Hlavní obsah

Klidný rodinný přístav spjatý s okolní přírodou

Novinky, nes

Poklidný rodinný přístav spjatý s okolní přírodou. Tak je možné ve stručnosti charakterizovat jednoduchý minimalisticky koncipovaný dům, který vytvořili architekti Erla Dögg Ingjaldsdóttir a Tryggvi Thorsteinsson z ateliéru Minarc. Ten sídlí v kalifornské Santa Monice.

Foto: Torfi Agnarsson

Dům je uložen na velké plošině, která je mírně zvednutá nad okolní terén.

Článek

Dům nazvaný Ice House (Ledový dům) stojí v okolí Reykjavíku, v místě, které má malebný venkovský ráz. Jeho obyvatelé se tak mohou těšit z nádherných výhledů do krajiny, s níž je dům v mimořádně velké míře propojen.

Foto: Torfi Agnarsson

Nejvíce do popředí vystupuje z domu ta část, v níž je obývací pokoj.

Stavba s celkovou plochou podlah 139 m² upoutá už svým uložením na velké plošině, přičemž ani ta není položena přímo na zemi, ale je nad ni mírně zvednuta. Architekti tak vytvořili v okolí domu velké terasy podporující rodinu v plynulém přesouvání aktivit z interiéru do exteriéru a naopak. Pod širým nebem je dokonce umístěna i sprcha a v bezprostřední blízkosti objektu autoři projektu nalezli také místo pro zahrádku s ovocem a zeleninou.

Foto: Torfi Agnarsson

Obývák je hodně otevřený, díky čemuž má spoustu přirozeného světla i hezký výhled do dalekého okolí.

Architekti pro stavbu domu využili vlastní konstrukční systém zvaný mnmMOD, jenž umožňuje všechny části domu vyrobit v továrně dopředu, a to v podobě panelů, které se pak na místě už jen seskládají dohromady. Autoři sami si pochvalují, že jimi vytvořený stavebnicový systém sníží náklady i množství odpadů spjatých se stavbou, a přitom nijak neomezuje architekty v jejich tvůrčí práci.

Foto: Torfi Agnarsson

Ložnice rodičů

Dům je dle designérů tvořen sérií několika bloků s různými funkcemi. Do čela je umístěn obývací pokoj coby společenská zóna, vložený mezi vchod a kuchyni. V zadní části domu jsou ukryty dvě ložnice a koupelna. V prvním poschodí je pak herna pro děti doplněná balkónem.

Foto: Torfi Agnarsson

Oblázková stěna ve sprše je jedním z detailů připomínajících okolní přírodu.

K okolní přírodě odkazují nejen obklady z místního dřeva, ale například i taková zajímavost, jakou je stěna vyskládaná z oblázků připomínající okolní krajinu. Cílem architektů bylo vytvořit po všech stránkách zdravý domov, a proto v žádné místnosti nejsou na podlahách koberce a také nikde návštěvník nenarazí na klimatizaci.

Foto: Torfi Agnarsson

Uspořádání domu a jeho obklopení terasou povzbuzuje rodinu k volnému přenášení svých aktivit z interiéru do exteriéru a naopak. Venku nechybí dokonce ani sprcha.

Foto: Torfi Agnarsson

Čelní fasáda s vchodem

Reklama

Související témata:

Související články

Fasádu domu tvoří rám

Každý, kdo tento dům v japonské Hirošimě zahlédne, ví okamžitě, jak se jmenuje - Rám. Jeho dvouvrstvá čelní fasáda snad ani jiný název nepřipouští. Za černou...

Dům, ve kterém by se romantika dala krájet

Málokterý dům se těší takové popularitě a je tak známý ve svém okolí, jako Dům na kůlu neboli Pole House, přehlížející ze své výšiny široké a daleké pobřeží...

Výběr článků

Načítám