Hlavní obsah

Originální stojany na víno dodají interiéru šmrnc

Právo, Karolina Černá

Znalci vína se chtějí před návštěvou blýsknout nejen dobrým a kvalitním pitím, ale také způsobem jeho podání. Proto jsou praktické a vzhledově atraktivní stojany na víno tolik oblíbené.

Článek

Do stojanu se ukládá víno až před podáváním pro případ, že se pro požití doporučuje pokojová teplota. V místnosti je totiž víno vystaveno světlu, kolísající teplotě a vlhkosti vzduchu.

Designové stojany pro pár lahví proto nejsou vhodné pro dlouhodobé skladování vína, ačkoli řada z nich respektuje horizontální uložení lahve s mírným sklonem tak, aby byla korková zátka celá ponořená.

Hrátky s tvary na stole

Zajímavé stojany na víno seženeme už za pár stovek, ale existují také výrobky za několik tisíc, které lze považovat za designové kousky. Nejčastěji se vyrábějí z nerezového kovu nebo kvalitního plastu. Hrají si s tvarem lahve, kdy některé z nich jakoby vyrůstají z kmene stromu, případně je lahev vsazena jako hlaveň do děla, nebo stojan evokuje děravé hrozny vína, do nichž se lahve vkládají.

Do moderních domácností, jejichž zařízení a doplňky tvoří kov a sklo, se hodí stojany na víno ze stejných materiálů, plast ladí s plastem, přírodní materiály jako ratan a dřevo ladí s rustikálním stylem nebo s přírodně laděnou zimní zahradou.

Konzervativnější jedinci patrně sáhnou po výrobcích ze dřeva, většinou zdobených dřevořezbou s motivy hroznů. Tvarem napodobují regály vinotéky a lze do nich uskladnit i desítky lahví. Zatímco kov, sklo a plast se snadno omývají, dřevo musíme pravidelně potírat směsí přírodních olejů.

Namísto vinotéky

Z přírodních materiálů a kovu jsou vyrobené stojany pro umístění i několika desítek lahví. Takto můžeme víno skladovat dlouhodobě, ovšem za předpokladu, že je regál v komoře nebo tmavé chodbě, v nichž je stabilní teplota, vlhkost a cirkuluje tam vzduch.

Stěny místnosti je lepší před umístěním takového regálu vyčistit a natřít vápnem s přísadou proti plísním. Teploměr a vlhkoměr by pak měly sledovat stálost podmínek

Do vlhkého prostředí se nejvíce doporučují dřevěné regály, např. z dubu, které jsou hojně využívané přímo ve vstupních místnostech vinných sklípků vedle nábytku určenému k posezení. Prodávají se ale i kovové či plastové ve tvaru polic, které lze snadno zavěsit na zeď.

Reklama

Související témata:

Související články

Jídelna má být srdcem každého domu či bytu

Společné stolování je velmi důležité. Rodina se zastaví v každodenním kolotoči, popovídá si a v klidu vychutná připravený pokrm. Je léto, a tak se inspirujme...

Výběr článků

Načítám