Hlavní obsah

Plážovým chatám chybí toalety a elektřina. Přesto stojí milióny

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud máte pocit, že za miniaturní chatku bez toalety, nebo dokonce koupelny, a bez elektřiny není dnes možné žádat mnoho peněz, pletete se. Pětici malých plážových domků se zmíněnými nedostatky prodávají v Británii v přepočtu za částky 6,7 až 8,7 miliónu korun každý.

Foto: Profimedia.cz

Celková suma, za níž se pětice chatek prodává, přesahuje 36 miliónů korun.

Článek

Dřevěné domky jsou velké zhruba 4,5 x 3 metry, přičemž svým vzhledem velmi připomínají chatičky, na něž člověk narazí v mnoha českých kempech.

Důležitá je ovšem jejich poloha. Stojí na pláži na poloostrově Mudeford Spit v přístavu Christchurch na samém jihu Anglie, v hrabství Dorset. Přístupné jsou - pomineme-li pěší chůzi - pouze trajektem, nebo místním vláčkem.

Foto: Profimedia.cz

V chatkách jsou pouze plynové spotřebiče.

Na severní straně je výhled na přístav, který miniaturní poloostrov chrání, zatímco na jižní straně se otevírá výhled na Lamanšský průliv. Britové na podobných rekreačních objektech oceňují především možnost dočasného útěku z přetechnizované a uspěchané civilizace.

Proto se také chatky objevily na realitním trhu právě na počátku roku, kdy si lidé plánují letní dovolenou. Koupě chatičky je podle makléřů zajímavou alternativou k pronájmu letního bytu.

Foto: Profimedia.cz

V chatkách se může na noc vejít až šest nocležníků.

V každé chatce může nocovat - ovšem s velikou dávkou trpělivosti a tolerance - až šest osob. Dvě se vejdou na gauče v hlavní místnosti a čtveřice se namačká do prostoru půdičky.

Všichni však musejí počítat s tím, že během pobytu si na toaletu budou odbíhat mezi duny a svítit si budou buď baterkami, petrolejkou nebo svíčkou. Na druhé straně, v chatkách jsou sporáky i s troubami a dřez na umytí nádobí.

Foto: Profimedia.cz

Na půdičce mohou spát až čtyři lidé.

Ačkoli prodejci mluví o útěku od civilizace, jejich slova nelze brát až tak doslovně. Pětici budoucích majitelů chatek možná čeká poněkud spartánský život, ovšem rozhodně ne v odloučení od ostatních lidí.

Plážových chatařů žije totiž na poloostrově početná komunita. Desítky jejich obydlí lemují severní břeh Mudeford Spit už ve dvou řadách a chatky jsou hustě namačkané jedna vedle druhé.

Foto: Profimedia.cz

Spartánský život budoucí majitelé rozhodně nepovedou o samotě. Stanou se členy početné kolonie majitelů plážových chatek.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám