Hlavní obsah

Krb nebo krbová kamna? Snížit náklady na vytápění pomohou obě varianty

Právo, Sylva Svobodová

Klasický krb s vložkou nebo krbová kamna dokážou efektivně vyhřát dům, a přispět tak ke snížení částky, kterou platíme za topení. Živý oheň a praskající dřevo je bonus navíc - přináší klid a domácí pohodu.

Foto: PANKREA (3x)

Krb s krbovou vložkou Brunner má efektní prosklení do dvou stran, hodí se do moderních interiérů.

Článek

Podle čeho ale vybrat správný model krbu nebo krbových kamen? Kromě tepelného výkonu je důležitá velikost, tvar a umístění topeniště v prostoru.

Při výběru ale zohledníme i další limity: vývod komínu, umístění oken, dveří i rozmístění nábytku.

Foto: BAUHAUS

Krbová kamna Umea mají výkon 2,3-7,1 kW, výhřevnost 40-130 m2, spotřeba paliva 2,1 kg/hod., cena 13 150 Kč.

Co máme vědět před nákupem

Vnitřní průměr a výšku komínu, jaký má tah. Když je komín malého průměru nebo má krátkou kouřovou cestu, může se stát, že topeniště nebude výkonně topit.

Foto: PANKREA

Netradiční krb od francouzského výrobce Focus, pohled do ohniště je možný téměř ze všech stran.

Prodejce bude také zajímat, kudy povede ke kamnům či krbu venkovní vzduch (může být i v podlaze pod topeništěm), jaká je nosnost krbu, zda bude nutné dodatečně zpevnit podlahu.

Foto: MOUNTFIELD

Broto jsou kachlová kamna s horním i zadním vývodem kouřovodu. Výkon 6 až 11 kW, vytápěcí schopnost 160 m2. Jednotlivé kachle jsou vyráběny tradiční metodou ručně. Každá kachle je originál. Originální keramický obklad ve 3 barevných provedeních.

Samotná instalace krbu nebo krbových kamen je náročná, takže ji vždy svěříme odborné firmě, která má mnohaleté zkušenosti, poskytuje záruky na práci i výrobek.

Pokud je podlaha dřevěná, dáme na ni nehořlavou podložku z plechu, keramických dlaždic nebo tvrzeného kaleného skla.

Foto: MOUNTFIELD

Uzon jsou kamna vhodná do moderního interiéru, z boku obložena kachlemi. Model může být doplněný o teplovodní výměník (kamna odvádějí až 73 % tepla do vody v radiátorech), který zajistí vytápění pro celý dům. Výkon až 10,4 kW, vytápěcí schopnost 190 m2.

Pozor na kvalitní palivo

Z kamen nedostaneme jejich výkon, pokud v nich topíme špatným dřevem. Když není topivo suché, většina tepla se spotřebuje na odpaření vody ve dřevě, vznikají nežádoucí spaliny, usazují se saze na skle a interiér se vytápí pomalu.

Vybíráme suché dřevo, jeho vlhkost nesmí překročit hranici 20 %. Dřevo se vyplatí nakupovat s předstihem, nejlépe na jaře a přes léto ho v klidu vysušit. Předpokladem kvalitního vysušení je správné skladování.

Foto: PANKREA

Krb, v němž se oheň ovládá stisknutím tlačítka, funguje i na dálkové ovládání. Opravdové dřevo nahradí propracované makety, plynové hořáky lze skrýt i pod kamínky. Výhoda je jasná: nemusíme se starat o zásoby dřeva ani vynášení popela.

Dřevo nesmí být vyrovnané na holé zemi, protože snadno nasákne vlhkost a začne plesnivět. Také je chybou polena schovat pouze pod igelitové plachty. Vhodné jsou samostatné dřevěné přístřešky nebo kůlny, které mají zajištěné i odvětrávání.

Krbová kamna

Krbová kamna lze snadno a hlavně rychle instalovat. Můžeme je mít v místnosti ten samý den, kdy jsme je pořídili. Stačí si pozvat odborníka, který je napojí na kouřovod (stačí komín o průměru 100-150 mm).

Příjemná je také i nižší pořizovací cena (podle velikosti a typu provedení od cca 11 000 Kč).

Foto: BAUHAUS

Krbová kamna s teplovodním výměníkem Grand Max plus mají výkon 3,3-13 kW, výhřevnost 60 až 235 m2, cena 23 990 Kč.

Krbová kamna jsou buď litinová, kachlová, nebo smaltovaná. Kdo chce ušetřit náklady na vytápění, pořídí si krbová kamna s výměníkem (teplovodním nebo teplovzdušným).

Foto: JOTUL

Krbová kamna Jotul 602 N s praktickou plotýnkou na vaření patří k nejprodávanějším. Materiál norská litina, cena 11 990 Kč.

Krb s vložkou

Klasický krb s krbovou vložkou (jedno nebo dvouplášťovou) má vyšší nároky na komín, složitější je i instalace (dobré je na krb pamatovat ve fázi projektu), protože vložku je nutné obestavět či obložit (např. mastkem, lehčeným betonem).

Krbové vložky se prodávají v různých modelech a typech prosklení (mj. panoramatické, boční). Krb s vložkou má vyšší výkon než otevřený krb, umí vytopit i více místností najednou.

Foto: JOTUL

Moderní krbová kamna Jotul F 305 CB LL. Stojí na dlouhých nožkách, v prostorném topeništi lze topit dlouhými poleny, oheň si vychutnáme díky velkým proskleným dvířkům. Materiál norská litina, technologie: dvoustupňové spalování CB, cena 54 400 Kč.

Cena krbové vložky se pohybuje cca od 30 000 Kč, ke krbu musíme připočítat i obestavění, takže kvalitní krb nás obvykle vyjde výrazně dráž než krbová kamna.

Čištění a údržba topeniště

Jenom čistá kamna či krb dobře hoří! Moderní krby jsou vybavené systémem „oplachu skla“ horkým vzduchem, který udržuje sklo v určité čistotě. Pokud je přesto sklo špinavé od sazí, vyčistíme ho nejlépe suchým čistým papírem.

Foto: BLOMUS

Praktické krbové nářadí, sada obsahuje 5 dílů, výška sestavy 64 cm, cena 8995 Kč.

Popel vynášíme pravidelně, ale vyplatí se v krbu ponechat vrstvičku popela, protože je to dobrý izolační materiál (chrání dno topeniště i podlahu před velkým žárem).

Až skončí topná sezóna, krb nebo krbová kamna pečlivě prohlédneme: rošt, vnitřní pláty, těsnění kolem skla.

Foto: BLOMUS

Designový koš na dřevo, provedení nerez. Výška 42 cm, šířka 33 cm, hloubka 28 cm. Cena 10 995 Kč.

Biokrby jsou pro okrasu

Biokrb nedokáže vytopit místnost tak jako krb s vložkou nebo krbová kamna, slouží jako originální dekorace. Je ideální do bytu, protože nepotřebuje vývod komínu.

Palivem je obvykle etanol, který je téměř bez zápachu. Při hoření nevznikají nežádoucí spaliny, na druhou stranu ale spotřebovává kyslík v místnosti, proto je důležité větrat.

K dostání jsou biokrby závěsné, stolní, volně stojící na zemi, ale i zabudované do stěny. Některé v sobě mají integrované zvlhčovače vzduchu, lze do nich přidat i vonné oleje.

Foto: WWW.BIOKRBY.CZ

Marlo je malý biokrb v podobě ohnivé koule. Spaluje bio-ethanol, vydává teplo, hoří skutečným plamenem. Rozměr 15 cm, cena 1250 Kč.

Biokrby mají omezenou dobu hoření, některé se doporučuje používat jen dvě hodiny. Příjemný je jejich čistý provoz, také oceníme, že mohou být mobilní a lze je přesunout, kam právě chceme.

Minislovníček

Jednoplášťové krbové vložky: pracují na principu samovolné regulace vzduchu, mají lepší akumulační vlastnosti. Zahřívají se sice pomaleji, ale uchovají teplo i dlouho poté, co se v krbu netopí. Nepotřebují k rozvodu vzduchu ventilátor, mají menší hlučnost a prašnost.

Dvouplášťové krbové vložky: jsou na principu nuceného oběhu teplého vzduchu, který se ohřívá v prostoru mezi plášti a rozvádí se pak do prostoru. S touto vložkou lze vyhřívat i několik místností, účinnost vytápění lze zvýšit pomocí ventilátorů.

Ceny biokrbů se pohybují cca od 1000 Kč do 5000 Kč, podle velikosti, materiálu a designu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám