Hlavní obsah

Nenápadný klasický dům je plný moderních technologií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolemjdoucí by jen stěží uhodl, že se za klasickou fasádou ukrývá rodinný dům doslova prošpikovaný moderními technologiemi, které maximálně zvyšují komfort, šetří energii a čas majitelů, starají se o bezpečí domova, ale také o zdraví obyvatel.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

V teplých dnech přebírá od zimní zahrady úlohu odpočinkového sedacího prostoru venkovní terasa.

Článek

Když je investor rodinného domu odborníkem v oboru stavebnictví (v tomto případě působil jako developer v lokalitě Vysoká nad Labem – Západní svah na těsném okraji Hradce Králové), má při stavbě vlastního domu ledacos jednodušší. Může využít poznatky z praktické stavařiny a zúročit veškeré získané zkušenosti.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Fasádu zdobí akrylátová omítka v kombinaci s obkladovými pásky, které vymezují prostor přístavby zádveří, zimní zahrady a okenních otvorů. U zadního traktu domu je instalováno tepelné čerpadlo a klimatizační jednotka.

Díky tomu nabízí jeho dům, který na první pohled působí jako klasická příměstská zástavba, opravdu vysoce nadstandardní bydlení.

Změna rodinné situace těsně před dokončením stavby však nakonec majitele přiměla k tomu, aby dům nabídl k prodeji.

Prověřený dodavatel projektu

Vzhledem k pracovnímu zaměření investorovi odpadlo složité a ne vždy v konečném výsledku zcela šťastné hledání vhodného projektu. Obrátil se přímo na společnost G Servis CZ, s. r. o., s níž ho pojí úzká spolupráce a z praxe ví, že její projekty jsou kvalitní, bezproblémové při stavební realizaci.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Prakticky řešená kvalitní kuchyňská linka vybavená moderními a energeticky úspornými spotřebiči včetně vestavěné vinotéky září novotou.

Z nabídky si vybral patrový rodinný dům Akát, jehož typový projekt nechal upravit na základě svých požadavků. Zásadním přínosem je pro dům rozšíření zádveří na celou šířku domu.

Rozvinutí prvotní myšlenky poskytlo nejen více úložného prostoru v přízemí, ale umožnilo navíc vybudovat v podkroví prostornou šatnu a samostatné WC. Díky tomu se zároveň rozšířila plocha koupelny a hygienické zázemí získalo na kráse.

Také běžně nevyužitý prostor galerie zde z části posloužil pro umístění vestavné skříně.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Obývací část volně přechází v zimní zahradu, která interiér přirozeně „vtahuje“ do venkovní zeleně.

Zvětšení se dočkala i zimní zahrada, která tak ještě více propojuje interiér s exteriérem. Navozuje pocit příjemného pobytu venku třeba i za zimních nebo deštivých dnů. Na ni volně navazuje obývací část domu, kde se v takových dnech o útulnost postará moderně řešený krb, který představuje jedno ze sofistikovaných řešení vytápění.

Dispozičně je dům rozdělen na společenskou a soukromou zónu. Kromě zmíněného obývacího pokoje se zimní zahradou se v přízemí nachází kuchyňský kout, včetně samostatné spíže, pracovna, hala, koupelna a technické zázemí.

V patře jsou umístěny tři pokoje, velká rodinná koupelna, samostatné WC, šatna a úklidová komora. Nad podkrovím je ještě zateplená pochozí půda o ploše 17 m2, určená pro ukládání sezónních věcí apod.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Pro relaxaci je možné využít luxusní hydromasážní vířivku vybavenou televizí, která se nachází ve velké rodinné koupelně v patře.

Promyšlený je i exteriér s garáží, postavenou vně oplocení. Pro pohodlný přístup do domu slouží postranní vchod do zahrady krytý zastřešením vedoucím od domu až ke vstupní brance. Může zároveň sloužit jako kryté stání i pro větší auto.

Na garáž navazuje multifunkční prostor s plochou 12 m2, jejž lze používat jako kolárnu, sklad nebo si v něm zřídit domácí dílnu.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Technické vychytávky

Investor pamatoval i na usnadnění úklidu a nechal do stavby instalovat centrální vysavač.

Rozvody po celém domě doplňuje kuchyňská a krbová štěrbina a zásuvka v garáži včetně garážové sady pro vysávání auta.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Do patra stoupá betonové monolitické schodiště, které zjemňuje obložení z dřevěného masivu.

Osvětlení je rovněž řešeno nízkoenergeticky, kombinacemi LED a úsporných žárovek s doplňujícími systémy nočního chodbového i schodišťového osvětlení a samostatného nočního LED osvětlení všech ložnic a proměnlivého LED osvětlení zimní zahrady. Odpojitelné elektrické okruhy v místnostech pro spaní mají vyloučit elektromagnetickou zátěž narušující kvalitní spánek.

Kromě inteligentního bezpečnostního a požárního výstražného systému s SMS bránou je dům zabezpečen kamerovým digitálním kontrolním systémem, včetně nočního vidění okolí domu. Umožňuje zaslání obrazové MMS na mobilní telefon v případě narušení objektu.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Stěny místností ozvláštňují obklady. Odpojitelné elektrické okruhy v místnostech pro spaní mají vyloučit elektromagnetickou zátěž narušující kvalitní spánek.

V takto technologicky koncipovaném prostředí je samozřejmostí počítačová síť s mnoha výstupy pro připojení současných i budoucích systémů, např. pro inteligentní ledničku, se sdílením síťových zařízení, regulací vytápění s dálkovým přístupem atd.

Pro relaxaci je možné využít luxusní hydromasážní vířivku vybavenou televizí. Pomyslnou tečkou za propracovaným systémem technického vybavení je vlastní meteorologická LCD stanice, elektrický vysoušeč obuvi a menší trezor.

Nenáročná zahrada

Po půl roce od dokončení exteriérových prací dostala zahrada konečně zelenou. A to doslova. Pozemek s mírným svahem pokryl trávník, který člení mladé stromky a rychle rostoucí živé ploty. K relaxaci slouží i dvě terasy obložené pískovcem.

Vlastní studna napojená na vnitřní rozvody domu s možností volitelného přepnutí systému vody např. pro použití na WC ještě více ulehčí a maximálně zlevní již tak nenáročnou údržbu zeleně. Příprava pro bazén naznačuje, že je možné dát zahradě další rozměr.

Tradičně i moderně

Stavba získala status nízkoenergetického domu kategorie A díky použití zdicího systému Porotherm 45 s izolací extrudovaným fasádním polystyrenem o nadstandardní tloušťce 20 cm.

Okna jsou osazena izolačním trojsklem a rovněž vstupní dveře jsou tepelně izolovány. Podkroví se zásluhou kvalitní izolace nepřehřívá ani v extrémně horkých letních dnech a teplota pod střechou dosahuje maximálně 26 °C.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Zastřešené stání pro auto zároveň kryje cestu od brány ke vstupu do domu.

S centrální dálkově ovládanou klimatizací ji lze ještě pohodlně snížit. Nadokenní systém vnitřního větrání zamezuje rosení oken a koncentraci CO2 v místnostech.

Fasáda kombinuje akrylátovou omítku s obkladovými pásky, které vymezují prostor přístavby zádveří a okenních otvorů.

Bydlení s dvojnásobným jištěním

Hlavním topným systémem je tepelné čerpadlo LWD 70 s ohřevem TUV, které slouží jako zdroj pro podlahové vytápění v celém domě. Každý pokoj má samostatně regulovatelnou teplotu.

Roční náklady na vytápění tohoto domu v energetické kategorii A představují cca 8000 Kč. Záložním zdrojem tepla je i centrální klimatizační systém Toschiba.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Hlavním topným systémem je tepelné čerpadlo LWD 70 s ohřevem TUV, které slouží jako zdroj pro podlahové vytápění v celém domě.

Jako další záložní systém slouží krbová vložka s elektronicky spouštěným systémem hnaného rozvodu vzduchu do pokojů.

O výměnu vzduchu se v celém domě stará vysoce účinná centrální přetlaková větrací a rekuperační jednotka Duplex 330 EC vybavená účinnou filtrací přiváděného vzduchu.

Technické údaje

Dispoziční řešení: 5 + kk

Celková užitná plocha domu: 130 m2

Skladová zateplená půdní plocha: 17 m2

Garáž: 20 m2

Kolárna, sklad: 12 m2

Konstrukční řešení: nepodsklepená stavba, betonová základová deska, stavební systém Porotherm 45, izolace fasádní extrudovaný polystyren 20 cm, akrylátová omítka, obkladové pásky, schodiště betonové monolitické s dřevěným obkladem

Střecha: klasický krov, betonová taška Bramac, okapový systém Lindab

Výplně otvorů: okna plastová Rehau s trojskly, keramické venkovní parapety, střešní okna Velux Arktic, vstupní dveře kovové tepelně izolované, interiérové dveře fóliované s obložkovou zárubní, chodbové zásuvné do pouzdra

Vytápění: tepelné čerpadlo, podlahové vytápění v celém domě, v koupelnách topné žebříky s elektrickou patronou, systém vzduchotechniky spojený s rekuperací, centrální klimatizace sloužící zároveň jako záložní teplovzdušné vytápění, krbová vložka s teplovzdušným rozvodem do pokojů

Cena: 7 390 000 Kč včetně nadstandardního vybavení a pozemku. Dům je ihned k dispozici

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám