Hlavní obsah

Elegantní srub v malebné přírodě poskytuje rodině dostatek prostoru a volnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výhled na krajinu kolem Berouna a údolí řeky je opravdu nádherný. Zvlněné kopce s loukami a lesy. Svěží zelené odstíny, kam oko dohlédne. Tady se manželé rozhodli zakotvit. Postavit dům, který by rodině poskytl dostatek prostoru a volnosti.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Obývací část je otevřená přes dvě podlaží. Dostatek světla zajišťuje celoprosklený štít.

Článek

Les, který rodina vlastní na Vysočině, byl původním impulzem ke stavbě dřevostavby. Pragmaticky řečeno – ušetřily by se peníze nutné ke koupi materiálu. Jak se ale ukázalo, organizace, zpracování a doprava dřeva do výrobny v Černilově u Hradce Králové by vyšly dráž než náklady na materiál, který stavitelská firma zajišťuje z nedalekých Orlických hor. Myšlenka dřevostavby se majitelům ale zalíbila a i přes změnu plánu už u ní zůstali.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

I po pěti letech je interiér provoněn jemnou vůní dřeva.

„Když jsme v roce 2006 řešili otázku stavby domu, byly ve hře pouze tři firmy, které se výstavbou tohoto typu domu zabývaly. Dnes je nabídka širší, ale výběru nelitujeme. Stavba srubu vyžaduje zkušenosti, které rostou s počtem postavených domů. Pozorování, jak specifická dřevěná stavba v čase pracuje, vede ke změně technologie a detailů.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Houpání vyplavuje endorfiny, které vyvolávají pocity štěstí. Po dlouhém dni přijde vhod.

Dům se ve výrobně celý smontoval, překontroloval a předal majitelům. Následně byl rozmontován a po jednotlivých dílech, které musí být vždy pečlivě očíslovány, byl převezen na pozemek. Montáž se provedla na připravenou základovou desku bez použití jediného hřebíku a šroubu. Po zhruba týdnu se rodina pana Jiřího mohla radovat z nového domu.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Prostor galerie neslouží pouze jako průchod, ale je využitý pro domácí knihovnu.

Protože se rozvody elektřiny vedou svisle vnitřkem kulatin a otvory pro vedení se provrtávaly v hale, prováděcí dokumentace musela být důkladně připravená. Na co by se v projektu zapomnělo, to by nebylo. Konstrukce podkroví zhotovená ze subtilnější dřevěné konstrukce je obložena sádrokartonovými deskami a štíty obkladem z palubek.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Protože děti rychle rostou a v dětském pokoji je dostatek místa, pořídily se pohodlné postele o šířce 140 cm.

Důvodem je sesychání dřeva. Štíty z kulatiny by se pohybovaly a střecha by netěsnila. Například stěny v přízemí jsou vysoké tři metry a počítá se, že se zmenší zhruba o 20 centimetrů. Z velké části zůstala dispozice typového domu Karel zachována.

Z počátku se majitelé sami pustili do drobných úprav a změn, které by vyhovovaly dennímu provozu rodiny. Nevěděli ale, jak skloubit jednotlivé požadavky a jak vyřešit terasu, která u původního projektu chyběla. Obrátili se proto na architekta, který navrhl venkovní kryté sezení a upravil dispozici vnitřku. Rozšířila se spíž. Přesunul se hostinský pokoj.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Když bydlíte v domě se zahradou, nemáte nouzi o čerstvé květiny. Stačí vyběhnout ven a nařezat je do vázy.

Rodina i návštěva mají zachováno svoje soukromí. Změnil se tvar schodů. Nástup na schodiště je racionální a nemusí se procházet obývací částí. „Byly to drobnosti, které jsou logické, ale které vám bez zkušeností nedojdou,“ říkají majitelé. Částka osm tisíc korun, kterou majitelé vynaložili na úpravu projektu, byla v rámci rozpočtu zanedbatelná.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Zastřešení terasy je nad okny prosvětleno vloženým polem z polykarbonátu.

Bourání jedné jediné zdi by v důsledku přišlo mnohem dráž a představa starostí a prachu vyděsí každého. Stavba poskládaná ze silných kmenů působí zvenku masivně. Proto asi leckoho překvapí vzdušnost a světlost, kterou vnitřní interiér nabízí. I po pěti letech je ve vzduchu stále cítit jemná vůně dřeva. Barevnost interiéru je laděna převážně do světlých přírodních barev. Majitelé vsadili jen na funkční zařízení prostoru s minimem nábytku.

Technické údaje

Typový srub KAREL 5 + kk

Zastavěná plocha: 158 m²

Užitná plocha: 200 m²

Cena domu: Od 4 miliónů korun

Helena Marková, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám