Hlavní obsah

Minichatka na ostrově je útočištěm pro mladý manželský pár

Novinky, Jana Nesvadbová

Maličkou chatku pro čerstvě sezdaný manželský pár na podlouhlém ostrově Galiano ležícím západně od kanadského Vancouveru navrhl architekt Rodrigo Munguia se svými kolegy z ateliéru Trim Studio. Majitelé chtěli chatku jako malý rekreační příbytek.

Foto: Jarusha Brownová

Domek doplňuje další dřevěná plošina, na níž je jacuzzi a lavice k sezení.

Článek

Domek nazvaný Galiano 100 anebo také ohana, což v havajštině znamená „rodina”, má plochu 9,29 m². Nevelký příbytek samozřejmě nemá sloužit jako trvalé bydliště, ale jen jako rekreační objekt.

Obklopen lesem působí velmi nenápadně, usazen je na dřevěné plošině, která mu slouží zároveň jako terasa. Směrem k zálivu, přes který je dobře vidět město Vancouver, je dům otevřen dvojicí velkých oken, která zasahují téměř od země až ke stropu.

Foto: Jarusha Brownová

Z chatky je nádherný výhled na záliv.

Do domku se vstupuje menšími prosklenými dveřmi, vstup je chráněný, toto místo zároveň funguje jako maličká venkovní kuchyň s grilem a prostorem pro skladování palivového dřeva.

Vlastní interiér je členěn stejně jako ve všech obdobných domcích – přízemí slouží jako malá kuchyň s jídelnou a obývacím pokojem. Patro přístupné po schodišti je pak ložnicí. Do prostoru pod schody se vešla malá toaleta. Sprchový kout pak architekt na přání klientů vytvořil venku na terase, přitisknutý k jedné ze stran domku.

Chatku majitelé vytápí pomocí kamen na dřevo, která jsou nahoře v ložnici. Zajímavostí je náklon dvou protilehlých stěn, díky čemuž je v chatce větší plocha v horním podlaží než dole, v přízemí. Výška domku v nejvyšším bodě činí 4,88 metru.

Foto: Jarusha Brownová

Pod schody je malá toaleta.

Chatka má stěny z vnitřní strany obložené bíle natřenými prkny, dřevěné stropy jsou ponechané v přírodní barvě. Hezkým nápadem je vsazení světlíku do střechy přímo nad postel. Majitelé tak mohou usínat s pohledem na hvězdné nebe.

Na podobné dřevěné plošině, o kus níž po svahu, mají pak majitelé umístěnou jacuzzi, kterou doplňuje dřevěná rohová lavice a dvojice dřevěných křesel.

Anketa

Líbila by se vám podobná chatka?
Ano, taková by se mi moc líbila
82,8 %
Místo je pěkné, chatku bych chtěl/a jinou
9,6 %
Nevím
1,5 %
Spíše ne
2,3 %
Ne, vůbec ne
3,8 %
Celkem hlasovalo 2219 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Letní chata připomíná maličkou vesničku

Zcela jednoduchému stylu života vychází vstříc letní chata nazvaná Kaggeboda. V oblasti Norrtälje, severně od švédského Stockholmu, ji nechali postavit...

Výběr článků

Načítám