Hlavní obsah

Inspirace pro dětské hřiště

Právo, Bohuslav Hatina

Známé přísloví „Kdo si hraje, nezlobí“ platí i dnes. Podle čeho a jak vybírat vhodné herní prvky pro dětské hrací plochy, aby v nich byla hra dětí radostná a zároveň bezpečná?

Foto: Archiv firmy Tomovy parky, Právo

Uprostřed pískoviště cirkusové šapitó, nechybějí lavičky se stolkem, vše vyrobeno z akátového dřeva (Tomovy parky).

Článek

Terén plný fantazie, tajemství, dobrodružství, podnětů, pestrého pohybu, barev, nejlépe přírodních materiálů, vhodných tvarů a přitom všem i bezpečný - to je tajemství návrhu vydařeného dětského herního koutku.

Na trhu se objevují stále nápaditější prvky řešení. Prolézačky, houpačky, kolotoče, brodítka, šplhadla, skluzavky, altánky s ryze dětským veselým nábytkem.

Základem je pískoviště

Především pro děti v raném věku je pískoviště nezbytné. Specializované společnosti dodávají dětská pískoviště v přírodním stavu, vyrobená z hladce hoblovaného dřeva bez další povrchové úpravy. Díky tomu lze pískoviště doladit do barvy pergoly, plotu, oken či jiných dřevěných zahradních prvků.

Povrchová úprava se obvykle provádí vodouředitelnou ekologicky nezávadnou lazurovací barvou. Kvůli odtoku vody nemají tato pískoviště dna.

Pod pískoviště použijeme mulčovací textilii nebo podobný vodupropouštějící materiál, který zabrání prorůstání plevelů a trávy do pískoviště. Dětská pískoviště mají boční lavičky, umožňující dětem pohodlné posezení při hraní na písku.

.: Dětské hřiště foto: Právo/Archiv firmy www.hriste.opra.cz

Tyto výrobky se dodávají již od rozměru 120x120 cm až po pískoviště z masivní frézované kulatiny o rozměru 300x300 cm, včetně 4 laviček kolem celého obvodu. Všechna pískoviště jsou snadno sestavitelná. Praný, tříděný a zdravotně nezávadný písek se dodává v pytlích po 20 litrech.

Nápaditost i bezpečnost

Veškeré pestré i nápadité vybavení dodává Anno v kompletech nazvaných Jungle Gym, které si snadno sestavíme doma sami. Bezpečnost dětí a jednoduchost v použití je hlavním cílem těchto hracích sestav. Podklad pod prolézačkami musí být pevný a pružný, aby nebránil dětem ve hře i pohybu, ale zároveň musí být bezpečný.

Také materiály herních prvků a ministaveb splňují zdravotní a bezpečnostní požadavky. Ke každému z dětských hřišť lze připojit další prvky jako jsou např. houpačky, opičí dráha, šplhací stěna nebo šplhací lano.

Odolné skluzavky

Prakticky všechny hrací sestavy obsahují skluzavky - obvykle jednu, některé mají skluzavky dvě. Oblíbené je připojení skluzavky na houpačky, nebo také umístění skluzavky přímo do svahu bez použití konstrukce samotného dětského hřiště. V nabídce jsou skluzavky jak pro privátní použití , tak i pro použití na veřejných prostranstvích. Navzájem se od sebe liší použitým materiálem.

Jednoduché skluzavky, určené do soukromých zahrad, jsou z probarveného plastu, odolné mechanickému namáhání i UV záření, skluzavka je uchycena několika vruty do podložního hranolu. Dražší skluzavky jsou laminátové a povrchově upraveny pestrými barvami. Dětská hřiště Jungle Gym NL jsou řešením k vytvoření originálního dětského hřiště metodou udělej si sám.

Dětské hřiště tak trochu jinak v obci Kytlice na severu Čech.foto: Novinky/Dana Kysučanová

Zákoutí z akátového dřeva

Komplexní služby týkající se dětských hřišť, ale také přírodních sportovišť a parků nabízí společnost Tomovy parky. Jde např. o herní prvky (domky, dopravní prostředky, houpačky, houpadla, kolotoče, lanovky, pískoviště, prolézačky), prvky pro sport (branky, hrazdy, posilovny, prohazovadla) nebo parkové a zahradní stavby (altány, lavičky, stoly, stojany na kola).

Veškeré nosné a stabilizační prvky sestav se vyrábějí z akátového dřeva. Akátové dřevo patří mezi polotvrdé dřeviny a vyznačuje se výjimečně vysokou přirozenou trvanlivostí, houževnatostí dřevní hmoty a odolností vůči povětrnostním vlivům či působení houbových chorob dřeva.

Při sesychání nevytváří ostré, dlouhé třísky, které by mohly způsobit zranění (jako např. smrk). Doplňující konstrukční díly (plošiny, stříšky, atd.) jsou z dubového dřeva. Zpracovaný materiál je lazurován syntetickými barvami nebo přírodními olejovými barvami.

Použité kovové komponenty (spojovací materiál, řetězy, plechy) mají protikorozní úpravu (např. žárovým zinkováním), pokud nejsou použity přímo nerezové materiály.

Reklama

Související témata:

Související články

Roubenky se vracejí do módy

O bydlení v dřevěných domech je stále větší zájem. Proč? Dřevěné domy mají příznivý vliv na zdraví svých obyvatel, mají jedinečnou atmosféru, sálá z nich...

Výběr článků

Načítám