobsahuje žádné těžké kovy, výrobce na ni poskytuje 40letou záruku, stejně jako na jakost materiálu.

Foto: Prefa Aluminiumprodukte

Hliníkkové obkladové panely mohou být nejenom v různých barvách,a le také v například v dekorech imitujících vzhled přírodního dřeva.

Jinou možností jsou hliníkové profily na svrchní straně potažené speciální fólií, například Renolit Exofol FX, která snižuje přehřívání kovových panelů v letních dnech.

„Tyto fólie obsahují horní transparentní teflonovou vrstvu, která napomáhá udržet nízké povrchové napětí, odpuzuje nečistoty a zajišťuje jednoduchou údržbu. Bez námahy lze odstranit dokonce i nežádoucí graffiti, což u fasádních prvků ocení snad každý majitel,“ uvádí Ladislav Csanda, ředitel Renolit Tábor s. r. o.

Foto: Renolit Tábor

Detailní pohled na provětrávanou fasádu s opláštěním hliníkovými panely s aplikovanou ochrannou fólií Exofol.

Obklady vyráběné na bázi dřeva a polymeru, například Woodplastic, jsou ideálním řešením všude tam, kde investor z jakéhokoli důvodu nechce použít přírodní dřevo, ale zároveň touží na fasádě právě po jeho vzhledu.

Foto: WPC - Woodplastic

Obklady ze směsi dřeva a polymeru působí přirozeným dojmem, jsou příejmné na dotek a mají velkou odolnost vůči povětrnostním vlivům.

Stále častěji se na obklady provětrávaných fasád používají vláknocementové fasádní desky.

„Mezi výhody desek Cembrit patří zejména dlouhá životnost a funkčnost, vysoká požární odolnost, odolnost proti škůdcům a plísním, rychlá a jednoduchá celoroční montáž, snadná údržba, tepelně i zvukově dobré izolační vlastnosti, nehořlavost a zdravotní nezávadnost,” říká Ing. arch. Martina Horkelová, marketingová manažerka společnosti Cembrit a. s.

Foto: Cembrit

S cementovláknitými obkladovými deskami je možné si hezky vyhrát a docílit nevěedního vzhledu budovy.

Hlavní výhody provětrávaných fasád - shrnutí

  • Lze ji montovat celoročně. Ve většině případů není závislá na teplotě a povětrnostních podmínkách, protože není třeba dělat technologické přestávky kvůli vytvrzování materiálů.
  • Vhodně zvolený obkladový materiál chrání budovu před klimatickými vlivy a zajišťuje dlouhou životnost fasády.
  • Správně provedená fasáda umožňuje díky provětrávání udržovat optimální vlhkost budovy. Nicméně větraná fasáda nemůže nahradit kvalitní hydroizolaci.
  • Obkladový materiál je možné snadno a rychle opravit či nahradit novým, modernějším povrchovým obkladem.
  • Obkladové materiály je možné snadno tvarovat a vyhovět tak i náročným architektonickým požadavkům. K dispozici je široké spektrum materiálů až po klasické omítky.
  • Díky nosnému systému fasády je možné snadněji vyrovnat nerovnosti podkladních ploch. To je vhodné zejména při rekonstrukcích či sjednocování fasád konstrukčně nesourodých budov.

Reklama

Výběr článků

Načítám