Hlavní obsah

Jak schovat dveře, které nelze odstranit? Designérka vsadila na elegantní fototapetu

Dveře vedoucí do komory, umístěné přímo uprostřed obývacího pokoje, které nelze přesunout? Pro designérku Kateřinu Pečeňovou žádný problém. Nejen s nežádoucími dveřmi, ale i s rekonstrukcí přízemí domu si poradila s elegancí sobě vlastní.

Foto: Vojta Herout

V obývacím pokoji nešlo ani tak o změnu dispozice, jako o výběr moderního nábytku a dekoraci stěn. Fototapeta s digitálním tiskem byla vyrobena na míru.

Článek

Majitelka domu po patnácti letech bydlení došla k závěru, že přízemí domu, tedy předsíň, kuchyň, obývací pokoj a pokoj pro dospívající dceru, si žádá nový kabát. Přála si vinylovou podlahu a zachovat původní dveře a jídelní stůl s židlemi.

Foto: Vojta Herout

Do čtecího koutku navrhla architektka nejen křeslo s podnožkou značky Sits, ale navíc i nádhernou designovou čtecí lampu s naklápěcím kónickým stínítkem od dánské značky Gubi.

Vzhledem k tomu, že dveře i stůl jsou v dekoru červené třešně, která do konceptu designérky moc nezapadala, zvolila neutrální základ v podobě dřeva, teplé šedé a světle hnědé barvy a černobílé fototapety, které zaujmou na první pohled.

Foto: Vojta Herout

Původně kryt na topení designérka navrhla s vodorovnými pruhy, aby opticky rozšířila prostor, ale kvůli lepší obsluze topení jsou nakonec svislé.

Foto: Vojta Herout

Dveře a jídelní stůl s židlemi pocházejí z původního vybavení, které si majitelka přála zachovat. Z toho důvodu designérka zvolila pro obytnou část neutrální barevný základ.

Designérka ji zvolila záměrně, aby dokonale zamaskovala dveře do malé komory, což bylo dalším zadáním majitelky domu. Aby zamaskování bylo dokonalé, vyměnila klasické dveře za dveře bez zárubní, kdy je celé křídlo dveří vsazeno do zárubně, tudíž v zavřeném stavu je v jedné rovině se stěnou. Požadovaný akcent tyrkysově zelené barvy uplatnila designérka na pohovce a ve formě barevného skla za pracovní deskou v kuchyni.

V obývacím pokoji nešlo ani tak o změnu dispozice, ale spíš o zmodernizování nábytku a novou dekoraci stěn. Obývací stěnu na knihy, TV a další drobnosti nechala designérka vyrobit na míru. Při výběru pohovky, křesla na čtení s podnožkou, čtecí lampy, dekorací a obrázků dala majitelka také na doporučení designérky.

Foto: Vojta Herout

Akcent tyrkysové pohovky s červenou třešní na dveřích a jídelním stole s židlemi se ukázalo jako příjemné spojení.

K optickému oddělení obývací zóny od jídelny použila velký designový květináč s podnožím. Na oknech jsou rolety, na kterých se střídají transparentní pruhy s neprůhlednými.

Jak se vypořádat s kotlem v kuchyni

Největší výzvou byla malá kuchyňka oddělená posuvnými dveřmi. Ty si majitelka přála zrušit a prostor více otevřít a propojit s obývacím pokojem. Značný prostor kuchyně zabíral kotel, který nebylo možné přesunout. Toto nepříliš šťastné řešení vyřešila designérka navržením skříně pro kotel dokonale splývající s kuchyní. V kuchyni byly původně ještě druhé dveře vedoucí do předsíně, což ji ještě zmenšovalo a znemožňovalo její plné využití.

Zrušením dveří do předsíně vznikl nejen prostor v kuchyni, ale zároveň v předsíni místo pro niku s botníkem na míru. Dospívající dcera majitelů si přála z ryze dětského pokoje laděného do růžova vytvořit prostor hodný mladé slečny.

Foto: Vojta Herout

Designérka původně vybrala do pokoje jinou tapetu, ale rozhodující bylo přání slečny, která si přála tapetu s mrakodrapy.

Pokoj si žádal prosvětlit, proto se celý prostor nese v šedobílém základu doplněném o fialovou v podobě doplňků, na kterém se s designérkou shodly.

Vzhledem k tomu, že v pokoji měla zůstat celkem výrazná podlaha, zvolená kombinace světlých barev se ukázala jako skvělé řešení. Navíc designérka navrhovala akcent mátové barvy, tu si ale dívka rozmyslela.

Dalším požadavkem byl velký pracovní stůl, prostorná šatní skříň na stávající garderobu i novější kousky, pohodlná postel a nesměl chybět koutek na zkrášlování. Místo klasických polic zvolila designérka méně okoukané šestihranné poličky.

Foto: Vojta Herout

„Klientka dala téměř na všechna má doporučení, práce to byla velmi příjemná,“ prozradila designérka závěrem.

Foto: Vojta Herout

Původní stav

Foto: Vojta Herout

Původní stav

Ing. Kateřina Pečeňová
Interiérovému designu se intenzivně věnuje již několik let. V určitém zlomovém bodě své životní i profesní dráhy se rozhodla pro změnu a přihlásila se ke dvouapůlletému studiu na DesignŠkole v Praze. Po úspěšném absolvování studia si splnila sen a ze svého koníčku učinila profesi, proto opustila práci tlumočnice z francouzštiny. Za nejdůležitější považuje vzájemný vztah a komunikaci s klientem, aby mu mohla navrhnout interiér opravdu na míru.

Edita Erbsová, www.modernibyt.cz

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám