Hlavní obsah

Nadšená designová amatérka si zařídila byt ve stylu, který sklízí uznání a obdiv

Novinky, nes

Interiérový design, bydlení a vše související se zařizováním domova je velikým koníčkem naší čtenářky Martiny. Společně s manželem zrekonstruovali a nyní zařizují svůj byt s nadšením, a jak říkají, snaží se, aby to také bylo „s duší“. Jejich domov sklízí uznání i obdiv.

Foto: Archiv čtenářky (11x)

Zajímavým rysem ložnice je přiznané cihlové zdivo za postelí.

Článek

O svém koníčku a především o zařizování bytu si Martina vede blog a díky němu, jak sama poznamenává, se pomalu z dekoratérky - amatérky stává dekoratérkou profesionálkou, protože její práce se mnoha jejím čtenářům velice líbí.

Foto: Archiv čtenářky

Martina s manželem se kombinace různých materiálů, ba dokonce ani stylů. Výsledkem je osobitý ráz každé z místností.

„I já jsem před léty podlehla kouzlu skandinávských interiérů a zamilovala se do čistoty a jednoduchosti bílých místností. Které, jak by se mohlo zdát, vůbec nepůsobí sterilně a neútulně,“ říká Martina, která stejně jako Skandinávci protepluje bílý interiér spoustou doplňků z přírodních materiálů.

V jejím případě to jsou hlavně kusy dřevěného nábytku, nebo alespoň něčeho proutěného.

Foto: Archiv čtenářky

V obývacím pokoji, stejně jako v ložnici jsou původní dřevěné podlahy, zbroušené a vybělené.

Sama si ovšem ráda natírá a přetírá různé prvky a kusy mobiliáře na bílo. Příkladem může být komoda, kterou získali s manželem už společně s bytem. Byla původně nalakovaná bezbarvým lakem, aby dobře vynikl masivní materiál - borovice. Aby její vzhled nejenom osvěžila, ale také poněkud modernizovala, vyměnila Martina na komodě také úchytky.

Foto: Archiv čtenářky

Atmosféru každé místnosti pomáhají navozovat spoustu drobností a detailů.

Hodně práce měla čtenářka i její manžel s podlahami v některých místnostech v bytě, například v obýváku a ložnici. Byly sice prkenné, ale poněkud zanedbané.

Místo prostého zakrytí například kobercem se manželé rozhodli pro náročnější, ale efektnější cestu - podlahy pěkně zbrousili, vyplnili spáry v nich a vše pěkně znovu natřeli. Jak jinak, než na bílo.

Foto: Archiv čtenářky

V bytě jsou pěkná kachlová kamna, která hezky doplňují jídelní kout.

O Vánocích se pak manželé dočkali i nové postele (do té doby spali na matracích narovnaných přímo na zemi), která je rovněž z masivního dřeva, tentokrát jasanového.

Foto: Archiv čtenářky

Také v kuchyni hraje hlavní úlohu bílá barva. Nejenom doplňky, ale i nádobí je bílé.

Velikou pozornost věnovala čtenářka vybavení kuchyně a pochvaluje si práci, kterou na jejím zařízení odvedl manžel. Vše je totiž jeho vlastním dílem.

„Je úžasná (kuchyň). Pidi, ale praktická. Tady jsem si taky zanatírala až až. Police, dvířka... A jelikož jsem detailista - nádobí musí být samozřejmě také bílé,“ poznamenává s nadsázkou Martina.

Foto: Archiv čtenářky

Také v kuchyni bílou barvu doplňuje dřevo a jeho přírodní barva.

Své nadšení pro bílou barvu Martina nebrzdila, ani když přišla řada na knihovny v obývacím pokoji. Nejprve byly samozřejmě v barvě přírodního dřeva. Čtenářka ale měla stále pocit, že je na nich příliš patrný usazující se prach, připadaly jí moc tmavé. Přišlo jí, že ani příliš se zbytkem interiéru neladí. V jejich případě proto hmátla po štětci a plechovce bílé barvy. Stoprocentně ovšem spokojená stále není.

„Jednou se jí chci zbavit a vůbec všech těch "krámů" uvnitř. Chtěla bych všechno někam schovat a uklidit a mít jen nízkou dlouhou skříňku. Jednou se dočkám,“ slibuje si.

Foto: Archiv čtenářky

V dětském pokoji zavládly námořnické barvy.

Patrně největší energii a také invenci ovšem Martina společně s manželem vydali na zařízení dětského pokoje. Pokojík stylizovali ve veselém, světlém námořnickém stylu. Paletu v této místnosti rozšířili o různé odstíny modré a červenou.

„Nejdřív mě rozčilovaly komody v neurčité barvě břízy, ošklivá folie. Chtělo to sjednotit. Komody jsou dočasné a byly za pár korun. Bylo mi tedy jedno, jestli něco zkazím. Stačila plechovka Eternalu a šla přetřít i folie. Místo úchytek velké knoflíky a bylo to. Děti měly nový kus nábytku,“ prozrazuje na svém blogu.

Foto: Archiv čtenářky

Renovace staršího nábytku tak, aby byl sladěn se zbytkem domácnosti, jsou tím, co čtenářku velmi baví.

Malým námořníkům nechybí ani úložný prostor v podobě pravé námořnické truhly, které ovšem zatím chybí kování, jak si maminka uvědomuje, a proto také počítá s jeho doplněním. Časem patrně z bílé barvy na truhle sleví a natře ji na nefalšovanou pirátskou černou.

Foto: Archiv čtenářky

Pracovní stůl v dětském pokoji.

„Mám ráda efektivní, ale zároveň jednoduchá a hlavně levná řešení. Většinu z těch věcí ani nebrousím, jen umyju a barvy stále drží. Nebojte se DIY projektů (Do it yourself - Udělej si sám). Buďte originální, nápadití, bez zábran a zkoušejte. Radost z vlastnoručně restaurovaného nábytku je obrovská,“ doporučuje Martina.

Foto: Archiv čtenářky

Dívčí část pokoje je laděna do červena, klučičí do modra.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám