Hlavní obsah

Jak vybírat koupelnovou sanitu, aby vyhovovala celé rodině

Právo, Karolina Černá

Umyvadlo, vana a toaleta jsou základem každé koupelny. Jak je vybrat, aby vyhovovaly všem členům rodiny?

Foto: Koupelny Ptáček (2x)

Keramická sanita v koupelně musí svými rozměry a umístěním vyhovovat malým i velkým.

Článek

Při hledání vhodné koupelnové sanity zjistíme, že máme na výběr mnoho materiálů s různými vlastnostmi tvarů i způsobů instalace, které vyhovují našim nárokům a zajistí bezpečný a hygienický provoz v koupelně.

Rodina umyvadel

Zápustné umyvadlo je umístěno přímo do koupelnové desky nebo skříňky. Zapuštění přitom může být částečné, kdy nad deskou skříňky vidíme okraje umyvadla, nebo plné pro zastánce zarovnaných linií. Závěsné umyvadlo visí přímo na stěně.

Foto: Ravak

Dvojumyvadla šetří čas i prostor. Model Natural Duo postrádá obvyklé dělení na dvě mycí plochy, čímž vznikl velký vnitřní prostor i odkládací plocha. Natural Duo 1200 white bez přepadu s otvorem za 11 590 Kč.

Odkládací plocha může být na samotném umyvadle nebo využijeme praktickou konzoli na spodní části umyvadla, skříňky, police a konzole vedle umyvadla.

Umyvadlo instalované na desce vypadá vždy dobře. Způsob instalace nechá vyniknout jeho tvaru a materiálu, nabízí odkládací plochu kolem umyvadla.

Foto: Dřevojas

Bílé keramické umyvadlo s masivními hranami a pochromovaným odtokem je zasazeno do skříňky Q Max S.

V domácnosti bývá umyvadel několik a má-li jich více samotná koupelna, případně jedno také toaleta, značně to urychlí provoz rodiny ve chvíli, kdy opouští domov společně. Dvě umyvadla vedle sebe instalujeme na desku, nebo je umístíme do větší zápustné desky, postačí velikost 120 x 60 cm.

Umývátko vedle bidetu doplňuje hygienu na WC. Obvykle má rozměry kolem 36 x 11 x 23 cm. V malé koupelně poslouží menší umyvadlo s dostatečnou hloubkou. Místo ušetří miniumyvadlo v hlubším rohovém provedení.

Foto: Sapho

Tvar designového umyvadla vynikne, je-li postavené na desce a zároveň s ním kontrastují tmavé obklady značky CAS Cerámica.

Umyvadla bývají vyrobena z glazované keramiky bílé barvy, ale i z různých barevných odstínů.

Nespadne-li keramické umyvadlo na zem nebo jeho povrch neponičí pád ostrého předmětu, vydrží dlouho. Litý mramor ve srovnání s keramikou nabízí při větší variabilitě tvarů téměř rovné odkládací plochy.

Foto: Ravak

Čím více umyvadel je v koupelně, tím rychlejší je provoz rodiny po ránu. Umývátko vedle WC se vyplatí.

Umyvadla z litiny a smaltované oceli nacházíme spíše na chalupách, v zahradách a v designově laděných interiérech. Přírodní kámen a dřevo, či jejich umělé imitace, jsou materiály do luxusních koupelen.

Baterie k umyvadlu

Vodovodní baterii vybíráme s ohledem na rozměry a typ umyvadla. Instalaci a servis baterií přenecháváme raději odborníkům.

Foto: Sanela

Automatická umyvadlová baterie SLU37 pro teplou a studenou vodu s regulací teploty umožní bezpečné umytí bez opaření. Cena od 7865 Kč.

Páková patří mezi nejrozšířenější. Pákou nastavíme jednou rukou tlak i teplotu vody. Bezdotykovou ovládáme vložením rukou před senzor. Je hygienická.

Kohoutková baterie déle nastavuje potřebný poměr teplé a studené vody.

Pohodlné vany

Velikost vany je často dána rozměry koupelny, avšak vybírat bychom měli podle největšího člena rodiny, aby se nemusel koupat s koleny u brady jako v neckách.

Kvůli osobám s horší pohyblivostí a dětem volíme snadný přístup do vany po schůdcích, nebo bezbariérový (vana s vodotěsnými bočními dveřmi). Vana by měla mít protiskluzové povrchy. Pro větší relaxaci zakoupíme hydromasážní vanu, s chromoterapií (léčba barvami).

Foto: Ravak

Volně stojící akrylátová vana Freedom je vhodná do větších koupelen. Rozměr 169 x 80 cm umožňuje společné koupele. Cena 45 900 Kč.

Nejrozšířenější jsou vany z akrylátu. Materiál umožňuje výrobu van různých tvarů (asymetrické, rohové) a snadnou instalaci madel, podhlavníků, baterií, do akrylátu lze vrtat otvory. Standardně má sílu 4–5 mm, u náročných tvarů výrobce používá materiál silný 8 mm.

Akrylátu jsou podobné vany z tzv. quarylu, homogenního neporézního materiálu s vysokou odolností proti mechanickému namáhání (např. drápy koupaného psa).

Foto: Trachea

Umyvadlo a vana jsou stěžejními prvky koupelny. Měly by spolu ladit barevně i materiálem.

Smalt nejlépe odolává kosmetickým a bylinným přísadám do koupele. Velmi kvalitní typy van mají tloušťku stěn 3,5 mm, kde 2,9 mm tvoří ocelový základ a 0,6 mm připadá na vrstvu smaltu. Dáváme pozor na jeho oprýsknutí po pádu těžkého či ostrého předmětu na povrch a nepoužíváme abrazivní čisticí prostředky!

Foto: Ravak

Akrylátová obdélníková vana City nabízí pohodlné koupání, vyhovuje tvarům lidského těla. Rozměr 180 x 80 cm za 14 990 Kč.

Litinové vany jsou velmi těžké, ale jejich vysoká odolnost garantuje v koupelně trvalý pobyt. Nepochybnou výhodou je i fakt, že voda napuštěná do litinové vany si dlouho uchovává svou teplotu.

Foto: Dřevojas

Pohodlný vstup do vany dětem umožníme její sníženou výškou.

Luxusní vany jsou vyrobené z litého umělého mramoru, velmi odolného proti oděru. Nabízí téměř neomezené možnosti anatomického tvarování povrchu vany.

Vany z kamene či dřeva vyžadují zvláštní péči a jejich cena začíná na stovce tisíc. Relaxačním luxusem je pak měkká vana Soft Bath z rotačně tvarovaného plastu, který se teplem roztahuje a dlouho drží teplotu vody.

Úsporné WC

Klasické WC je samostatně stojící, přičemž je nádržka umístěna přímo na klozetové míse. Pro snadné udržení čistoty v okolí toalety je ideální závěsná keramická sanita s podomítkovou nádrží, která navíc šetří místo (min. prostor pro umístění toalety je 80 x 120 cm).

Foto: Ravak

Závěsné Uni Chrome WC (5190 Kč) a Uni Chrome bidet (5190 Kč) usnadňují udržování hygieny na podlaze koupelny či toaletní místnosti.

Toaletu běžně umisťujeme do výšky 43 cm, pro komfort starších nebo vyšších lidí můžeme zvolit výšku 48 cm. Při nákupu toalety dbáme na její povrchovou úpravu, která zamezuje šíření mikroorganismů.

Vhodné jsou typy klozetů se systémem rimless, bez oplachového kruhu, v němž se jinak nečistoty nejčastěji usazují.

Foto: Jika

Klozet Mio se systémem rimless se při spláchnutí čistí efektně po celé míse. Cena 6170 Kč.

„Dalším inovativním systémem je tzv. Tornado Flush japonského výrobce sanitární keramiky Toto. Jedná se o systém splachování WC se třemi tryskami, který vyčistí celý vnitřní prostor s nevídanou důkladností. Voda pod tlakem ze tří trysek proniká vířivým pohybem do každého záhybu mísy. Pro normální splachování stačí pouze 3 litry, takže tento systém je úsporný a zároveň i šetrný vůči životnímu prostředí,“ vysvětluje Václav Vančura, specialista koupelnových studií Ptáček.

Foto: Koupelny Ptáček

Toaleta Toto s úsporným a přitom velice účinným systémem Tornado Flush.

Toaletu mohou obohatit speciální sprška, trysky, fén přímo v míse nebo v bidetu vedle toalety. Doplnit lze pohodlným ergonomickým sedátkem, případně přídavným sedátkem pro malé děti s integrovanou vložkou pro redukci velikosti dosedací plochy, či madly a vzpěrami pro pohybově handicapované osoby.

Cena pitné vody, kterou splachujeme, stále roste, takže dbáme na úsporné splachování, které zaručují různé splachovací systémy. V tomto ohledu je praktický systém Start stop, který umožňuje držet tlačítko splachování, dokud je třeba, a opětovným stlačením ho zastavit.

Foto: Grohe

Luxusní sprchovací závěsné WC z řady Sensia IGS má ovládání osazené do sedátka s uživatelsky přístupnými funkcemi i dálkové ovládání s dotykovým panelem. Lze nastavit až čtyři osobní programy s různou teplotou vody či režimy sprchování. Cena 174 000 Kč.

Dual flush má dvojité tlačítko ventilu. Spotřeba vody je standardně 3 l na malé spláchnutí (menší tlačítko) a 6 l velké spláchnutí (velké tlačítko).

Péče o sanitu

U výrobku má být uvedeno, jak o něj pečovat s ohledem na jeho povrchovou úpravu a materiál, z něhož je vyroben.

Foto: Dřevojas

Souprava Dreja-Clean se hodí pro všechna keramická umyvadla. Díky ní se neusazují na povrchu bakterie, plísně ani vodní kámen. Cena 990 Kč.

Povrch keramické sanity má odpuzovat vodu, bránit usazování vodního kamene, bakterií a nečistot.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Pro jistotu se vyvarujeme agresivních a abrazivních čisticích prostředků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám