Hlavní obsah

Mobilní garáže a přístřešky mají spoustu výhod

Právo, Sylva Svobodová

Developerské projekty obvykle počítají s jednou garáží, přitom v rodině se využívají běžně dvě auta. Ve starší zástavbě rodinných domů se dokonce ani s garážemi původně nepočítalo a dnes mají majitelé velký problém. Kam s ním?

Foto: HOTOVEDOMY

Dřevěný designový přístřešek s valbovou střechou slouží pro auto, ale i k odpočinku.

Článek

Řešením jsou mobilní garáže, které mají před zděnými spoustu výhod: jsou levnější, obvykle nevyžadují stavební povolení, postavené jsou během jednoho dne nebo i několika hodin. Díky tomu, že jsou mobilní (tzv. prefabrikované), lze je i po letech umístit jinam.

Foto: HOTOVEDOMY

Carport s dvojitým stáním bez středových podpěr slouží jako dodatečná krytá parkovací plocha.

Stačí si vybrat materiál (beton, kov, dřevo), velikost a provedení: možné je i podzemní garážové stání, řadové stání, patrové, i zapuštění do svahu (kromě velkoprostorových garáží). Kdo nechce přímo uzavřenou garáž, zvolí praktický přístřešek u domu.

Co nás čeká

Ve chvíli, kdy zjistíme, že potřebujeme někam umístit auto, máme dvě možnosti: buď si pořídit u domu přístřešek (často se projektuje jako součást domu, nabízí se i designově vyladěné provedení), nebo rovnou kývnout na uzavřenou garáž. Důležité je správně se rozhodnout, zejména s ohledem na budoucnost.

Ptáme se sami sebe: nebudeme potřebovat za pět let větší auto, další sekačku, další sportovní vybavení? Když si odpovíme, zjistíme snadno, jaká velikost garáže je pro nás ideální, jaký materiál se hodí ke stylu domu, počítáme logicky i finance.

Betonové garáže

Výhodou u nich je, že nemusíme stavět základy (ani hydroizolaci), stačí obvodové betonové pásy, protože podlaha je samonosná s nosností od 2,5 do 6 tun. Platí pravidlo: podlaha garáže musí být ve vzduchu, aby se provětrávala a nenasávala vlhkost.

Foto: NOVERA

Betonová garáž má oproti klasické zděné spoustu výhod: nižší cena, rychlá stavba, větší vnitřní (až o 40 cm) prostor při stejném vnějším rozměru.

Možná je také betonová deska s ocelovou výztuhou, stylová zámková či betonová dlažba. Tady platí pravidlo: rozměry zpevněného podkladu musí půdorysně přesahovat rozměry garáže.

Betonové garáže mají 8 cm silné stěny z betonu a mohou být doplněny skrytými rozvody elektřiny (na přání lze nainstalovat i vrata s elektrickým pohonem, boční okna a dveře, zásuvky, vybavit garáž nádrží na dešťovou vodu, sklepem). Stavba trvá jen 30 minut, příjemná je pevně garantovaná koncová cena, tedy žádné překvapivé vícenáklady.

Betonové garáže lze umístit i do svahu, stačí jen zesílit stěny, případně strop garáže o 4 cm. Oproti klasické zděné stavbě mají vnitřní prostor větší o 30–40 cm (při stejném vnějším rozměru) a jsou také o více jak polovinu levnější. Betonovou garáž lze dokonale sladit s fasádou domu v různě barevném provedení, obložit ji kamenem, lícovými cihlami.

Foto: NOVERA

Betonová mobilní garáž nepotřebuje základy, protože podlaha je samonosná. Samotná stavba trvá jen hodinu a garáž lze hned používat.

Střecha garáže může být sedlová, nebo rovná osázená třeba i zelení, může sloužit jako terasa k domu. Na garáž lze vyrobit i atiku ve tvaru oblouku a trojúhelníku.

Plechové garáže

Jsou oproti betonovým lehčí, lze je snadno dopravit i na těžko přístupná místa, nabízejí mnoho velikostních variant. Vyrábí se ze stěnových trapézových nebo rovných plechů s pultovou nebo sedlovou střechou a výklopnými vraty. Jednotlivé panely jsou spojené šrouby, garáže nejsou zateplené.

Foto: HOTOVEDOMY

Plechová garáž s omítkou Siebau nabízí uzavřenou garáž i pohodlné parkovací stání. Sníh i žár „zachytí“ sedlová střecha.

Žádané jsou vnější stěny opatřené stříkanou omítkou (lze i bez ní, pouze s pozinkovaným plechem). Garáže jsou v základu vybavené výklopnými vraty (ve standardu bílé, hnědé) se svislou drážkou. Za příplatek ale lze mít i kazetovou či vodorovnou výplň, platí to i u sekčních vrat. Síla plechu je 0,7 mm, síla stříkané omítky 0,9 mm, síla střešního plechu 0,75 mm.

K základnímu modelu si můžeme doobjednat i další doplňky, jako okno do boční stěny, boční dveře, okapy, poličky a držáky, stropní háky, boční přesah střechy, elektropohon garážových vrat apod. Šikovný kutil si může garáž smontovat svépomocí, ale může využít i dodávku na klíč.

Dřevěné garáže

Vycházejí z obyčejné panelové konstrukce se zesílenými profily rámů nebo ze srubové konstrukce. Střechu tvoří panelová konstrukce sbíjená vazníky, mají sedlový tvar střechy. Kovové spojovací a kotevní prvky jsou v pozinkovaném provedení. Dřevěné garáže jsou vlastně jednoduché dřevostavby, vhodné ke klasickému bydlení na venkov.

Přístřešky

Pro jedno i více aut mohou být z masivního dřeva. Střecha je tvořena sbíjenými vazníky (taková střecha má sedlový tvar) nebo robustními příčnými nosníky, to pak má přístřešek rovný nebo pultový tvar střechy. Kovové a kotevní prvky jsou pozinkované.

Foto: ALUKOV

Carhouse je designově zajímavý přístřešek, který nevyžaduje stavební povolení. Profily se nabízejí v několika provedeních, na snímku bronz. Polykarbonát může být čirý, kouřový, strukturovaný.

Designově povedené jsou přístřešky (carporty) ze zinkové konstrukce (mají i výškově nastavitelné podpěry). Zadní stěnová výplň může být dřevěná s průhledem, s vlnitým nebo děrovaným profilem, může mít treláž, po které se poplazí břečťan nebo vistárie.

Odlehčeně vypadá carport zejména se skleněnou střechou, která propouští určité množství světla. Kdo chce mít přístřešek uzamykatelný, pořídí si tzv. carhouse. Prodává se v různých tvarech a rozměrech. Lze ho umístit volně do prostoru i ke zdi.

Foto: ALUKOV

Carhouse je přístřešek na auto, motocykl, který lze uzamykat. Může stát volně v prostoru, ale i u zdi.

Přístřešek má poloprůhledné kouřové výplně, bezpečné uzamykání a nevyžaduje stavební povolení. Profily se nabízejí v provedení stříbrná, bílá, béžová, antracit a bronz, polykarbonát může být čirý, kouřový nebo strukturovaný.

Cenové relace:

Plechová garáž Ekonom od 40 000 Kč

Dřevěné přístřešky od 100 000 Kč

Ocelová garáž 51 690 Kč

Betonová garáž 98 977 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Garážová vrata mají ladit se vzhledem domu

Chystáme-li výměnu garážových vrat nebo právě stavíme novou garáž, zaměříme se kromě jednotlivých typů vrat a technického vybavení i na jejich vzhled. Garážová...

Výběr článků

Načítám