Hlavní obsah

I v památkově chráněném domě může vzniknout moderní a praktický byt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žijete-li stejně jako majitelé tohoto bytu v památkově chráněném domě a nevíte si rady s tím, jak velkorysé prostory poznamenané zubem času přetvořit k obrazu svému, jistě vás přístup této rodiny v mnohém bude inspirovat. Vysoké stropy, arkýřová okna a samotná dispozice těchto bytů přímo vybízejí k osobitému pojetí interiéru.

Foto: www.modernibyt.cz

Jídelní kout, ke kterému náleží praktický blok sloužící k ukládání vybraného nádobí, je situován do obývacího pokoje. Blok k jídelnímu stolu i police jsou vyrobeny na zakázku.

Článek

Jak dlouho žijete v tomto bytě?

Moje manželka žije od narození v Praze na Vinohradech. Já jsem na Vinohradech vystudoval gymnázium a několik let po maturitě jsem se sem přestěhoval. Proto jsme tu hledali i nové bydlení. Když jsme konečně po několika letech našli tento byt, byli jsme zcela okouzleni lokalitou, výhledem do zeleně a velkorysou dispozicí místností. Navíc se byt nachází v památkově chráněném objektu. Uvědomili jsme si, že realizace interiéru si zaslouží zvýšenou pozornost. Nastěhovali jsme se před necelými dvěma roky a okamžitě jsme se v něm zabydleli.

Foto: www.modernibyt.cz

V obývací místnosti jsou dvě sedací soupravy. Ke každé soupravě přísluší jeden atypický stolek, který slouží jako odkládací plocha. V případě potřeby je možné oba stolky spojit v jeden.

Byly nutné nějaké rozsáhlé stavební úpravy, když jste se rozhodli pro rekonstrukci?

Rozhodli jsme se pro řešení, které nevyžadovalo zásadní stavební úpravy. Bylo však nutné provést veškeré nové instalace a především zřídit etážové topení. Když jsme byt přebírali, topilo se zde uhlím v kamnech. Původní parkety, okna a dveře byly naštěstí vesměs ve velmi dobrém stavu a bylo možné je repasovat.

Jak byste byt charakterizovali?

Na dnešní poměry jsme celkem velká rodina, která má pět členů a navíc psa. Náš byt je pro nás především domov, kam se každý den velmi rádi vracíme.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyň je řešena ryze prakticky a účelově. Jednobarevnou kuchyňskou linku doplňuje jídelní pult a praktické sezení.

Jakému stylu dáváte přednost, co se týče bytového designu a proč?

Především musí být interiér funkční. Proto je potřeba mít nejdřív dobře promyšlené fungování domácnosti a potřeby jednotlivých členů rodiny, které se ale v průběhu života mění. My jsme si na začátku vypracovali poměrně dlouhý seznam požadavků a priorit. Většinu z nich se nám nakonec podařilo naplnit. Co se týká designu, preferujeme jednoduché čisté linie a povrchy, které přiznávají materiál, ze kterého jsou předměty vyrobeny. Velkou roli hraje v interiéru osvětlení, se kterým lze doslova kouzlit.

Foto: www.modernibyt.cz

Neobvykle řešený jídelní kout je osvětlen atypickou lampou. V tomto prostoru je to velmi zajímavé a originální řešení.

Pracovali jste na novém interiéru sami nebo jste si přizvali na pomoc designéra či architekta?

Vůbec jsme neuvažovali o tom, že bychom se do projektu pustili bez spolupráce s architektem. První informace jsme získávali z internetu. Na základě referencí jsme si vytipovali architektonické kanceláře, které jsme oslovili s prosbou o konzultaci. Nakonec jsme v jednom z předních designových studií dostali ten správný kontakt, kam se obrátit. Tímto bych chtěl panu Nedvědovi poděkovat.

Foto: www.modernibyt.cz

V dětském pokoji je instalováno patro na spaní se dvěma samostatnými vstupy. Pod patrem je vytvořeno další místo na spaní, které je připraveno pro malého Matěje. V současné době toto místo slouží k sezení.

Měli jste nějakou počáteční inspiraci?

Na začátku jsme měli jen mlhavé představy. Plně jsme však důvěřovali ateliéru, se kterým jsme navázali spolupráci. Celková koncepce i návrhy jednotlivých prvků jsou dílem ateliéru, jmenovitě pana architekta Kryštofa Štulce a pana architekta Jana Klempíře. My jsme konzultovali především praktické záležitosti a snažili se co nejpřesněji realizovat náš záměr. Spolupráce s ateliérem byla pro nás velmi zajímavá a obohacující.

Foto: www.modernibyt.cz

Koupelna je řešena velmi jednoduše. Bílé obklady doplněné dřevěným stolkem jsou elegantní a nadčasové.

V bytě mne zaujal atypický nábytek. Některé kusy jsou variabilní a lze s nimi dále pracovat. Kde je původ tohoto nápadu, je nábytek vyrobený na míru?

Velká část nábytku je vyrobená na zakázku podle projektu ateliéru. Měli jsme šťastnou ruku při výběru truhlářské dílny, která nábytek vyráběla a instalovala. Za nadstandardní kvalitu provedení jsme zaplatili rozumnou cenu. Nepříjemný skluz v termínu plnění jsme truhlářům už odpustili.

Foto: www.modernibyt.cz

Částečným přepažením haly nízkou stěnou vznikl prostor pro televizní koutek a komunikační cesty. Nízká stěna je z jedné strany využita jako knihovna, z druhé strany ohraničuje televizní koutek.

Můžete nám něco říct k nábytkové sestavě v ložnici? Je skutečně originální a zajímavá.

Ložnice je v prostorné místnosti s arkýřovým oknem. Vysoké stropy umožnily instalovat vedle manželské postele nízké patro, pod kterým je úložný prostor. Na patře je skrytá pracovna s místem pro odpočinek. Z ložnice člověk pracovnu v podstatě nevnímá, takže neruší. Z pracovny je naopak do místnosti i z okna krásný výhled. Milé na tomto řešení je to, že tak nezanikl pocit z prostoru původní místnosti.

Foto: www.modernibyt.cz

Podobně jako v dětském pokoji i v ložnici rodičů byl vytvořen úložný prostor, v jehož patře se skrývá praktická pracovna.

Máte zde nějaké oblíbené místo?

Určitě je to balkón, který přísluší k obývacímu pokoji. V létě je zde velmi příjemné posezení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám