Hlavní obsah
Pro dům jsou charakteristické prodloužené přesahy střechy. Foto: Yohei Sasakura

Mladá rodina s dětmi bydlí nedaleko rodičů. Mají k sobě blízko, ale neruší se

Když se manželský pár se dvěma dětmi z japonského Kjóta rozhodl nechat si postavit dům, měl jednu výhodu jistou: dům rodičů nebude daleko, mají totiž hned sousední parcelu. Aby si však obě domácnosti nehleděly vzájemně z okna do okna, posunuli architekti ze studia y+M design office novou stavbu na protilehlý okraj pozemku. Obě generace to tak mají k sobě velice blízko a přitom se vzájemně neruší.

Pro dům jsou charakteristické prodloužené přesahy střechy. Foto: Yohei Sasakura
Mladá rodina s dětmi bydlí nedaleko rodičů. Mají k sobě blízko, ale neruší se

Architekti pojmenovali dům podle jeho výrazného rysu - Dům s přesahy střechy. Tohoto prvku pak dokázali využít ve prospěch jeho obyvatel hned dvakrát.

Přesahující části střechy především umožňují lépe stínit interiér v horkých slunných dnech. Za druhé pak v některých místech opticky rozšiřují vnitřní prostor domu tím, že vytvářejí jakési neutrální pásmo mezi „uvnitř“ a „venku“.

Stěny nedosahají až ke střeše, prostor pod nimi je prosklený.

Foto: Yohei Sasakura

Interiér domu je členitý. Jednotlivé části propojují různě dlouhá schodiště.

Foto: Yohei Sasakura

Výjimečným prvkem, který na přesahy navazuje, jsou prosklené části stěn po obvodu domu těsně u stropu. Díky nim do interiéru proniká více světla v zimních měsících, kdy je slunce nízko nad obzorem a jeho paprsky dopadají z nižšího úhlu.

Tyto prosklené vršky zároveň navozují pocit určité volnosti a vzdušnosti, jako kdyby se střecha nad domem vznášela.

Na první pohled by se mohlo zdát, že jde o dva domy vedle sebe, ale to jen přístupová cesta tak důrazně odděluje od sebe společenskou část domu (vlevo) a soukromou, kde jsou ložnice dětí (v přízemí) a rodičů (nad nimi).

Foto: Yohei Sasakura

Architekti dodrželi přesahy střech i v interiéru.

Foto: Yohei Sasakura

Další zajímavostí domu je netradiční řešení přístupové cesty. Ta jako by štěpila stavbu ve dví. Navíc, pokud majitelé otevřou okna a dveře, stane se z ní venkovní prostor. Po jejich uzavření je přístupová cesta součástí interiéru.

V létě, když udeří horka, je přístupová cesta zdrojem čerstvého vzduchu a umožňuje snadnou ventilaci interiéru. Stropní ventilátor s tepelným čidlem v případě přehřívání vnitřku domu začne totiž odsávat horní vrstvy horkého vzduchu, zatímco z prostoru přístupové cesty přichází do místností čerstvý, chladnější.

Přístupová cesta rozděluje dům na dvě půlky. zároveń není vyhraněný její charakter, zda je součástí exteriéru nebo interiéru.

Foto: Yohei Sasakura

Veškeré stěny v domě jsou navrženy tak, aby byly schopné odolat zemětřesení o nižších stupních intenzity. Jejich funkcí je nejen zjemnit prudké sluneční světlo přicházející do interiéru v létě, ale také zajistit obyvatelům soukromí.

Podlahu stylové japonské místnosti pokrývají rohože.

Foto: Yohei Sasakura

Na přístupové cestě domu nesměl samozřejmě chybět malý stromek.

Foto: Yohei Sasakura

Dům, který je čistou dřevostavbou, zabírá na parcele o rozloze 203 m2 plochu o velikosti 84,5 m2. Součet všech podlah pak činí 120 m2.

Přízemí domu

Foto: y+M design office

Horní patro

Foto: y+M design office

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Související články

Výběr článků