Hlavní obsah
Pražský obecní byt vyměnil Jiří s rodinou za přístavbu u domu rodičů. Foto: Archiv čtenáře (15x)

Pražský byt vyměnili za nízkoenergetickou přístavbu u domu rodičů

Z pražského obecního bytu se náš čtenář Jiří s rodinou přestěhoval do Slap nad Vltavou. K domku rodičů tam postavili přístavbu, kterou realizovali jako nízkoenergetickou.

Pražský obecní byt vyměnil Jiří s rodinou za přístavbu u domu rodičů. Foto: Archiv čtenáře (15x)
Pražský byt vyměnili za nízkoenergetickou přístavbu u domu rodičů

„Nízkoenergetická přístavba je vyzděna ze skořepinových betonových bloků dle projektu architekta Miloslava Čejky. Zateplení je provedeno 20 cm silnou tepelnou izolací zevnitř objektu, dřevěná okna s trojsklem,” popisuje Jiří, který pracuje jako grafik, a dodává: „Nikdy bych nevěřil, že dům lze postavit tak rychle a jednoduše, přesvědčili mne o tom místní šikovní řemeslníci.“

Jihovýchodní fasáda přístavby je obložena sibiřským modřínem.

Foto: Archiv čtenáře

Vysoké rohové okno stíní přes léto průhledná potištěná síťovina.

Foto: Archiv čtenáře

Společně s architektem se čtenář shodl na tom, že imitovat pokračování původní stavby rodičů nemá smysl. Přístavba je proto pojednána jako funkčně i vizuálně samostatný prvek. Má tvar dvou spojených kvádrů a její fasády jsou obloženy elegantně vyhlížejícími lamelami ze sibiřského modřínu v kombinaci se silikonovými taženými omítkami. Střecha je rovná a po celé své ploše pochozí.

„Jsme zde obklopeni zelení, která je naším koníčkem. Zahradu zaléváme dešťovou vodou, kterou svádíme do podzemních nádrží,“ dodává náš čtenář.

Plochá pochozí střecha je přístupná po schodišti z exteriéru.

Foto: Archiv čtenáře

Ze střechy přístavby je hezky vidět na dům rodičů a celou zahradu, která je pro majitele koníčkem. K jejímu zalévání slouží podzemní nádrže na sběr dešťové vody.

Foto: Archiv čtenáře

Hezkým prvkem, který vzhled stavby oživuje a zároveň přivádí do interiéru spoustu denního světla, je vysoké rohové okno orientované na jihovýchod. Zatímco v zimních měsících je tento zdroj vítaný, v letních dnech je třeba množství světla a tepla tlumit. K tomu slouží venkovní stínění v podobě průhledné potištěné síťoviny.

Mezi původním domem a přístavbou vznikl chráněný prostor s posezením a vstupem do objektu přes zimní zahradu.

Foto: Archiv čtenáře

Srdcem přízemí přístavby je obývací pokoj propojený s kuchyní. Na pomezí obou prostorů je logicky umístěna jídelní zóna.

Foto: Archiv čtenáře

Silná tepelná izolace je i v podlaze celého přízemí.

Foto: Archiv čtenáře

Foto: Archiv čtenáře

V přízemí přístavby je podlaha z bambusových prken. V patře zvolil čtenář plovoucí laminátovou podlahu.

Interiér přístavby vizuálně proteplují četné dřevěné prvky.

Foto: Archiv čtenáře

Do patra se vystupuje po schodech z obývacího pokoje.

Foto: Archiv čtenáře

Foto: Archiv čtenáře

„O řízené větrání se stará vzduchotechnika s rekuperační jednotkou Atrea. Jako zdroj tepla jsem zvolil tepelné čerpadlo, jež doplňuje krbová vložka na dřevo," uzavírá Jiří.

Foto: Archiv čtenáře

Klidová zóna je v horním patře, kde jsou soukromé pokoje rodiny a majitelův atelier.

Foto: Archiv čtenáře

Vysoké rohové okno přivádí světlo do obou podlaží a osvětluje i schodiště.

Foto: Archiv čtenáře

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Související články

Výběr článků