Hlavní obsah

Jak se žije v dvoupodlažním domě s moderní dispozicí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domino není jen název známé hry, ale také projektu zděného rodinného domu, který si zvolila pro výstavbu nového domova tříčlenná rodina z Mostecka.

Foto: Ota Pajer, www.dumabyt.cz

Majitelé si potrpí na precizně odvedenou práci do posledního detailu. Z tohoto důvodu použili plastová okna a vstupní dveře, které jsou z vnější strany opatřené dezénem imitujícím dřevo a barevně sladěné s dřevěnými prvky částečně přiznaného krovu.

Článek

Severočeské město dříve nechvalně proslulé svým znečištěným ovzduším a zdevastovanou krajinou se pomalu probouzí ze zlého snu, aby i ono nabídlo svým obyvatelům místo pro spokojený život. Přesto existují místní speciality, které ani nyní tomuto nejzákladnějšímu požadavku nepřejí, třeba známý autodrom. A tím začíná i příběh hostitelů, kteří hledali pro nový domov klidnější prostředí.

Foto: Ota Pajer, www.dumabyt.cz

Vizualizace naznačuje, jak se změní vzhled domu při použití jiného fasádního obkladu.

S původní představou přízemního domu se museli investoři s ohledem na tvar a rozlohu pozemku rozloučit. Sítem výběru nakonec prošel vítězně typový projekt dvoupodlažního domu Domino Plus 1, který jako jeden z mála projektů na trhu propozičně vyhovoval a zároveň splňoval představy investorů na vzhled i dispoziční řešení. Zděný dům je určen pro čtyřčlennou rodinu, hodí se především pro rovinaté nebo mírně svažité pozemky do míst s nižší zástavbou.

Moderní dispoziční řešení rozdělené na společenskou obývací část v přízemí, kterou tvoří obývací pokoj, jídelna a kuchyň, a na soukromou část s ložnicí, dětským pokojem, pracovnou a velkou rodinnou koupelnou v patře vyhovuje všem nárokům na současné bydlení. K obývacímu pokoji přiléhá venkovní terasa s možností vybudování zimní zahrady.

Foto: Ota Pajer, www.dumabyt.cz

Značnou část zařízení rodina pořídila v obchodním domě IKEA.

Investoři se rozhodli pro výstavbu formou subdodávek, protože měli v plánu použít některé nadstandardní materiály a také předpokládali, že se jim podaří stavbu urychlit a finančně zvýhodnit. Realita však byla přesně opačná. Interiéru chtěli odlehčit tím, že namísto betonového schodiště instalují lehké samonosné z kovu a dřevěných schodnic. Než se však po takovémto schodišti mohli odebrat do pokojů v podkroví, uplynulo navíc dlouhého půl roku, o který se výstavba protáhla.

Na základě zkušeností z předchozího bydlení si rodina „ušila" dům přesně na míru svým potřebám.

Foto: Ota Pajer, www.dumabyt.cz

Půdorys přízemí: 1) vstup 2) technická místnost, WC 3) kuchyň 4) spíž 5) obývací pokoj 6) terasa 7) úložný prostor 8) garáž.

U typového projektu Domino Plus 1 si investoři nejvíce pohráli s přízemím - zrušili spíž a posunuli obvodovou stěnu, čímž získali větší prostor pro kuchyňskou linku řešenou do ,L'. Rozdělení na dvě samostatné místnosti se dočkal prostor sloužící jako WC a technické zázemí. V podkroví posunuli příčku mezi ložnicí a pracovnou, aby se mohla zvětšit koupelna.

Další změny se týkaly některých oken. V garáži, přiléhající ke vstupní části domu, byl využit i podkrovní prostor jako úložný a část určená v projektu pro ukládání kol a sportovních potřeb převzala funkci zrušené spíže v domě.

Foto: Ota Pajer, www.dumabyt.cz

Koupelna je obložena nadčasovým obkladem RAKO. Vzory, které se dříve či později okoukají, nahrazuje výtvarný efekt založený na kombinaci velkého formátu s mozaikou.

Ke garáži přibylo z vnější strany ještě kryté stání pro druhé auto. Asi největší důraz kladli investoři na zajištění tepelné pohody, kterou ve starém domě, zvláště v zimních měsících, postrádali.

Druhým krokem bylo podlahové vytápění. Záměr se zdařil a tepelná pohoda je v zděném domě taková, že v krbových kamnech majitelé zatopili zatím dvakrát v zimě, a to jen pro navození atmosféry. V létě dokonce musí bojovat s horkem v podkroví pomocí klimatizace a obývací část přistiňovat markýzou nad venkovní terasou.

Foto: Ota Pajer, www.dumabyt.cz

Půdorys podkroví: 1) hala 2) koupelna + WC 3, 4) dětský pokoj 5) ložnice rodičů.

Prvotní obavy, zda zděný dům přeci jen nebude pro rodinu malý, se ukázaly zbytečné. Díky promyšlené dispozici projektu mají všichni členové domácnosti dostatek soukromí, ale i míst ke společnému posezení. Velikost domu i zahrady je podle nich právě taková, aby se údržba a úklid nestaly hlavní náplní volného času.

Snad opravdu jediné, co se jim dosud nepodařilo uspokojivě dořešit, je umístění jídelního stolu. V projektu je součástí obývacího pokoje, ale tím by se připravili o volný výhled do zahrady. Vyšetřili si proto pro něj místo na kraji kuchyňského koutu, které však poskytuje prostor pouze pro umístění menšího stolu, u kterého se pravidelně schází tato tříčlenná rodina.

Technické údaje

Dispoziční řešení 4 + kk, garáž a garážové stání

Obytná plocha 74,5 m²

Zastavěná plocha 111,3 m²

Užitná plocha 136,1 m²

Konstrukční řešení nepodsklepená stavba na základových betonových pasech, zděná systémem Porotherm, zateplení polystyrenem 8 cm, fasáda dokončená štukovou omítkou a flexibilními cihlovými obklady Elastolith, imitujícími cihly, interiérové schodiště samonosné, lakovaná ocel a bukové schodnice

Střecha klasický krov, střešní krytina betonová taška Bramac

Výplně otvorů okna a vchodové dveře plast, interiérové dveře fóliované s obložkovou zárubní, dveře do obývací části jsou posuvné

Vytápění kombinovaný plynový kotel, podlahové vytápění v přízemí a koupelně v podkroví, deskové radiátory v podkroví, krbová kamna

Odhadovaná cena stavby 2 500 000 Kč

Zuzana Ottová, www.dumabyt.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám