Hlavní obsah

Kvalitní novou podlahu si zaslouží i terasa

Právo, Gisela Růžičková

Posezení za dlouhých letních večerů máme spojené s terasou. Je to vlastně rozšířené bydlení venku, které využíváme od jara do podzimu. Ovšem bez kvalitní podlahy to není ono. Naštěstí máme na výběr mnoho materiálů, z nichž některé můžeme mezi sebou kombinovat a dosáhnout originálního řešení.

Foto: archiv Deceuninck, Právo

Cena materiálu Twinson se pohybuje okolo 1400 Kč/m2 včetně doplňků a krycích lišt, na rozdíl od dřeva nevyžaduje žádnou další povrchovou úpravu (Deceuninck).

Článek

Od kostek zámkové dlažby až po mozaikové kameny určené zejména pro dekorativní plochy. Podlaha by měla ladit s okolním prostředím a vynikat pevností, snadnou udržovatelností a dlouhou životností. Podlaha je důležitá jak z hlediska funkčnosti, tak i vzhledu.

:. Série Yosemite je keramická glazovaná dlažba atypických rozměrů 100x16,5 cm, která vynikne zejména tam, kde propojuje interiér s exteriérem (Keraben). foto: Právo/archiv Keraben

Od keramiky k moderním materiálům

Vhodným materiálem pro venkovní prostory propojené s interiérem je keramika. Aby dlažba sloužila co nejdéle, zaměříme se zásadně na dlažbu mrazuvzdornou, otěruvzdornou a také protiskluznou.

Velmi odolné a trvanlivé jsou betonové dlaždice a desky. Jsou k dostání v rozmanitých tvarech, barvách a strukturách, proto nacházejí všestranné uplatnění na mnoha terasách.

Betonové desky mohou mít strukturu přírodního kamene, malých dlaždic, travertinovou strukturu, broušených desek s povrchem dlažebních kostek, broušených terasových desek či dekoračních vymývaných desek, přebroušených terasových desek či velkých betonových desek s otryskaným povrchem, jenž se hodí do rozlehlých světlých teras.

:. Vymývaná dlažba s různými štěrky na povrchu má přirozený vzhled, příjemnou decentní barevnost a vhodně dotváří každý exteriér (Presbeton, 490 Kč/m2). foto: Právo/archiv Presbeton

Na terase podobně jako v zahradě nachází uplatnění přírodní kámen, ať už ztvárněný do podoby desek, dlažebních kostek, nebo lámaného kamene. Vždy dodá terase příjemný vzhled ať už na ploše uplatníme břidlici, pískovec, kvarcit, rulu či červenohnědý porfyr.

Za přírodní materiál lze považovat lícové cihly. Vyrábějí se z hlíny a kus po kuse získávají svůj tvar a pak se vypalují při velmi vysoké teplotě.

Kdo vyznává přírodní materiály a nemůže si dovolit finančně náročný kámen má možnost použít tlakově impregnované dřevěné fošny, které se vyrábějí speciálně na podlahy teras, pergol a zahradních cest.

:. Použití pískovce v exteriéru je naprosto funkční, přirozené a krásné a v kombinaci s teakovým dřevem a rostlinami máme o romantiku postaráno (Donate, m2 pískovce od 500 Kč). foto: Právo/archiv firem AKA, Deceuninck, Keraben, Presbeton a Rako

K moderním materiálům patří např. Twinson kombinující v sobě výhody dřeva a PVC. Obsahuje dřevo borovice a má ambice nahradit v blízké budoucnosti dřevo jako stavební materiál. Terasy z tohoto materiálu se mohou vybudovat jako součást domu i samostatně. Jednoduchá je i montáž materiálu, což ocení hlavně kutilové.

Reklama

Související články

Keramická dlažba promyšlená do detailu

Současný trend je nakloněn keramickým obkladům a dlažbám, takže podporuje jejich uplatnění v celém interiéru. Módní jsou dokonce keramické dlaždice na stěnách...

Výběr článků

Načítám