Hlavní obsah

Lehká montovaná dřevostavba zvládne i drsnější klima

Dům tradičního tvaru s fasádou v kombinaci omítky a dřevěného pláště na první pohled do prostředí šumavské vesnice dobře zapadá. Lehká montovaná dřevostavba díky svým nízkoenergetickým parametrům skvěle zvládne i zdejší drsné klima.

Foto: Robert Virt, www.dumabyt.cz

Jednoduchý tvar domu, velký přesah střechy a obložení podkroví smrkovým dřevem přibližují architekturu šumavskému rázu. Střecha má předepsaný sklon 38º.

Článek

Volba místa byla jednoduchá - náš hostitel má k této lokalitě dlouholetý vztah, protože odtud pochází, a jeho pozemek v klidné poloze s příhodnou jižní orientací a hezkým výhledem byl pro stavbu rodinného domu jako stvořený. Zato cesta k montované dřevostavbě byla poněkud klikatá.

Foto: Robert Virt, www.dumabyt.cz

Velká lodžie v jihozápadním průčelí má hloubku dva metry. Při pohledu zvenku působí poměrně mohutně, ale má to své výhody: jak v lodžii, tak na kryté terase pod ní je možné pohodlně umístit stůl se sezením.

„Stanovili jsme si velikost domu, počet a druh místností. Chtěli jsme, aby dům dobře zapadl do okolí, tedy spíše tradiční architekturu se sedlovou střechou. Původně jsme si představovali roubenku, ale ta by v této velikosti vyšla na 10 miliónů korun," vysvětluje náš hostitel.

„Proto jsme se orientovali spíše na dodavatele montovaných staveb. Dodávka na klíč včetně základové desky nám ušetřila hodně času, samotná montáž hrubé stavby byla realizována během tří dnů a výstavba domu trvala jen tři měsíce."

Foto: Robert Virt, www.dumabyt.cz

Půdorys přízemí: 1) předsíň 2) prádelna 3) technická místnost 4) chodba 5) spíž 6) koupelna + WC 7) pokoj 8) obytný prostor 9) krytá terasa.

Základní rozvržení dispozice bylo majitelům energeticky úsporného domu od počátku jasné - v přízemí velký společný obytný prostor, garáž, technické a sociální zázemí, v patře ložnice, dětský pokoj a velká místnost pro návštěvy s vlastním příslušenstvím. Projekt prošel řadou dílčích změn, zejména se měnilo řešení koupelen, velikosti a umístění oken, ale původní základ v podstatě zůstal.

Foto: Robert Virt, www.dumabyt.cz

Dominantou společného obytného prostoru je krb okrouhlého tvaru, který realizovala na zakázku specializovaná firma. Design (včetně výdechových mřížek) je přizpůsoben typickému šumavskému rázu.

Hlavní vstup do energeticky úsporné dřevostavby a garáž jsou orientovány na severovýchod k příjezdové cestě, společná obytná část má výhled do krajiny, na slunný jihozápad. Na tuto stranu se obrací hlavní štít domu, v němž je umístěna velká podkrovní hostinská místnost a lodžie dimenzovaná přes celou šířku průčelí.

Foto: Robert Virt, www.dumabyt.cz

Koupelně v podkroví dodává obklad tuzemské výroby výrazně teplé vyznění.

„Díky podkrovní nadezdívce, vysoké 150 cm, můžeme lépe využít prostor pod šikmými stropy než při běžné výšce nadezdívky 110 cm. V ložnicích je mnohem více místa než v běžné půdní vestavbě," chválí si majitel.

Foto: Robert Virt, www.dumabyt.cz

Půdorys podkroví: 1) hala 2) místnost pro hosty 3) koupelna + WC 4) koupelna + WC 5) šatna 6) sklad 7, 8) dětský pokoj 9, 10) lodžie.

Další výjimkou proti všeobecným pravidlům, daným stavebními normami a ctěným při výstavbě rodinných domů, je řešení jihozápadní lodžie. Majitelé zvolili hloubku 200 cm, aby se sem dalo umístit sezení se stolkem.

„Při dvoumetrovém přesahu střechy je navíc podkrovní místnost lépe chráněna před sluncem v létě i větrem a sněhem v zimě," přidává pán domu další postřeh. „Po roce užívání jsme v domě velmi spokojeni. Dispoziční uspořádání zcela vyhovuje, možná by nám dokonce stačil dům o trochu menší."

Technické údaje

Zastavěná plocha 123,5 m²

Užitná plocha 205,4 m²

Konstrukce betonová základová deska, stěny a stropy montované ze sendvičových panelů na bázi dřeva s tepelnou izolací 180 mm (celková tloušťka obvodové stěny 268 mm, součinitel prostupu tepla U = 0,19 W/m²K), dřevěné schodiště, dřevěný krov, střešní krytina Bramac

Výplně otvorů okna dřevěná s izolačními dvojskly, venkovní předokenní žaluzie se zateplenými lamelami, vnitřní dveře dýhované s obložkovými zárubněmi

Vytápění ústřední, elektrokotel, rozvody v podlaze v celém domě, krb s krbovou vložkou a rozvodem teplého vzduchu do podkroví

Odhadovaná cena stavby 4 500 000 Kč

Jitka Pálková, www.dumabyt.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám