Hlavní obsah

Praktické doplňky dětského pokoje pro podporu dětské tvořivosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výběr doplňků do dětského pokoje může ovlivnit chování dětí a jejich schopnosti. Poradíme vám, jak podpořit dětskou kreativitu a učení a jak vzbudit dětskou aktivitu hřejivými, teplými a světlými barvami, které děti vnímají nejdříve a které je povzbuzují, aby byly hravé a veselé.

Článek

Základem budoucího dobrého zapojení dítěte do společnosti je učení založené zprvu na tom, že se děti učí přejímat role dospělých. Nejprve sledují, co se jak dělá, co dělají dospělí a jak to dělají, a pak je začnou napodobovat.

Děti si začnou hrát na školu, na obchod, na doktora apod. V těchto hrách je dobré děti podpořit a dát jim najevo, že jejich vývoj jde správným směrem. Zkuste jim tak třeba pořídit tabuli s křídami.

.: Otočné křeslo, velký polštář, houpací křeslo nebo los, tabule a stan. foto: Právo/ IKEA

Pokud chcete, aby vaše dítě bylo do budoucna dítětem tvořivým a chcete podpořit jeho fantasii, nekupujte mu hračky, u kterých se stává pouhým uživatelem, ale dovolte mu, aby se stalo tvůrcem, aby si muselo představovat.

.: Nechte dítě ať si hezké doplňky vyrobí samo. foto: www.ceskykutil.cz

Nepořizujte tedy dítěti hotovou telefonní ústřednu, ani kuchyňskou linku z plastu, pořiďte mu klasické dřevěné hračky, kostičky, různé látky, dejte mu materiál a nechte jej, ať samo tvoří. Dítě bude více samostatné a nápadité a rozvíjet se bude i jeho abstraktní myšlení.

.: Polštářek v teplých barvách s pohádkovým motivem.foto: Snílek

A jaké vybereme praktické doplňky a nezbytnosti do pokoje dítěte mladšího školního věku? U výběru stolu dbejte na to, že ruce by měly při položení na vámi vybraný stůl svírat pravý úhel, jen tak se bude dítěti pohodlně sedět a dítě si tak nebude namáhat ramenní klouby ani krční svaly.

Kam umístit lampičku

Na pracovní stůl samozřejmě patří lampička, ta by měla být umístěna na protilehlé straně, než dítě píše, aby si nestínilo a nekazilo zrak. Měla by mít alespoň dva otočné klouby, které umožňují světlo přesně směrovat.

.: Pro malé děti využijeme židli, která s nimi prostě poroste.foto: Archív Důmí

Když vybíráte židli do dětského pokoje, tak zkuste myslet i do budoucna, vyplatí se vám to. Zvolte tu, u které je možné nastavit výšku sedáku i polohu opěry zad. Pokud vyberete židli s područkami, tak snížíte zatížení páteře.

Zbavte se nepořádku v dětském pokoji

Dítě již od čtyř, pěti let, by si mělo po sobě uklízet samo, ale buďte mu v tom nápomocni, pořiďte mu krabice na hračky, úložné boxy, uzavíratelné skříňky na kolečkách.

Stačí si schovávat krabice od bot, a ty pak polepit balícím papírem s veselým motivem. To vám vyjde na pár korun a nebudete se muset trápit řešením, co s boxy až dítě vyroste.

.: Poliček a polic není nikdy dost, v tomto případě barevný plast i rozveselí.foto: 3DH

Pokud vám to prostor jen trochu umožní, pořiďte dítěti obyčejnou jednolůžkovou postel. Palandy sice děti zbožňují, ale dýchají pak teplejší vzduch a mohou spadnout.

.: Nezapomeňte na výběr správné matrace, hlavně pokud vybíráte pro děti.foto: Právo/Lukáš Táborský, archív firem Indeco, Ikea, JMP a Vagner Design

Rozhodně není palanda vhodná pro velmi malé dítě do deseti let, protože hrozí možnost pádu a do pěti let se dítěti stále ještě vyvíjí motorika, takže se může lehce stát, že ztratí rovnováhu.

Na podlahu zvolte koberec, který bude lehce čistitelný, není tedy vhodný ten s vysokým vlasem. Dbejte na to, aby měl protiskluzový rub, nebo si alespoň mezi stávající koberec a podlahu pořiďte protiskluzovou vložku.

.: Veselé a živé barvy děti příjemně naladí.foto: archiv Voivo Wool

U koberců do celé místnosti to samozřejmě řešit nemusíte, ale co se údržby týče, linoleum vítězí, lehce ho vytřete a nemusíte řešit, když se na podlahu vylije šťáva.

Reklama

Související témata:

Související články

Minipracovna pro školáky

Prázdniny ještě neskončily, ale pokud máte potomka, pro kterého letošní školní rok bude ten první, možná přemýšlíte o tom, jak zařídit jeho budoucí pracovní...

Vychytávky pro starostlivé rodiče

Prostředí pro vaše dítě by mělo být vlídné a útulné, měkké i přívětivé, aby se v něm nový člověk cítil bezpečně. Novorozenec samozřejmě nemá velké prostorové...

Vyrobte si sami házecího panáka pro děti

Jaro je v plném proudu a děti si Čím dál častěji chodí hrát ven. Pro hezké chvíle na čerstvém vzduchu jim můžete vyrobit veselého prohazovacího panáka,...

Výběr článků

Načítám