Hlavní obsah

Jídelnu slaďte se zbytkem interiéru

Právo, Sylva Svobodová

Jídelna obvykle bývá součástí obytného prostoru, málokdy je samostatnou místností. Jak ji zařídit, aby byla hezká na oko a zároveň praktická a ladila se zbytkem interiéru?

Foto: Kuchyně Schmidt

Jídelna se propojuje s obytným prostorem a jídelní stůl má v interiéru svoje čestné místo. Vybírejte proto kvalitní materiál, volte vhodný rozměr a velikost.

Článek

Co je nejdůležitější? Když si početná rodina sedne k jídelnímu stolu a sdílí společně zážitky. Prostorný a krásný stůl stmeluje lidi, přispívá k pohodě, je praktický při větších oslavách.

Foto: La natura

Nejoblíbenější je obdélníkový tvar stolu, protože nezabírá tolik prostoru. Ke stolu patří i svítidlo, které osvětlí celou plochu.

Dopřejte si dominantní stůl

Velikost, tvar a materiál – tři neznámé, které rozhodují o výběru stolu. Rozměr stolu ovlivňuje počet osob v domácnosti a také prostorové možnosti. Pokud to ale jenom trochu jde, vyberte si stůl co největší. V praxi oceníte pohodlné stolování, servírování a dostatek místa na odkládání.

Foto: Trachea

Ke stylu skandinávského venkova patří jemná patina a rustikální vzhled kuchyňské linky a židlí.

Velikost: Příjemný rozměr pro čtyřčlennou rodinu představuje stůl o velikosti 160 x 90 cm, protože se k němu pohodlně usadí i návštěva, navíc máme dostatek místa na dekorace.

Vždy pamatujte na to, že podle ergonomických pravidel má mít kolem sebe jeden člověk prostor 60 x 40 cm, výška stolu se pak pohybuje v rozmezí od 72 do 76 cm.

Foto: Ikea

Výška stolu souvisí s výškou sedáku použité židle, a tak ji pořizujte zásadně se stolem.

Tvar: Vítězí obdélník, protože je na rozdíl od oválu či kruhu prostorově nenáročný. Kratší stranou ho lze přisadit ke stěně a kolem dokola rozestavět židle.

Když bojujete s místem, určitě pořiďte stůl rozkládací, který oceníte při rodinných oslavách nebo při početnější návštěvě.

Foto: Ikea

V malé kuchyni volíme světlý nábytek, který působí subtilně a opticky rozšiřuje prostor. Vhodný je rozkládací typ stolu.

Oválný stůl je skvělá volba do prostorné jídelny! Stolovníci na sebe dobře vidí, nikdo není dominantní, zaoblená hrana na rozdíl od pravoúhlého rohu působí útulně a přátelsky.

Materiál: Většina volí dřevo, protože je přívětivé na dotek, pocitově hřejivé a útulné. Dřevo má krásnou strukturu, nenapodobitelnou kresbu, barvu a také se snadno udržuje (zvláště s voskovaným povrchem). Lze ho kombinovat s bezpečnostním sklem (horní vsazená deska).

Foto: La natura

V kuchyni je praktický přípravný stůl na rychlé snídaně a klasický jídelní. K bílé kuchyňské lince skvěle ladí masivní dřevěný nábytek.

Komfortně i na židli

Jestliže preferujete jídelnu, volte pohodlné židle – s měkkým polstrováním, vyšší opěrkou a třeba i područkou.

Foto: Kratochvíl Parket Profi

Sedák židle má být pohodlný, snadno udržovatelný, snímatelný a prací. Ideální šířka sedáku je 40 x 40 cm.

Židle vybírejte zároveň se stolem, musí si sednout výškově. Jak to zjistíte? Obecně platí, že sezení má být vysoké 45 cm, aby rovně usazená postava měla stehenní a holenní kosti v pravém úhlu a chodidla byla pohodlně na podlaze.

Opěrák nemá být úplně rovný, ale s mírným prohnutím a svírat úhel 95°.

Foto: Butlers

Počet židlí nemusí odpovídat počtu členů rodiny. Vždy se hodí nějaké židle navíc pro návštěvy.

Všímejte si rovněž stability židle a jak snadno ji lze uchopit, odsunout od stolu a zda nepoškrábe podlahovou krytinu (řešením jsou nalepené filcové podložky).

Preferujte speciální potahové látky z odolných materiálů proti otěru a zátěži. Jsou povrchově upraveny proti skvrnám a tekutinám, snadno se čistí na sucho.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám