Hlavní obsah

Podlahy pro kreativce aneb Jak vypadá tkaný vinyl či lappatová dlažba

Právo, Sylva Svobodová

Tkaný vinyl, který připomíná koberec, lappatová dlažba s kontrastem lesku a matu, pružná kaučuková podlaha či elastická, jež umožňuje jakýkoliv motiv podle předlohy. To jsou naši favoriti, které si prostě oblíbíte!

Foto: Rako

Dlažba s lapovaným povrchem je částečně odleštěná a vytváří na povrchu zajímavé efekty lesku a matu.

Článek

Podlahová krytina zaujímá výsadní postavení. Je to poměrně velká plocha a vše se od ní odvíjí: použití materiálu, povrchová struktura, barevné varianty a vzájemné kombinace. Pracujeme s ní s veškerou úctou, vždy pečlivě zvážíme její výběr. Nelze ji tak snadno vyměnit…

Foto: Boca Praha

Betonová podlahová stěrka působí industriálním dojmem, a proto interiér zútulníme dřevem a textiliemi.

Vypadá jako koberec

Ale není! Jde o tkaný vinyl, jehož vinylové příze s jádrem ze skleněných vláken jsou na tkalcovských stavech spleteny dohromady a za tepla zalisovány.

Výsledkem je krytina se vzhledem koberce, ale všemi praktickými výhodami vinylu. Může měnit barvy s ohledem na změnu pokládky, lze ji mít jednolitou i vytvořit šachovnici. Špičkou je exkluzivní 3D povrch se středně hrubou strukturou.

Foto: Kratochvíl Parket Profi

Tkaný vinyl připomíná koberce, ale má vinylová spletená vlákna. Předností je, že si zachovává praktické vlastnosti vinylu, ale díky struktuře vytváří různé vzory moderních koberců.

Tkaný vinyl je určen pro milovníky moderního vzhledu koberců, kteří nechtějí v chlupech zašlapaný prach. Vinyl se totiž skvěle udržuje, a přitom výtečně vypadá.

Prodává se v rolích o šířce 2 m (tloušťka 2,5 mm) nebo ve čtvercových dílcích 50 x 50 cm (tloušťka 3 mm), vždy s filcovou podložkou.

Foto: Quick step

Vinylová podlaha, která imituje mramor. Provedení dlažby bílé. Vhodná do minimalistického prostoru.

Tato podlahová krytina je antistatická, vhodná pro podlahové vytápění, a navíc tlumí prostorový i kročejový hluk. Na rozdíl od koberců je velmi odolná proti opotřebení i skvrnám, voděodolná, má dobré protiskluzové vlastnosti, patří i do koupelen.

Foto: Kratochvíl Parket Profi

Vinylová podlaha je voděodolná, odolná vůči poškrábání, měkká a příjemná pro bosou nohu.

Navrhněte si ji sami

Staňte se originálními tvůrci a zvolte si dekor, jaký chcete. Ekologické elastické podlahy Wineo® toto prostě umí. Výrobci dodejte fotografii a můžete mít doma na podlaze písečnou pláž s mořem, dlažební kostky i zelený trávník.

Foto: Kratochvíl Parket Profi

Ekologická elastická krytina je extrémně odolná, nenáročná a navíc si vzor podle fotografie můžeme zvolit sami.

Organické podlahy jsou navíc ekologicky nejčistší podlahové krytiny na současném trhu, extrémně odolné a nenáročné na údržbu.

Až z 90 % jsou vyrobeny z obnovitelných surovin a přírodních plnidel, neobsahují PVC, chlor, plastifikátory ani rozpouštědla. Povrch krytiny je přitom hodně hřejivý a příjemný pro bosou nožku.

Foto: Boca Praha

Betonová podlaha má dlouhou životnost. V nabídce je až 24 barevných variant s luxusním povrchem.

Dlažba s lappatem

Pravda je, že dlažba se skvěle udržuje, je odolná, nevadí jí voda, nabízí nespočet barevných variant a povrchových struktur. Patří do kuchyně, předsíně, vstupní haly a koupelny.

Zajímavou novinkou u této podlahové krytiny je technika lappato, která se používá k zušlechtění povrchu dlaždic jemným nepravidelným odleštěním. Na dlaždicích tak vznikne efektní kontrast lesku a matu, který zvýrazňuje reliéf nebo tištěnou strukturu.

Jaký je rozdíl ve srovnání s klasickým leštěním? U lapované dlaždice je povrch odleštěný pouze v síle několika desetin milimetrů, a technika se proto využívá na glazované slinuté materiály.

Foto: Boca Praha

Kaučuková podlaha se výborně udržuje, je měkká, pružná a tlumí hluk.

S lapováním se setkáme i na reliéfních keramických dlaždicích, kde vynikne kontrast mezi odlapovanou vrchní částí a nelapovanou spodní. Zajímavé jsou i povrchy s jemným mikroreliéfem vytvořeným finálním tiskem. Po lapování připomínají satinované přírodní kameny.

Lapované dlaždice nejlépe vyniknou na podlahách a stěnách ve větších prostorách. Nádhera je, když na ně částečně dopadá světlo a na odleštěném povrchu se ukáže hra lesku a matu. Originální variantou je i jejich použití jako dlaždice na stěně, zejména v koupelně.

Foto: Quick step

Laminátová podlaha nabízí podlahové krytiny se zdařilými imitacemi. Mohou mít výraznou strukturu, třeba v podobě tmavého betonu.

A kam se nehodí? Dlaždice s lapovaným povrchem nepatří tam, kde je zvýšený požadavek na protiskluznost, také komerční prostory s vysokou frekvencí osob pro ně nejsou dobré. Hrozí riziko zanesení nečistot, písku a kamínků, lapovaný povrch se může poškrábat a může se snížit jeho lesk.

Může se vám hodit na Seznamu:

Zkuste...

Vinyl

Patří mezi krásné a komfortní podlahové krytiny. Předností je, že jsou 100% voděodolné a nevadí jim ani rozlitý kalíšek s barvičkami v dětském pokoji. Perfektně odolávají poškrábání a ocení je majitelé čtyřnohých mazlíků, jejichž drápky podlaze neublíží.

Kaučuk

Podlahy z kaučuku mají své příznivce. Jsou totiž velmi odolné, pružné, voděodolné a hlavně hygienické. Snadno se udržují, výborně zvukově tlumí, eliminují tzv. kročejový hluk. Kaučuk je měkký a velmi odolný vůči tlaku, oděru i ohni. Nabízí netradiční povrchy (hladký, reliéfní, antistatický) a nespočet barevných variant.

Beton

Zažil svůj boom, teď je na ústupu, i když ho stále preferují milovníci minimalismu. Působí ale příliš studeně a industriálně, proto se doporučuje v kombinaci se dřevem, textilními dekoracemi, osvětlením. Může být v původní, šedé podobě, prodávají se i barevné stěrky až ve 24 barevných variantách. Beton je odolný, pevný a má zkrátka své skalní příznivce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám