Hlavní obsah

Pelargonie jako přehlídka barev a vůní

Právo, Hana Šmidrkalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozkvetlé pelargonie promění hravě letní okna, balkóny a terasy v úžasnou minizahrádku. Právem tak patří k nejoblíbenějším rostlinám. Ovšem dokážou i krásně vonět a škála vůní je fascinující.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pelargonie páskatá Violet splash

Článek

Tyto trvalky byly dovezeny do Evropy před 300 lety. Jsou většinou stálezelené, kvetou od května až do zámrazu. V teplých oblastech kvetou téměř nepřetržitě. Nesnášejí příliš horké a vlhké podmínky. Existují 4 skupiny:

Páskaté pelargonie (P. zonale) - rostliny s okrouhlými listy s charakteristickým páskem a jednoduchými (pětičetnými), poloplnými nebo hustě plnými květy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Cis sunburst ceněný pro vonné listy, připomínající vůni citronu.

Velkokvěté pelargonie (kříženci P. grandiflorum) - keříkovité rostliny s okrouhlými až vejčitými, hluboce pilovitými listy a široce nálevkovitými, exoticky zbarvenými květy, které se po otevření snadno poškodí počasím.

Břečťanolisté pelargonie (kříženci P. peltatum) - převislé, ideální do visutých košíků, s okrouhlými, laločnatými listy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Concolour Lace vydává oříškovou vůni.

Pelargonie skupiny P. odoratissimum a botanické druhy - tyto rostliny mají malé, často nepravidelně hvězdicovité květy a pěstují se pro vonné listy.

Nemáte pěstitelské zkušenosti?

Pelargonie dávají přednost dobře provzdušněné, neutrální až zásadité půdě a slunným stanovištím s 12hodinovým denním slunečním svitem.

Hrnkové rostliny pravidelně přihnojujeme a odstraňujeme uvadlé květy - tím podpoříme další kvetení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Manns Generva - vonná pelargonie

Pozor! Nesmí se přelévat! Příliš velké dávky vody způsobují tvorbu velkých křehkých listů a u převislých pelargonií korkovitost na spodní straně listů.

Přes zimu mohou být rostliny ve skleníku, jsou citlivé vůči mrazu, snesou minimálně 1 °C (kromě výjimek). Dají se snadno přezimovat na světlém stanovišti při teplotách 6-8 °C, substrát udržujeme relativně suchý.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pelargonie páskatá Flower Fairy Violet

Na podzim nebo v zimě se seříznou na výšku 12 cm a přesadí. Množí se od jara do podzimu dřevitými řízky.

Pamatujte na důležité růstové faktory: světlo, teplo, vodu, vzduch, živiny. Zejména osvětlení a délka dne ovlivňuje růst rostlin a bohatství květů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pestrolistá Chelsea star

Všichni chceme bohatě kvetoucí, nekomplikované odrůdy s širokou paletou barev. A jde o pěkný rejstřík - od bílé, oranžové, růžové, červené přes lososovou, purpurovou až po růžově-fialovou.

Vonné pelargonie dokážou vydávat mátovou, mátově-jablečnou, citronovou, oříškovou vůni.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kaktusokvětá Mini Czech

Možní škůdci a choroby: mšice, třásněnky, při déletrvajícím vlhku i plíseň šedá.

Oblíbené odrůdy

U převislých pelargonií (P. peltatum - hybridy) se těší větší oblibě jednoduše kvetoucí a silně rostoucí odrůdy s výraznou intenzitou kvetení. K nim patří mj. červeně kvetoucí ,Feuer-Cascade‘ a ,Balcon Imperial‘, ,Ville de Paris‘ v růžové barvě a karafiátově růžová ,Acapulco‘.

Skromnější jsou ,Compact Cascade‘ a ,Mini-Cascade‘. Větší jednotlivé květy, zářivé, mají silně rostoucí série Blizzard a Bavaria.

Mezi vzpřímeně rostoucí odrůdy (P. zonale - hybridy) patří převážně poloplné typy v zářivých barvách, jako je lososově růžová, karafiátově růžová, fialová, červená, oranžová a bílá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Něžná Picotee pink

Vůči počasí odolnější a pěstitelsky méně náročné jsou jednoduše kvetoucí odrůdy, např. ,Rio‘ ve světle růžové barvě s červeným nádechem.

Vonné pelargonie (Pelargonium fragrans, P. odoratissimum, P. graveolens) jsou oblíbené již od 19. století a bývají k vidění na oknech anglických venkovských domů. Při doteku listů se uvolňují éterické oleje, jež jsou uloženy ve zvláštních žláznatých chloupcích listů.

Pro osázení balkónových truhlíků se hodí převislé a slabě rostoucí druhy a odrůdy. Silně rostoucí formy vytvářejí jako kbelíkové rostliny prostředí připomínající Středomoří. Potřebují slunné, podmíněně i polostinné stanoviště.

V převislých formách Pelargonium ,Apple Mint‘ s malými bílými květy vydává mátově-jablečnou vůni, pro P. odoratissimum je typická mátová vůně a rovněž malé bílé květy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pestrolistý kultivar Happy thought

Vzpřímeně rostoucí Pelargonium ,Concolour Lace‘ s červenorůžově zbarvenými květy má oříškovou vůni, typické je pro tuto odrůdu vytrvalé kvetení.

Další druhy

Pelargonium fragrans ,Variegatum‘ - muškátová vůně, žlutozeleně panašované listy, malé bílé květy

Pelargonium crispum ,Variegatum‘ - citronová vůně, zkadeřené, žlutozeleně panašované listy, růžové květy

Pelargonium graveolens hybrid ,Lady Plymouth‘ - mátová vůně, panašované listy, růžové květy

Unikátní sérii muškátů jsme nafotili v Ovocné a okrasné školce v Kozolupech, kde se konala tradiční výstava výpěstků členů ZO ČZS Pelargonie z Loděnice.

Jak na vonné pelargonie

Aby bylo dosaženo bohatého květu, musí být vonné pelargonie bezpodmínečně přezimovány v chladu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Listy vonných pelargonií se hodí ke kořenění pokrmů a k aromatizování nápojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám