Hlavní obsah

Pračka a sprcha v jednom výrazně ušetří za vodu

Novinky, Bohumila Kunertová

V domácnostech je běžné, že má rodina zvlášť sprchový kout nebo vanu a zvlášť pračku, všechno většinou v koupelně. Oba přístroje nezávisle na sobě spotřebovávají vodu, což při dnešních cenách vodného není zrovna příjemné, ale co se dá dělat. Možné řešení by ale bylo. Mladí turečtí studenti představili návrh, jak zkombinovat sprchu a pračku, čímž se výrazně ušetří náklady za vodu.

Foto: Profimedia.cz

Washit - návrh studentů, jak v budoucnu omezit spotřebu vody a ušetřit.

Článek

Zařízení s jednoduchým názvem "Washit" podle autorů umožní uživatelům při použití jedné várky vody sprchovat se, a následně namáčet ve stejné vodě špinavé prádlo. Jakkoli to zní na první pohled nehygienicky, jedná se v rámci pračky pouze o první předpírací cyklus, ke kterému je využita právě voda ze sprchy (samozřejmě vyčištěná přes filtry).

Podle Ahmeta Buraka Aktase, jednoho ze čtyř designérů projektu, se tímto "praním budoucnosti" dá snížit celková spotřeba vody na 150 litrů při 15minutovém sprchování a 38 litrů při klasickém pracím cyklu.

Foto: Profimedia.cz

Washit - realizovatelný návrh, jak v budoucnú ušetřit za vodu?

Čtveřice studentů (Aktas, Adem Onalan, Salih Berk Ilhan a Burak Soyleme) představila rovnou dvě verze svého projektu: první varianta je možná k užití na veřejných místech (přístup do pračky je pouze zevnitř), soukromá verze (přístup zvenku i zevnitř) by byla využívána v domácnostech.

"Washit je produkt, který zcela změní zaběhlou rutinu v domácnosti. Nepředstavitelně ovlivní spotřebu naší nejcennější suroviny - vody," shodují se autoři.

"Praní hromady prádla najednou bude s Washit minulostí. Jakmile se budete chtít osprchovat, 'donutí' vás to popřemýšlet o tom, zda současně nemůžete opláchnout pár kousků špinavého prádla. A to bez spotřeby vody navíc."

Foto: Profimedia.cz

Varianta k veřejnému užití - zájemce vstoupí do sprchy, kde si může v soukromí odložit veškeré prádlo a vloží ho do pračky. Poté stačí jen zvolit prací program - ten se zapne ve chvíli, kdy bude mít pračka k dispozici dostatek vody ze sprchy.

Jakmile se začnete sprchovat, použitá voda se dostane do zásobníku, odkud se bude čerpat buď na praní, nebo na další sprchování (podle toho, co budete chtít dělat dříve).

Washit využívá ke svému chodu uzavřený potrubní systém se dvěma pumpami a třemi filtry, přes které prochází voda po sprchování před tím, než se dostane do pracího bubnu. Nechybí ani topné těleso, UV filtry a nádrž k uchovávání vody.

Po ukončení pracího cyklu se může prádlo buď rovnou vyndat a pověsit, nebo se nechat přímo v pračce usušit. V případě nedostatku vody se zařízení dokáže "samo doplnit" z běžného vodovodního systému. Autoři prozatím neuvedli, jak dlouho by samotný "sprchovací a prací" cyklus trval.

Reklama

Výběr článků

Načítám