Hlavní obsah

Festival moderní a současné architektury je letos plný akcí pro veřejnost

Novinky, Kristýna Křížová

Fandové a zájemci o architekturu, kulturu a design se mohou vydat na pražský Architecture Week 2009. V rámci tohoto festivalu si můžete udělat výlet za zajímavou historickou architekturou, prohlédnout si nejlepší stavby letošního roku nebo se třeba podívat na videu, jak se staví mobilní domy z kostek. A ti, kteří hledají architekta pro svůj vysněný dům jej jistě najdou právě tady.

Článek

Základním posláním tohoto festivalu je nechat nahlédnout veřejnost do světa architektů a představit z něj nejzajímavější budovy a stavby, které si zaslouží pozornost.

Jde hlavně o to, aby se lidé naučili vnímat architekturu a aktivně o ní přemýšleli.
Doc. Ing. arch. Radomíra Sedláková, CSc.

Festivalu se každoročně účastní architekti z mnoha zemí Evropy i světa, festival je tak plný přednášek na téma architektura. Letos je velký prostor věnován zejména tématu voda. Připraveno je ale také deset procházek za architekturou.

Výlet za architekturou lodí, pěšky i s dětmi

V programu festivalu je celá řada zajímavých výletů za architekturou, několik z nich jsme pro vás vybrali. Dva z nich můžete podniknout lodí - ten za pražskými ostrovy a za pražskými nábřežími.

Jistě vás zaujme také procházka za funkcionalistickými a postmoderními budovami v centru Prahy, seznámíte se na ní třeba se stavbou obchodního domu Baťa nebo se stavbou Myslbek.

Výlet za jednou z nejlepších kubistických staveb

Jednou z nejzajímavějších bude procházka s názvem Kubistická architektura pod Vyšehradem. Seznámíte se s českým fenoménem architektonického kubismu od Josefa Chochola. Uvidíte tak mimo jiné i jednu z nejzajímavějších pražských staveb 20. století.

Maminky s dětmi uvítají procházku z Kampy přes Karlův most na Staroměstskou mosteckou věž. Výlet je ale třeba si rezervovat na e-mailu: hrabincova@architectureweek.cz a uvést své celé jméno a název procházky. Kapacita míst je totiž omezena.

KDEKDYODKUD
Pražské ostrovysobota 26. 9. ve 14.00 hodinMísto nalodění a vylodění: Dvořákovo nábřeží pod Nemocnicí Na Františku, loď jménem Czech boat.
Funkcionalistické a postmoderní budovy v centru Prahysobota 26. 9. v 15.00 hodinSraz u pomníku Josefa Jungmanna na Jungmannově náměstí.
Kubistická architektura pod Vyšehrademčtvrtek 1. 10. v 15.00 hodinSraz u budovy Podskalské celnice na Výtoni.
Pražská nábřeží3. 10. ve 14.00 hodinMísto nalodění a vylodění: Dvořákovo nábřeží pod Nemocnicí Na Františku.
Procházka pro děti4. 10. ve 14.00 hodinSraz  na Malostranském  náměstí na stanici tram. č. 12, 20 a 22 Malostranská.

V rámci bienále Industriální stopy je do programu festivalu zařazena třeba také výstava se zajímavým názvem Co jsme si zbourali.... Na tu můžete zajít až do 30. 10. do Ekotechnického muzea na Praze 6.

Architektura Brazílie a Moskvy  zaujme každého

Brazilskou architekturu Oscara Niemeyera, který je hlavním architektem města fascinujícího města Brasília, představí ve své přednášce v pražském Mánesu v úterý v 19 hodin Damjan Prelovšek, který všechny jeho stavby v Brazílii také vyfotografoval.

Ten, komu se líbí třeba kostel na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze od Josipa Plečnika si může zajít na přednášku od Prelovšeka o tomto architektovi ve středu od 18:30 hodin.

Svou přednášku o generálním plánu rozvoje města Moskvy do roku 2020 přednese Alexander Kuzmin, její hlavní architekt. Na přednášku si můžete zajít 30. 9. 2009 v 17.00 hodin do Mánesa.

Najděte si svého oblíbeného architekta

Výstava Arch Works v Mánesu představuje česká a zahraniční architektonická studia, kanceláře a nové developerské projekty formou videoprezentací spolu s modely a maketami staveb.

Zajímavé je porovnání prvotních architektonických školních modelů s uměleckým duchem a závěrečných modelů určených k realizacím.

Seznámíte se s novými trendy v oblasti dřevostaveb a mobilních domů

V rámci festivalu máte také příležitost navštívit nově postavené dřevostavby v Praze a nejbližším okolí.

Seznámit se můžete také s principy domu s nulovými emisemi CO2. Novým trendem dnes již totiž nejsou domy pasivní, ale domy aktivní. O jednom takovém si přečtěte zde.

Dále si můžete poslechnout přednášku o montovaných mobilních domech ve středu od 16 hodinrovněž v Mánesu.

Můžete také navštívit některé budovy nominované na titul Stavba roku

V rámci festivalu také můžete letos poprvé navštívit některé nominované budovy soutěže Stavba roku budou, ty budou otevřeny k prohlídkám, mimo jiné například polyfunkční dům v Praze, nové vily v Praze na Haunspalce, Aquapark Olomouc nebo City Park Jihlava.

Architecture Week 2009 můžete navštívit od pondělí do neděle od 10 do 18 hodin až do 4. 10. , listky si můžete zakoupit v centrále festivalu, v budově Mánes, Masarykovo nábřeží 250, Praha. Jako informační centrum slouží Dům ABF – Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, Václavské náměstí 833/31, 110 00 Praha 1.

Vstup do Mánesa, kde je rovněž umístěna výstava Arch Works 2009 a některé další výstavy a kde se koná řada přednášek a seminářů, je volný. Zdarma jsou také všechny výlety, které jsme pro vás z Architecture Weeku vybrali.

Reklama

Související témata:

Související články

Stavby architekta Miese van der Rohe nestárnou

Před čtyřiceti lety zemřel v Chicagu jeden z nejvýznamnějších představitelů funkcionalismu, architekt Ludwig Mies van der Rohe. Architekt, který se držel hesla...

Výběr článků

Načítám