Hlavní obsah

Na dobré židli záda nebolí

Právo, Sylva Svobodová

Příjemný prostor, kde se cítíme dobře – taková má být pracovna u nás doma. Může být součástí obývacího pokoje, větší haly, ale nikdy ne v ložnici! Tam by nám pohled na rozdělanou práci nedovolil kvalitně odpočívat.

Foto: www.zdravotni-zidle.cz

Pracovní židle SpinaliS Hacker se zádovou síťkou je ideální do letních veder. Má pohyblivý sedák na pružině, takže se pohupujeme, balancujeme a hezky posilujeme zádové i břišní svaly.

Článek

Kdo u počítače tráví spoustu hodin, potřebuje správný stůl a ještě lepší pracovní židli.

Pracovní stůl

Velikost stolu a vybavení (zásuvky, nástěnky, boxy) závisí na naší činnosti. Jiné nároky má účetní, jiné zase výtvarník.

Za příjemný rozměr pracovního stolu se považuje šíře 60–80 cm, délka 120–160 cm. Máme-li problém s prostorem, volíme raději rohový typ.

Materiál pracovní desky stolu – vyhneme se povrchovým úpravám v lesku, sklu. Za ideální se považuje dřevo v odstínu ladícím s ostatním nábytkem.

Kdy je židle pohodlná

V obchodě si vyzkoušíme sedět na několika židlích. Jedině tak poznáme, která nám nejlépe vyhovuje.

Potahový materiál: měl by být prodyšný a příjemný v létě i v zimě. Vždy volíme židli s individuálním polohováním: výškově a hloubkově nastavitelné sedadlo, opěradlo beder i zad, područky. Vděční budeme i za kolečka, která nás rychle přesunou, kam právě potřebujeme.

Foto: AZ Torial

Aktivní židle Therapia Body má přední výstupek sedáku kvůli přirozené pozici nohou, vzadu je naopak židle na sedáku měkká.

Jestliže je židle v obývacím pokoji s hustým kobercem, pod stůl a pracovní židli zakoupíme speciální tvrzenou plastovou podložku.

Víte, co je aktivní židle?

Na aktivních židlích neustále posilujeme jemné zádové svaly díky pohyblivému sedáku. Ten zajišťuje, aby páteř během náklonu těla zůstávala ve správné pozici. Kvalitní firma nabízí židle pro osoby s různou hmotností a velikostí, takže i dlouháni mohou mít židli s prodlouženou zádovou opěrkou.

Potahovým materiálem může být kůže, látka semišového vzhledu, kombinace tkaniny alcantara a mikrovlákna, síťovina (opěrky zad). Barevná škála: od klasické černé až po odstíny červené, oranžové, zelené, modré a šedé.

Foto: Kika

Pohodlná pracovní židle D-Sign má pochromovanou kostru, max. nosnost 110 kg. Cena 3290 Kč.

ERGONOMICKÉ SEZENÍ
Výška postavy (cm)Výška sedáku (cm)Výška prac. plochy (cm)
1554160
1704665
1855272
Nohy při správném sezení na pracovní židli svírají úhel 90°.
Foto: Kika

Pracovní sestava v dekoru ořech - bílá barva. Má výsuv na klávesnici a tiskárnu, nástavec na monitor, 1 dvířka a 1 zásuvku. Rozměr š/v/h: 160x78/95x130 cm. Cena 4990 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám