Hlavní obsah

Nenápadná elektrická součástka může doma ušetřit statisíce korun

Novinky, nes

Dle zkušeností hasičů je závada elektrických spotřebičů nebo elektrické instalace příčinou skoro čtvrtiny požárů v domácnostech. Mnohým z nich lze přitom předejít a ušetřit tak až statisíce korun za obnovu poničeného bytu. Slouží k tomu přístroje určené pro detekci tzv. obloukových poruch, které nesou označení AFDD. Instalují se do elektrického rozvaděče.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Původcem požáru v domácnosti může být jakýkoli elektrický spotřebič nebo část rozvodů včetně zásuvek. A jak vyplývá ze zkušeností hasičů, až čtvrtina požárů v domácnostech s elektřinou nějak souvisí.

Detektor kouře přitom pokaždé nemusí pomoci. Jednoduše proto, že poplach může spustit, až když oheň vznikl. Ideální je mít doma takové zařízení, které začne reagovat už ve chvíli, kdy se část elektrického obvodu se závadou začíná rozehřívat.

Částem elektrického obvodu, kde je problematický spotřebič nebo kabel, se říká poruchový oblouk. Poruchové oblouky mohou vznikat náhle nebo se naopak mohou rozvíjet mnoho let a vytvářet tak skryté nebezpečí. Proto je velmi důležité jejich rychlé detekování.

Už dlouho známé ochranné přístroje, jako jsou jističe a proudové chrániče, často nejsou schopny obloukové poruchy detekovat. Sériové a paralelní poruchové oblouky, které představují nízkoproudé obloukové poruchy, byly do vynálezu přístroje pro detekci poruchových oblouků AFDD (z anglického Arc Fault Detection Device) nezjistitelné.

„Jedinou technologií schopnou detekovat a izolovat tyto typy poruch, jsou zařízení pro detekci oblouku známá pod zkratkou AFDD. Optimálním řešením pro uživatele je provedení AFDD+, které v jednom přístroji nabízí současně také proudový chránič s jističem. Takto je možné ochránit lidi a majetek před nebezpečím požáru způsobeným obloukovou poruchou,“ říká František Štěpán ze společnosti Eaton Elektrotechnika.

Do kterých objektů se hodí

Instalace obloukové ochrany AFDD je v České republice doporučena normou ČSN 33 2000-4-42 Ochrana před vznikem požáru.

„Tyto typy ochran doporučujeme především instalovat v objektech, jako jsou například moderní dřevostavby, školky, jesle, domovy pro seniory či jakékoliv objekty sloužící k rekreaci rodin. Tyto výrobky se dodávají ve variantách instalační jistič s AFDD a kombinace jistič-chránič s AFDD,” doporučuje Jiří Vašinka ze společnosti ABB.

Kdo ochranu instaluje

Ochranné zařízení není určeno k tomu, aby je zapojoval běžný laik. Instalovat jej může pouze oprávněný odborník.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Cena samotného zařízení kombinujícího funkci jističe s chráničem se pohybuje okolo 3000 korun za kus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám