Hlavní obsah

Luxusní byt v centru Prahy vyhrál nad rodinným domem se zahradou

Původně si Eva s Jiřím plánovali bydlení v rodinném domě s velkou zahradou na jižním okraji Prahy. Dokonce si tam pořídili i velký pozemek na hranici Průhonického parku. Dnes ale bydlí téměř v centru Prahy s krásnou vyhlídkou.

Foto: www.modernibyt.cz

Obývacímu pokoji dominuje kožená sedací souprava s barevnými polštářky. Podlahu kryje vlněný koberec a na něm stojí stolek značky Rolf Benz. Prostor ozvláštňuje lustr a nechybí ani krb se zásobníkem dřeva. Jídelna je součástí otevřeného prostoru.

Článek

Co vás přimělo změnit rozhodnutí?

Po návratu ze zahraničí jsme měli příležitost bydlet krátce v domě kousek za Prahou. Oba jsme ale denně ráno dojížděli za prací do centra a pozdě večer se vraceli zpět. Doprava byla hrozná. Dům jsme využívali jako byt, ale starostí bylo jako s domem, bylo třeba starat se o trávu a podobně.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyň byla součástí projektu. Majitelům se líbila, proto si ji ponechali. Vyměnili pouze spotřebiče. Používají běžnou i parní troubu, vestavnou myčku, chladničku s mrazničkou, varnou desku i vinotéku. Místnost zdobí umělecké dílo Petra Písaříka.

Rozhodli jsme se, že si raději koupíme byt přímo v Praze a později postavíme letní sídlo někde u Prahy více v přírodě, kde budeme trávit víkendy případně i pracovní dny, když bude hezké počasí. Právě v té době nás zaujal projekt moderního bydlení v centru Prahy, který sliboval velkorysé vybavení – soukromý park, sportoviště, bazén, restaurace a další nadstandardní služby hotelového typu, například donáškovou službu jídla, květin, odvoz prádla do čistírny…, developer sliboval šestihvězdičkové bydlení.

Foto: www.modernibyt.cz

Stěna je polepená vinylovou tapetou Elitis. Odpočivnému koutu, který je součástí kuchyně, dominuje křeslo Grande Papilio designéra Naoto Fukasawy.

Vše mělo fungovat podobně jako luxusní mrakodrapy na Manhattanu, které jsou u Central Parku. Ale nefunguje. Služby i občanská vybavenost chybí a dokonce hrozí, že nám krásný výhled na Prahu zacloní šestnáctipatrové domy.

Foto: www.modernibyt.cz

Chladicí teplotně regulovatelná vinotéka tvoří originální předěl mezi obývacím pokojem a pracovnou.

Snad nebude tak zle. Výhled je opravdu úchvatný a váš byt výjimečný. Jak je velký?

Máme celé patro, které jsme při výstavbě rozdělili na dva byty. Tento byt má 267 metrů čtverečních a druhý sto. Naše patro je řešené jako penthousový byt s vyššími stropy (2,92 m). Jakmile budou děti potřebovat své pokoje, počítáme s tím, že byty propojíme.

Půdorys bytu jsme si mohli upravit na míru. Ve fázi výstavby jsme se seznámili s designérkou Ivankou Kowalski, která s developerem spolupracovala jako konzultantka. I v půdorysu našeho bytu udělala významné změny. Díky tomu jsme získali navíc spoustu místa v interiéru.

Foto: www.modernibyt.cz

Manželé si dali záležet, aby pracovna zapadla do celkového stylu interiéru. Originální pracovní stůl je zhotoven podle návrhu Ivanky Kowalski z dřeviny wengé. V útrobách ukrývá všechny kabely a snadno výsuvnou tiskárnu.

Podle návrhu Ivanky jsme pak ještě dodatečně vybourali několik stěn a byt maximálně otevřeli. Nastěhovali jsme se teprve loni v září a stále se ještě dovybavujeme.

S designérkou jste spolupracovali také při zařizování interiéru?

Eva: Ano. Interiér vychází kompletně z Ivančina návrhu – od půdorysu bytu přes vlastní návrhy na míru zhotoveného vybavení až po dekorace a obrazy. Osobně do všeho hodně zasahuji. Mám své představy, ale z Ivančiných návrhů si vždy vyberu. Mám ráda minimalismus, ale v interiéru aplikovaný tak, aby byl interiér příjemný k užívání a působil útulně a zabydleně. Jsem perfekcionistka a záleží mi i na detailech. I s těmi si Ivanka skvěle poradila.

Designérka Ivanka Kowalski: Například i vstupní dveře jsme nechali obložit lakovanými panely, aby nepůsobily cizorodě, ale příjemně splynuly s interiérem.

Foto: www.modernibyt.cz

Hlavní stěnu ložnice zdobí tapeta značky Fornasetti. Lůžko Nocto Plus disponuje úložnými prostory a nastavitelnými nočními stolky. Prostor zútulňují velké závěsné lampy nad nočními stolky značky Moooi a kruhová kožešina Ivano Redaelli na podlaze.

Vidím zde hodně atraktivních designových kousků i doplňků od Fornasetti.

Designérka Ivanka Kowalski: Ano, obrátili jsme se na Praguekabinet na paní Gabrielu Pecičovou. Myslím si, že nabízí skvělé umění i doplňky.

Eva: Stále dokupuji různé drobnosti, ale máme zde i zajímavé obrazy, například od Petra Písaříka.

Foto: www.modernibyt.cz

Odpočivnou zónu koupelny dekorují bambusové kmeny a je vybavena lehátkem Leaf značky Dedon. Vana je ze smaltované oceli (Kaldewei) stejně jako umyvadla značky Alape.

Máte mimořádnou vinotéku, nebo je to jen atraktivní předěl mezi pracovnou a obývacím pokojem?

Eva: To je náš skvost – skutečně chladicí, teplotně regulovatelná vinotéka napojená na řídicí systém v bytě. Máme rádi víno, sami si ho vybíráme a vozíme z různých míst světa, je to náš velký koníček. Víno máme uskladněné i mimo byt a o tom, jak by měla vypadat vinotéka v interiéru, jsme s Ivankou vedli dlouhé hovory.

Designérka Ivanka Kowalski: Uvažovali jsme o tom, že by zde byly třeba břízy a do nich vetknuté lahve s vínem, to by ale nevyhovovalo kapacitně.

Foto: www.modernibyt.cz

Pokoj pro hosty má vlastní koupelnu i lodžii. Zdobí ho tapeta Fornasetti. Postel je z kolekce Diesel (Moroso), stolní lampa od Moooi, sedák značky B & B Italia, stolek se zrcadlem je zhotoven na míru.

Eva: Snažily jsme se najít kompromis, aby vinotéka vypadala hezky a zároveň byla i funkční. Myslím, že se nám to podařilo. Vinotéku jsme sem do třináctého patra museli vytáhnout jeřábem.

Všimla jsem si displeje na stěně, domácnost zřejmě ovládáte centrální řídicí jednotkou.

Ano. Používáme řídicí systém i-Home, ovládáme jím téměř všechno, ale ještě není vše stoprocentně doladěno… Jsou tady kilometry kabelů. Systém je praktický i s ohledem na děti. Podle potřeby mohu odpojit například zásuvky, které by mohly být pro děti nebezpečné. Interiér je také kompletně ozvučený, včetně koupelen.

Foto: www.modernibyt.cz

Jiříkova postýlka stejně jako stolek v jeho pokojíčku jsou zhotoveny z drásané bíle lakované borovice. Tapeta s dětskými motivy je značky Ralph Lauren.

Vaše koupelna, to jsou hotové lázně, jak vůbec zvládáte péči o tak velký byt?

Máme hospodyni, sama bych to při dvou dětech nezvládla. Hlavní koupelna je opravdu velká. Nechtěli jsme ke každé ložnici jednou malou koupelnu, dopřáli jsme si raději jednu velkou se saunou i odpočinkovým prostorem, s hydromasážní vanou i sprchovým koutem. Máme tu i televizor, program můžeme sledovat v pohodlí vany.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak si zařídit designový domov na horách

Než se Ivanka začala naplno věnovat interiérovému designu, stihla vystudovat matematicko-fyzikální fakultu, procestovat celý svět či pracovat jako investiční...

Výběr článků

Načítám