Hlavní obsah

Lampy doladí atmosféru interiéru

Právo, Gisela Růžičková

Kromě centrálního světla má mít každá místnost v interiéru funkční doplňkové osvětlení. Nejoblíbenější jsou stolní a stojací lampy.

Článek

Lampa u křesla chrání naše oči při čtení, nástěnné lampy zase poskytují intimní světlo při sledování televize. Ideální je, když se všechna světla v místnosti vzájemně doplňují nejen funkčně, ale i esteticky.

Proto při výběru a rozmisťování interiérových svítidel postupujeme uváženě. Způsob a intenzita umělého osvětlení výrazně ovlivňují atmosféru v místnosti a tím i naši náladu a psychiku. Osvětlení by mělo dostatečně osvítit celou plochu prostoru, ve kterém se pohybujeme. Ale také vhodně nasvítit konkrétní místo, kde potřebujeme vyšší intenzitu světla.

:.V moderním interiéru vynikne stojací lampa Tromso s možností nasměrování světla (výška 180 cm, rameno 50 cm, 14 004 Kč vč. světelných zdrojů, Luminex) - vlevo. Stojací lampu vpravo ze série KVART s nastavitelným ramenem lze koupit v několika barvách (399 Kč, Ikea

Každá místnost si žádá jiné osvětlení

V obývacím pokoji získáme hodně světla kombinací bodových světel, centrálního závěsného lustru u stropu a stojacích lamp. Stropní svítidlo můžeme nahradit systémem bodových světel umístěných v umělém podhledu. Zapomenout nesmíme také na stojací lampu, kterou umístíme vedle pohovky nebo křesla.

:.Hodně světla a veselých barev patří do dětského pokoje. Stolní lampa TEDDY se zvířecím motivem. Noha lampy je ze dřeva a stínítko ze 100% bavlny. (1195 Kč, Inku) - vlevo.

:.Hodně světla a veselých barev patří do dětského pokoje. Stolní lampa TEDDY se zvířecím motivem. Noha lampy je ze dřeva a stínítko ze 100% bavlny. (1195 Kč, Inku) - vlevo.Souprava ve stylu tiffany a výrazném barevném provedení: stolní lampa – 3199 Kč, závěsné svítidlo – 1999 Kč, stolní lampa ve dvou velikostech: 799 a 949 Kč, stolní lampa pták – 1199 Kč (Quelle)

V dětském pokoji je kvůli bezpečnosti dětí nutné mít hodně světla a veselých barev. Proto i zde vystřídáme několik typů svítidel, stojací ani stolní lampy nevyjímaje, aby dítě dobře vidělo u postele, u pracovního stolu, ale i tam, kde si hraje nebo čte.

Pro ložnici volíme spíš tlumenější světlo. Osvědčil se způsob instalace svítidel po okrajích místnosti a také v rozích kolem postele. Na nočním stolku nesmí chybět lampičky na čtení.

V koupelně dáme přednost místnímu osvětlení kolem umyvadel a zrcadel. Uplatníme tu i nástěnná boční svítidla i soustavu stropních bodových světel, která sníží hladinu světla v místnosti.

:.Stojací lampa ARSTID bude dobrým světelným zdrojem do pokojů zařízených v klasickém, ale i severském stylu (899 Kč, Ikea)

V kuchyni a v jídelně se vyskytují lampy sporadicky. V kuchyni nasvítíme zejména pracovní desku zářivkami umístěnými pod horními kuchyňskými skříňkami, v jídelně použijeme lustr s možností regulace výšky a intenzity svítivosti nad jídelním stolem.

V předsíni a na chodbách preferujeme centrální světlo, které nám umožní bezpečný pohyb po daném prostoru. Nic nezkazíme podhledovým osvětlením ani nástěnnými lampami.

Tvary, barvy a materiály

Stále přetrvává obliba lamp jak stolních, tak i stojacích, s čistými a elegantními liniemi, ale objevují se také lampy s organickými tvary. Takže kromě pravidelných tvarů jsou to výstřední křivky, do všech stran vyčnívající ramena, ojedinělé nejsou lampy ve tvaru satelitů.

:.Praktickou lampičku bez kabelu lze nastavit na tři stupně jasu. Stínítko je ze satinovaného skla, noha lampy a nabíjecí stanice mají vzhled ušlechtilé oceli. Doba svícení dosahuje až 20 hodin (800 Kč, Tchibo)

A barevné provedení? K dostání jsou lampy v sytých pastelových barvách, stříbrné, ale také kombinace různých barev. Vybírat lze z různých materiálů – skla, kovu, plastu. Látkové či papírové širmy mají neobvyklé vzory.

Velké lampy s kolečky se lépe přesouvají, také světlo u stojacích lamp lze směrovat podle potřeby nebo změnit barevnost. Moderní lampy mají kvalitní zdroje osvětlení, ať už žárovky s vysokou svítivostí a životností, nebo úsporné zářivky či oblíbené LED diody.

Zleva: 1. Jedinečný design lampy Partylight z průsvitného plastu. Materiál je nezlámatelný a snadno se čistí (16 000 Kč, Alhambra). 2. Stolní lampa z přírodního alabastru má prosvícené tělo. Látkové stínidlo v barvě šampaň (5492 Kč, ACW). 3. Do stran vyčnívající ramena má stojací lampa Megan. Výška 150 cm, provedení chrom (19 404 Kč, Luminex). 4. Jednoduchý tvar, kombinace chromu a skla – stojací lampa Arkansas do minimalistického interiéru (výška 160 cm, cena 21 564 Kč, Luminex).

Zleva: 1. Jedinečný design lampy Partylight z průsvitného plastu. Materiál je nezlámatelný a snadno se čistí (16 000 Kč, Alhambra). 2. Stolní lampa z přírodního alabastru má prosvícené tělo. Látkové stínidlo v barvě šampaň (5492 Kč, ACW). 3. Do stran vyčnívající ramena má stojací lampa Megan. Výška 150 cm, provedení chrom (19 404 Kč, Luminex). 4. Jednoduchý tvar, kombinace chromu a skla – stojací lampa Arkansas do minimalistického interiéru (výška 160 cm, cena 21 564 Kč, Luminex).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám