Hlavní obsah

Houpací křesla pro odpočinek v příjemném designu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud jste už moc velcí na to, aby vás houpali rodiče, tak se zkuste nechat pohoupat křeslem. Máme pro vás tipy na houpací křesla, která se nehodí jen pro staré babičky, ale i pro mladé lidi do moderního interiéru. Houpací křeslo v něm bude nejen skvělým designovým doplňkem, ale také přívětivou náručí, do které se budete rádi a často vracet.

Článek

Klasické křeslo vyráběné stejně jako klasické tonetky - z ohýbaného dřeva - není jediným houpacím křeslem, které se nesmazatelně zapsalo do dějin designu. Totéž se povedlo i křeslu od designérů Charlese a Raye Eamesových. Bylo navrženo již v roce 1953 a dodnes se vyrábí a je chloubou nejednoho moderního interiéru.

Retro křeslo se hodí do moderního bytu

V moderním interiéru takové křeslo hraje roli "retro doplňku", má biomorfický design, který je inspirován organickými tvary, těmi se inspiroval i architekt Jan Kaplický při návrhu Národní knihovny. Takže pokud se vám "chobotnice" líbila, zkuste si pořídit právě toto křeslo.

.: Nové provedení, ale starý design.foto: Vitra

V roce 1973 přichází éra houpacího křesla z plátna - první takové křeslo je navrženo v USA, záhy se dostává i do Evropy a stává se velmi oblíbeným.

.: Zavěšené křeslo z plátna a tyčí.foto: www.sakypaky.cz

Zavěšuje se pomocí karabiny na pevný bod - na trám, větev nebo na pevný kotvící prvek ve stropě. Hodí se do malých bytů, jeho velkou výhodou totiž je, že je možné jej okamžitě svěsit a složit do malé ruličky.

.: Na principu zavěšení se vyrábějí i moderní plastová závěsná křesla.foto: Vitra

Houpací křesla z kovu a plastu jsou inspirována klasikou a mají větší životnost než křesla dřevěná. .: Houpací křeslo z pevné látky má pevnou kovovou konstrukci (599 Kč).foto: IKEAVelmi oblíbená jsou dnes křesla v přírodních barvách - z plátna v kombinaci se dřevem nebo houpací křesla z ratanu a bambusu. .: Křeslo Elegant v přírodním pískovém provedení - hodí se do každého interiéru.foto: Ano nábytek Do minimalistického interiéru zvolte křeslo v jednotné barvě a v jednoduchém designu. Třeba v sytě černé barvě, křeslo se tak stane výrazným solitérem. .: Křeslo z černé látky a z lakovaného dřeva (design: Nike Karlsson).foto: IKEAJiž konci 19. století byla houpací křesla běžnou součástí obývacích pokojů, byla nábytkovou klasikou salónů a budoárů v obydlích střední a vyšší společenské třídy. Zkuste do něj zainvesovat i vy a uvidíte, že se stane vaším oblíbencem, který vám poskytne příjemnou náruč, kdykoliv to jen budete potřebovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Moderní jsou atypická křesla a sedačky

Od sedaček a křesel očekáváme především pohodlí. Při výběru proto nehodnotíme jen vzhled, ale i funkce, které zvyšují komfort při používání.

Sedací nábytek tisíckrát jinak

Po perném dni hledáme v bytě místo, kde si nejlépe odpočineme. Obvykle jej nalezneme v sedací soupravě. Ano, genius loci pomáhá dotvářet v místnosti právě...

Výběr článků

Načítám