Hlavní obsah
Architekti mohli tvořit pouze na velmi omezeném prostoru. Přesto do něj vtěsnali vše, co bylo třeba. Foto: Steven & Cathi Houseovi (18x)

Dům pro dva architekty navazuje na tradici, ovšem novým stylem

Kdysi, uprostřed malé mexické vesničky, stála prostá hacienda. Po jejích zdech se plazily popínavé rostliny a často sem zaléhal hlas zvonu z nedalekého kostelíka. Během staletí však byla hacienda kousek po kousku rozprodána a jediné, co z ní kromě několika roztroušených kůlen zbylo, jsou zadní dveře. To vše na malém kousku země. Právě v takové podobě se dostala do rukou americkým architektům, Stevenu a Cathi Houseovým. Ti na pozemku vybudovali nádherný příbytek nazývaný prostě Dům pro dva architekty (House for two architects).

Architekti mohli tvořit pouze na velmi omezeném prostoru. Přesto do něj vtěsnali vše, co bylo třeba. Foto: Steven & Cathi Houseovi (18x)
Dům pro dva architekty navazuje na tradici, ovšem novým stylem

Parcela byla nevelká, pouhých 11 x 16 metrů, a ležela jen pět bloků od samého centra dnešního města San Miguel de Allende. Své kouzlo si ovšem zachovala do té míry, že byla se vším, co na ní zůstalo, prohlášena za národní památku.

Původní zeď architekti z vnitřní strany vyztužili betonem, z někdejší haciendy se zachovaly dveře.

Foto: Steven & Cathi Houseovi

Architekti se při pohledu na zbytky někdejší romantické budovy rozhodli proměnit je znovu v hezké a příjemné místo, které bude sloužit k odpočinku, k útěku do soukromí, k sobě samému. Zároveň měla nová stavba být domovem, ateliérem i místem setkávání rodiny a jejích přátel.

Architekti zachránili vše, co bylo na pozemku k dispozici. Něco slouží svému původnímu účelu, něco je využito jinak.

Foto: Steven & Cathi Houseovi

Ústředním prvkem dvorku je nádherná mozaika na zemi vytvořená z nařezaných původních dlaždic.

Foto: Steven & Cathi Houseovi

Vytvořit něco takového na malém prostoru znamenalo spoustu pečlivých příprav a plánování. Manželé architekti věděli, že v domě budou chtít mít dvě ložnice se dvěma koupelnami, dvě pracovny, kancelář, obývací pokoj, jídelnu, kuchyň a také pěkné zákoutí venku před domem. Navrhli si tedy centrální dvorek pro možnost společného stolování i zábavy pod širým nebem.

Neměly chybět také další prostory v exteriéru, jako jsou balkóny a střešní terasy. Vše dohromady mělo pak vzbuzovat dojem někdejší malé vesničky žijící společným komunitním životem.

Interiér je vymalován v tradičních teplých barvách.

Foto: Steven & Cathi Houseovi

Schodiště v interiéru domu

Foto: Steven & Cathi Houseovi

V praxi architekti umístili veškeré společenské prostory do přízemí, blíže vstupu. Dvorek funguje jako přirozený předěl, za nímž následuje už klidová zóna. V ní je jednak ložnice architektů, ale také jejich kancelář a pracovna prvního z nich. V prvním patře se ke spánku ukládají návštěvy a pracuje druhý z architektů.

Detail zábradlí schodiště

Foto: Steven & Cathi Houseovi

Architekti si samozřejmě byli dobře vědomi výjimečnosti prostředí, kde svůj dům budují, proto s úctou využili vše, co na parcele zbylo, ať již k původnímu účelu, nebo k nějakému novému. Vstupní dveře zachovali bez porušení.

Existující hliněná zeď směřující do ulice zůstala rovněž zachovaná, ovšem z vnitřní strany ji vyztužili betonem, aby unesla první patro a novou střechu.

V interiéru zůstaly mj. i původní cihlové podlahy.

Foto: Steven & Cathi Houseovi

Přízemí domu je určeno pro společenský život. Místnosti vyžadující klid jsou v horním patře.

Foto: Steven & Cathi Houseovi

Půdorys někdejší toalety majitelé zakomponovali do návrhu své koupelny, dávná spíž má nové základy, ale také pevnější zdi a stala se jednou z pracoven.

Zachovalé kamenné dláždění architekti nechali přeřezat a použili znovu. Naopak, cihlové podlahy v obývacím pokoji a v pracovnách zůstaly ponechány tak, jak byly.

Zajímavým způsobem jsou řešeny světlíky.

Foto: Steven & Cathi Houseovi

Ve stropě společenské místnosti je několik nenápadně umístěných světlíků.

Foto: Steven & Cathi Houseovi

Foto: Steven & Cathi Houseovi

Velké množství materiálů je buď tradičních, nebo přímo původních, ovšem vše je použito nový způsobem, obepnuto stužkami oceli a plochami skla zasazenými do betonu a kamene tak, aby bylo na první pohled jasné, že život v této části dávné vesničky pokračuje dál.

Ložnice architektů je v přízemí, od společenské zóny ji odděluje dvorek.

Foto: Steven & Cathi Houseovi

Koupelna přiléhající k ložnici majitelů.

Foto: Steven & Cathi Houseovi

Architekti osvěžili interiér svého domu spoustou hravých detailů.

Foto: Steven & Cathi Houseovi

Z jedné střešní terasy lze vystoupat na druhou po nápaditě řešených schodech.

Foto: Steven & Cathi Houseovi

Uspořádání přízemí: E - vstup, L - obývací pokoj, D - jídelna, K - kuchyň, S - pracovna, O - kancelář, MB - ložnice majitelů.

Foto: Steven & Cathi Houseovi

Uspořádání prvního patra: B - ložnice pro hosty, S - pracovna

Foto: Steven & Cathi Houseovi

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Související články

Výběr článků