Hlavní obsah

Pokoj pro miminko musí být bezpečný a praktický

Novinky, Kristýna Křížová

Pokud se chystáte vybavovat pokojíček pro miminko, tak pro vás máme několik tipů, jak se uchránit od zbytečné práce a starostí a jak chránit zdraví vašeho dítěte. Není to nic složitého a celé rodině se pak bude lépe spát.

Článek

Základem jsou chrániče na zásuvky, které jsou speciálně zkonstruovány tak, aby jim dítě nevěnovalo pozornost. Pak si buď můžete pořídit dětský nábytek se zaoblenými rohy, nebo si pořídit chrániče rohů, které zajistí bezpečnost. Tyto rohy jsou měkké a oblé, takže dítěti nijak neuškodí.

Další skvělou pomůckou je tzv. blokáda dveří, která znemožní přiskřípnutí prstů. Je vyrobena z pružného, jemného materiálu, časem ji pak můžete opět lehce odstranit.

Okna jsou často zarážena různými předměty, které nemusí zajistit plnou stabilitu. Vzniká tak nebezpečí vypadnutí nebo zasažení dítěte okenním křídlem. Okenní pojistka s velmi jednoduchou montáží řeší tento problém efektivně.

Výběr postýlky podřiďte praktičnosti

Klasickou dřevěnou postýlku se vyplatí koupit ve větším provedení, cca 140x70 cm. Dobrým tipem je i poohlédnout se po postýlce, která s dětmi roste, taková dětská sestava se dá rozšiřovat a dokupovat. Dobře si také zkontrolujte a změřte rozestupy mezi jednotlivými příčkami, jejich vzdálenost by se měla pohybovat cca od 3 do 8 centimetrů. Praktické jsou i vyndavací dvě tři příčky, aby dítě, až povyroste, mohlo bez problémů vylézt z postýlky samo.

Pokud jste dostali starší postýlku a je třeba ji natřít, tak zvolte nátěrovou hmotu na hračky, ta by neměla dítěti uškodit. Starostliví rodiče ocení také přikrývku, která hlídá dech dítěte. Dobrým pomocníkem je i dětský monitor, čím hlasitěji dítě v postýlce pláče, tím výrazněji vám svítí kontrolka.

Polstrované postranice chrání před úrazem

Postýlku můžete doplnit polstrovanými postranicemi, které se přivazují na příčky, dbejte na to, aby šňůrky byly ale z dosahu dítěte. Stejně tak odstraňte z dosahu dítěte rostliny, elektrické šňůry apod., cokoliv, co by dítě mohlo vzít do úst. Matraci pak chraňte před znečištěním podložkou.

Přebalovaní pult, který zabírá spoustu místa můžete nahradit přebalovaní podložkou, která je po stranách zvýšená tak, aby se dítě nemohlo otočit a spadnout. Místo můžete uspořit i pořízením vysunovacího komodového pultu. Pult by měl být ve výšce, která nás nebude nutit se shýbat příliš nízko, doporučuje se cca 1 m.

Pojistka na troubu do kuchyně

Do kuchyně, která je přístupná dětem se zase hodí uzamykatelná pojistka na troubu. Pomůcka bezpečně zamkne dveře od trouby a má tepelně odolné provedení, takže o děti pak už nemusíte mít strach.

Potřebovat budete i vaničku a digitální teploměr pro dětské kopání, který signalizuje překročení teploty.

FOTO: TFA

Nezapomeňte také na odpadkové koše na použité pleny, hodit se bude i teploměr do místnosti, díky kterému budete mít přehled o tom, jestli miminko nemá v pokoji přetopeno.

Reklama

Související témata:

Související články

Návrat houpacího křesla

Našli jste na půdě mezi starým harampádím pradávné houpací křeslo? Určitě je sneste do bytu a najděte pro ně lepší místo než v zaprášeném koutě pod střechou....

Výběr článků

Načítám