Hlavní obsah

Předsíň i šatnu dobře uspořádejte

Právo, Gisela Růžičková

Předsíň je první místností, která nás doma přivítá. Měla by tedy být dostatečně reprezentativní, příjemná a zároveň funkční. K tomu, abyste tu udrželi lad a pořádek, můžete využít mnoho druhů nábytkových sestav.

Foto: Hanák nábytek

Přehledná a elegantní šatna využívá šatní systémy s plnovýsuvy, tyčemi a policemi.

Článek

Chytrá předsíň i šatna musí být správně vybavené a zorganizované. Pro pohodlné ukládání věcí proto využijte předsíňové sestavy, pro šatnu či vestavěné skříně pak šatní systémy s výsuvnými a výklopnými tyčemi či policemi až ke stropu. Stejně tak se tu neobejdete bez účelného osvětlení.

Foto: Aldo

Rustikální předsíňová stěna CA581 s efektním designem dánské značky Nova Solo, cena 20 977 Kč.

Pomůže pohybové čidlo

Příjemné je přirozené denní světlo, ale většinou si vystačíte s umělým osvětlením. Rozhodně by ani v těchto místech nemělo chybět centrální svítidlo, osvědčilo se také vnitřní osvětlení skříní a poliček. K tomu poslouží bodová světla nebo LED diodové pásky.

Foto: Obzor

Pohybové čidlo Decente, které si lze vybrat v designu skla, betonu, dřeva, nerezu a dalších.

Foto: Obzor
Foto: Obzor

V tmavé předsíni bez okna a tedy bez denního světla obvykle hledáte po příchodu domů vypínač a ne vždy se to podaří napoprvé. Tento problém dokáže šikovně vyřešit pohybové čidlo, které automaticky bezdotykově spíná osvětlení.

Stejně tak ho oceníte při ranním oblékání v šatně. Bezdotykové čidlo snadno sladíte také s vypínači a zásuvkami v celém bytě.

Materiály pro šatní skříně

Jelikož předsíň i šatna slouží hlavně k odložení svršků a obuvi, je důležité je doplnit kvalitními a velkými úložnými prostory.

Foto: Trachea

Předsíňová sestava skládající se ze skříně, botníku a věšáku je vyrobená z materiálu T acrylic.

Foto: Jamall

Předsíňová stěna Cubus se skříní v dezénu dub sonoma je jednoduchá a praktická. Disponuje dostatkem úložných prostor, policí, věšáky na odložení kabátu i nezbytným zrcadlem.

Pro skříň v maxi velikosti rozhodně využijte akrylátová dvířka, která vynikají nejen svými rozměry (až 3000 x 1270 mm), ale i perfektním vzhledem a odolností! Mohou sahat klidně od podlahy až ke stropu.

Akrylátový povrch je hluboce probarvený, takže nehrozí při jeho poškrábání narušení struktury povrchu. Také případný kaz lze jednoduše opravit. K dispozici je množství designových dekorů nejrůznějších odstínů, a to jak ve vysokém lesku, tak i v módním matu.

Foto: Asko

Předsíňová sestava Tosca v kombinaci pískového dubu a bílé barvy obsahuje celkem 4 díly, které lze umístit k sobě anebo jednoduše rozmístit v prostoru předsíně. Cena 5499 Kč.

Předsíň mnoha tváří

Chcete-li vnést do předsíně přirozený půvab dřeva, k dispozici jsou masiv i dýhy. Ale je nutné počítat s náročnější údržbou.

Foto: Torrimex

Moderní předsíňový program Fresh v dřevěném dekoru s antracitovými doplňky lze zakoupit buď celý, nebo jen jednotlivé elementy.

Alternativu v podobě jejich zdařilých imitací tvoří fóliovaná dvířka, která dovedou věrně napodobit povrchy různých dřevin, jako jsou třeba dub, borovice nebo jasan, a to včetně jejich pozoruhodné plastické struktury.

Foto: Beneš nábytek

Uspořádání vnitřního prostoru šatny s maximálním využitím vhodně zvoleného vybavení šatny, které je přehledné a funkční.

Široký výběr zdařilých dřevodekorů, příznivou cenu i skvělé praktické vlastnosti nabídnou také skládaná laminovaná dvířka, odolná vůči prudkým nárazům i poškrábání. Skvěle se tak hodí do namáhaných předsíní.

Foto: Sconto

Praktická předsíňová stěna Vera včetně zrcadla. Vhodná také do menších předsíní. Cena 1499 Kč.

Vzhled předsíně či šatny podtrhne technologie digitální grafiky, která dovede přenést na nábytkové plochy téměř jakýkoli grafický motiv. Také grafika je originální a odolná vůči oděru a barevně stálá.

Foto: Trachea

Předsíňová sestava vyrobená v dřevodekoru sněhový ořech.

Jak oddělit předsíň či šatnu?

I malé místnosti, jako jsou předsíň a šatna, si zaslouží elegantní a funkční dveře. Prostory vhodně oddělí dveře od podlahy až ke stropu s moderní hliníkovou konstrukcí v posuvu, který je zabudovaný přímo ve stropě.

Foto: Jap future

Celoskleněné dveře Strong oddělující samostatnou šatnu od ložnice.

Dalším řešením mohou být dveře posuvné po stěně nebo zasouvací do stavebního pouzdra. Nedostatek světla vyřeší varianta celoskleněných dveří z kaleného skla, ať už samostatných nebo usazených v celoskleněné příčce. Jsou bezpečnostní a tedy odolné.

Foto: Trachea

Samostatná šatna oddělená posuvnými dveřmi od zbytku prostoru, vyrobena z bílé fólie emboss.

Celoskleněné dveře funkčně oddělí prostory a přitom mezi nimi zanechají vizuální propojení. Sklo na dveřích může být v různých podobách včetně pískování či grafického motivu.

Vertikální propojení domu

Současným trendem je propojování prostor, takže se z malé předsíně může stát rozlehlejší vstupní hala, která podporuje i umístění nenápadného či dominantního schodiště. Při jeho výběru je důležitá nejen velikost prostoru, ale i způsob jeho využívání.

Foto: Jap future

Bočnicové schodiště, které je součástí vstupní haly do domu.

Schodiště, ať už bočnicové, segmentové, točité či třmenové, se od sebe liší tvarem i způsobem ukotvení.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám