Hlavní obsah

Jak vybrat myčku, která ušetří nejvíc energie, vody i času

Právo, Gisela Růžičková

Zapomeňme na čas strávený u kuchyňského dřezu při mytí nádobí! Myčky nové generace umožňují nastavit program mytí podle míry znečištění, což je způsob, jak ušetřit až 50 % energie, vody a času.

Foto: Profimedia.cz

Nové myčky šetří čas i peníze.

Článek

Ovšem s myčkou budeme spokojeni jedině tehdy, bude-li dostatečně velká a disponovat funkcemi, které využijeme. Důležitý je také její způsob zabudování do kuchyňské linky i spotřeba vody a energie. Rozhodující budou také funkce a programy, kterými je myčka vybavena.

Na velikosti záleží

Vybírat budeme ze tří běžných typů myček o šířkách do 45, do 55 a do 65 cm. Myčky široké 60 cm pojmou 12 až 14 sad nádobí, běžné typy s šířkou 45 cm pak pouze osm až devět sad. Stolní myčky široké 55 cm jdou postavit na pracovní desku v kuchyni, jsou malé, vejde se do nich pouze 4 až 5 sad nádobí (sada nádobí je vždy souprava zhruba pro čtyřčlennou rodinu bez pekáčů a hrnců).

Rozhodnou zvyky rodiny

Při výběru vycházíme ze zvyklostí rodiny. Jestli přes týden moc nevaříme a doma si připravujeme jen snídaně a studené večeře, zvolíme raději myčku menší. Stává se, že si pro nedostatek místa pořídíme menší myčku, kterou ovšem zapínáme několikrát denně. V takovém případě se poradíme s odborníkem a prostor pro větší myčku najdeme.

Spotřeba vody a energie

Spotřeba vody kvalitní myčky se pohybuje mezi 7 až 10 litry a 10 až 13 litry na jedno mytí. Běžná myčka spotřebuje na jedno mytí v průměru 1,1 kWh. Zato myčka energetické třídy A má spotřebu jen 0,8 až 1,05 kWh. Účinnost mytí a sušení se hodnotí podle norem EU a označuje se písmeny A až G, přičemž A označuje dokonalé mytí a sušení.

Funkce a programy

Myčky nové generace jsou vybaveny až několika programy, které jsou rozděleny nejen podle teploty vody, ale také podle zaměření. Praktické jsou systémy proti vytopení (setkáváme se s názvy Aqua senzor, Aqua stop, Aqua alarm, Water stop, Watersafe atd.), pracující většinou na principu zastavení přívodu vody do myčky a případném zadržení vyteklé vody.

Vyšší třídy myček nabízejí také funkci Multizone, jež umožní zvolit jen tu část košů, kterou chceme, ať již to jsou sklenky na šampaňské nebo zašpiněné hrnce a pánve. Také technologie 6. smysl zaručí, že bude spotřebováno pouze tolik vody a energie, kolik je zapotřebí pro konkrétní druh nádobí. K praktickým funkcím patří i odložený start nebo samočištění.

Výběr mycích prostředků

Abychom měli po umytí dokonale čisté a nablýskané nádobí, zamyslíme se také nad výběrem prostředků pro mytí nádobí a údržbu myčky. Nabídka je dnes široká, ale určitě se vyplatí investovat jak do kvalitních přípravků pro samotné mytí nádobí, tak i prostředků určených pro doplňující péči.

Úkolem mycích prostředků je uvolnit z nádobí všechny nečistoty. Musí si poradit se zbytky potravin, které obsahují bílkoviny, tuky i škroby a mohou být zaschlé nebo připečené. Vybíráme ze tří variant: vedle klasického prášku a stále oblíbenějších a dokonalejších multifunkčních tablet je nyní na trhu horká novinka v podobě gelu, která představuje skutečně moderní způsob mytí nádobí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám