Hlavní obsah

Originální zařízení z kamene do kuchyně i koupelny

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umyvadla, dřezy, obklady stěn, pracovní či jídelní stoly nebo pracovní desky v kuchyni můžeme mít i z kamene. Kromě tradiční žuly jsou na trhu moderní materiály, které mají vynikající užitné vlastnosti. Jde o LG HI-MACS a Technistone.

Článek

Vítají je nejen zákazníci, ale i designéři, kteří pak navrhují originální, nápadité a pro domácnost užitečné kousky. Kromě běžně nabízených tvarů z katalogů si můžeme nechat vyrobit třeba umyvadlo atypického provedení, které pak právem považujeme za jedinečný solitér v koupelně.

Odolný a krásný akrylátový kámen

Možná že už jste slyšeli o materiálu zvaném LG HI-MACS, který vám blíže představíme. Je to přírodní akrylátový kámen, vyrobený ze směsi přírodních materiálů (70 %), barviv a pojidel.

:.Kuchyňský stůl, který navazuje na pracovní desku z materiálu LG HI-MACS (Polytradece).

Má bezvadné užitné vlastnosti: je trvanlivý, odolný, neporézní. Zpracovává se stejně snadno jako dřevo, spoje dílů jsou ale neviditelné, může se tepelně tvarovat, je teplý na dotyk. Protože je to materiál nenasákavý, nehořlavý, tepelně a chemicky odolný, hygienický a odolný vůči skvrnám, není divu, že našel své místo především v kuchyni a koupelně.

LG HI-MACS se prodává ve více než osmdesáti barvách, takže dokonale sladit odstín pracovní desky s kuchyňskými dvířky není problém. Novinkou jsou průsvitné barvy, které nabízejí architektům a designérům další tvůrčí možnosti.

:.Umyvadlo Lagoon, design Zdeněk Pudil, materiál LG HI-MACS (Polytradece).

Povrchovou úpravu můžeme volit: mat, polomat, pololesk, lesk. Do kuchyní je z praktického hlediska nejvhodnější mat či polomat. Síla pracovní desky: 12 mm, 9 mm nebo 6 mm. Cena za jeden metr čtvereční včetně zpracování se pohybuje od 7700 do 10 500 korun.

Péče a údržba

LG HI-MACS je pevný a trvanlivý, ale jako každý materiál se může díky špatnému zacházení poškodit. Skvrny od tekutin snadno odstraníme vlhkým hadříkem stejně jako malé vrypy a škrábance (použijeme drsnou houbičku). Na matový povrch lze aplikovat i abrazivní čističe, povrch čistíme krouživými pohyby. Běžné teploty materiál hravě zvládne, ale pánev s vroucím olejem položíme raději na podložku.

Technistone je hit

Materiál Technistone je tvrzený kámen vyrobený z 93 % vybrané přírodní suroviny, především z křemene a pryskyřice. Kámen je odolný proti poškrábání, pořezání či obvyklým teplotám při vaření nebo vůči kyselinám běžně používaným v domácnosti (např. kyselina citronová, ocet). Silnou stránkou technistonu je hladký povrch bez pórů, který je srovnatelný s povrchem skla. Výrobek je testován pro styk s potravinami, takže syrové potraviny v kuchyni lze přímo pokládat na pracovní desku.

:.Deska pod umyvadlem i kolem vany je vytvarovaná z tvrzeného kamene technistone. Hladký povrch bez pórů srovnatelný se sklem se snadno udržuje (Technistone).

Tvrzený kámen lze obrábět stejně jako kámen přírodní a vyrobit tak na požadovaném místě třeba zajímavé výřezy, odkapávací drážky či různé typy hran.

V nabídce je více než 30 barevných odstínů a struktur, materiál se prodává v pěti řadách, které se navzájem liší použitými surovinami, vzhledem i některými vlastnostmi. Cena se pohybuje od 7 do 11 tisíc za běžný metr desky 60 cm široké podle zvolené náročnosti opracování.

:.Tvrzený kámen technistone lze použít i na dlažbu nebo k obložení stěn. Velkoplošné formáty jsou o rozměru 300x140 cm (Technistone).

Technistone v pěti řadách

1. Písek: výrobky jsou z křemičitých písků, znakem je jemná struktura povrchu. Výhodou je vysoká pevnost, odolnost a kompaktnost vzhledu.

2. Granit: kombinací přírodních granitů a křemičitých písků je vytvořena charakteristická granitová textura. Vzhledově připomíná masivní žulu, ale má mnohonásobně nižší nasákavost povrchu.

3. Zrcadla: vysoce lesklý povrch se zářivými zrcadlovými efekty, netradiční, futuristický vzhled.

4. Crystal: výrobek tvoří průsvitný, mléčný přírodní tříděný křemen, kombinace pevnosti, krásy a čistoty.

5. Venetian: unikátní luxusní výrobek z barevného skla, zrcadlových granulátů a průsvitného křemene inspirovaný leskem Benátek. Nadčasový design.

Reklama

Související články

Chytrá minikuchyně do městského bytu

Koncept moderní high-tech kuchyně je ideální pro malé prostory, protože vyžaduje pouhých 1,8 m2. Přesto v kuchyni najdete vše, co se od moderní kuchyně žádá....

Výběr článků

Načítám