Hlavní obsah

Klasický dům s tradičním vzhledem pro malou i větší rodinu

Snad každá rodina touží po intimitě vlastního bydlení. V plné míře ji zajistí jen rodinný dům. Typový dům Pluto svým názvem naznačuje, že se pro své majitele stane středobodem celého vesmíru.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Čelní fasáda je stejně jako celý dům nečleněná, jednolitost plochy rozbíjí praktický krytý vstup.

Článek

Tento sen se splnil mladé rodině z jižních Čech, která se do svého nového domova přestěhovala po 12 měsících od započetí stavby. Pro výstavbu zvolila rovinatý pozemek v nové zástavbě poblíž bývalého okresního města.

Z katalogu domů ji nejvíce oslovil právě dům Pluto, jehož tradiční vzhled a čisté linie ho předurčují pro široké využití, neboť na rozdíl od mnoha importovaných typů nepůsobí v české krajině rušivě. S jeho schvalováním v rámci územního plánu jistě nebudou mít ani další potenciální stavebníci problém.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Kompaktní vzhled a čisté linie předurčují dům Pluto Plus k univerzálnímu použití v běžné i chatové zástavbě. Garáž svou hmotou nijak nenarušuje tvar domu.

Dům patří k velikostně menším typům a tříčlenné rodině rozměrově plně vyhovuje. Poslouží však i vícečlenné domácnosti s běžným provozem. Ze zádveří se vstupuje do prostorného obývacího pokoje a dále do samostatné kuchyně, oddělené příčkou. To jistě ocení všichni, kdo neradi ukazují své provozní zázemí nebo nechtějí být kuchyňským provozem rušeni při relaxaci.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Přízemí

Nicméně díky absenci dveří jsou obě místnosti částečně vizuálně propojeny a členové domácnosti tak zůstávají v kontaktu. V rohu pokoje, vedle kuchyně, stoupá schodiště do soukromé zóny v podkroví, čítající tři pokoje a koupelnu. Z jednoho z pokojů je přístup na balkón ve štítu.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Obývací pokoj s trojitým jištěním tepelné pohody. Podlahové vytápění a dřevěná podlaha hřejí skutečně, teplé barvy na stěnách pocit umocňují.

Co majitelé v rámci řešení dispozic interiéru také velmi oceňují, jsou již předem naprojektované vestavné skříně, pro které byly v podkroví vyzděny niky.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Podkroví

Mladá rodina si přála zděný dům více přizpůsobit osobním potřebám, což nepředstavuje u dnešních typových domů nic neuskutečnitelného. Jedinými zásahy do vnější konstrukce bylo protažení střechy nad balkónem, které oceňuje paní domu - může zde sušit prádlo i za nepříznivého počasí, a také druhý výlez na střechu.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Rodičovská ložnice v podkroví má k dispozici balkón.

Více dílčích změn se odehrálo v interiéru, například v kuchyni nebyla vystavěna plánovaná spíž, čímž se nevelký kuchyňský prostor zvětšil o více než 1 m2. Do technické místnosti v přízemí přibyl praktický sprchový kout a nad obytným podkrovím byl vytvořen neméně užitečný úložný půdní prostor.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Podkrovní koupelna je laděná do podzimních tónů.

Zuzana Ottová, www.mujdum.cz

Technické údaje

Zastavěná plocha 90,5 m²

Užitná plocha 123,3 m²

Obytná plocha 64,7 m²

Konstrukční řešení nepodsklepená stavba na betonových základových pasech, zdicí systém POROTHERM - obvodové zdivo 40 P+D, stropní konstrukce cihelné vložky MIAKO, fasáda dokončena tepelněizolační omítkou Terralit, monolitické železobetonové schodiště

Střecha dřevěný krov, střešní krytina Bramac, střešní podhledy dokončeny dřevěnými palubkami

Výplně otvorů plastové vstupní dveře a okna s izolačním dvojsklem, střešní okna Velux, garážová vrata Alulux, vnitřní dveře Sapeli s obložkovou zárubní

Vytápění plynový kondenzační kotel, radiátory, v koupelně podlahové vytápění a topný žebřík

Odhadovaná cena stavby do 3 000 000 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám