Hlavní obsah

Dopřejte si luxusní i hravé povlečení

Právo, Karolina Černá

Povlaky peřin a polštářů v přepychovém provedení povýší ložnici na výjimečné místo pro spánek. Naopak do dětského pokoje volíme raději snadno pratelné látky s veselými potisky.

Foto: Veba (3x)

Nabídka kolekcí v jednotném výtvarném stylu je trendem budoucích let. Kolekci Rose tvoří ložní prádlo, župany, textil do koupelny, ale také do jídelny.

Článek

Současným trendem v bytovém textilu je optické sjednocení barevných odstínů, vzorů a výtvarných motivů povlečení s ručníky a osuškami v koupelně vedle ložnice, někdy i s jídelním prostíráním.

Na výběr samozřejmě mají také ti, kteří upřednostňují větší pestrost. Především digitální tisk přenáší na tkaniny, ideálně na bavlnu, originální realistické fotografie i abstraktní malby.

Foto: Matějovský

Kolekce dekoračních povlaků ze 100% bavlny v provedení luxusního saténu s hustou a pevnou strukturou přináší motiv FOX - Liška. Vyobrazení je zajištěno precizním digitálním tiskem. Uzavírání na zip. Rozměr 50 x 50 cm. Cena 295 Kč.

Využít můžeme kvalitní obrázky a fota vlastní výroby. Reaktivní barvy prosáknou vlákno do hloubky, takže potisk nebledne ani neomezuje uživatelský komfort.

Jak nakupovat

Před nákupem nového povlečení přeměříme vlastní peřiny i polštáře. Klasický rozměr pro povlak polštáře je 70 x 90 cm a pro povlak přikrývky 140 x 200 cm.

Lidé vyššího vzrůstu uvítají prodlouženou délku pro peřinu 140 x 220 cm nebo francouzské míry 200 x 220 cm.

Foto: Decodoma

Ložní souprava Florence s romantickým květinovým motivem je utkaná ze směsi 50 % bavlny a 50 % polyesteru. Praní na 40 °C. Povlak na polštář 70 x 90 cm, na přikrývku 140 x 200 cm. Cena 199 Kč.

Vyzkoušíme, jak je materiál příjemný na omak. Zajímáme se o jeho savost a kvalitu zpracování, případně o antipeelingovou úpravu omezující tvorbu žmolků.

Určující je také gramáž daná hustotou tkaní, jemností a pevností příze. Běžné je rozmezí 115-130 g/m2. Důležitá je i srážlivost, její obvyklé hodnoty se pohybují od 3 do 5 %.

Dalším údajem může být tzv. dostava tkaniny, což je počet osnovních a útkových nití na šířku a délku 1 cm. Čím vyšší číslo dostavy, tím je látka hustěji tkaná a odolná, např. denim má 25,5/16,5 na 1 cm.

Foto: Veba

Jemný damašek Mandala s vytkaným vzorem připomíná hrou odstínů odraz na vodní hladině či strukturu buněčných organismů.

Praktické je zapínání na umělohmotný zip, takže zkontrolujeme jeho plynulý pohyb. Pozor na froté s vyšší smyčkou nebo chlupatý mikroplyš, u nichž zip občas zadrhává o vlas.

Oblíbená bavlna

Bavlna pro ložní prádlo bývá 100% nebo v různém poměru s příměsí. Na dotek je příjemná, přitom vyniká vyšší pevností, odolností a netvoří žmolky. Označení deluxe slibuje vyšší gramáž 145 g/m2.

Foto: Decodoma

Luxusní bavlněný satén Ahsen je z jemné 100% bavlny. Zapínání na zip. Praní naruby a na 40 °C. Povlak na polštář 70 x 90 cm, na přikrývku 140 x 200 cm. Cena 990 Kč.

Ze 100% bavlny jsou krep, střídavě hladký a zvrásněný, který nemusíme žehlit, a hřejivý flanel. Na rozdíl od chladivějšího krepu ho využijeme především v zimních měsících. Dobře absorbuje vlhkost. Povrch má speciálně upravený tzv. počesáním na vnější straně látky, krátké chloupky připomínají plyš.

Z česané výběrové bavlny nebo mako bavlny se vyrábí tzv. jersey s přirozeným leskem. Neublíží mu šetrná sušička. Mimořádně lehký a jemný je také bavlněný satén z kvalitní česané bavlněné příze. Dlouhá jemná vlákna v atlasové vazbě vytvářejí hustou a pevnou strukturu s leskem na lícové straně.

Foto: Matějovský

Stříbrně šedá kolekce New Star Grey ladí s čistou bílou. Vrchní strany přikrývky a polštáře mají šedý podklad a bílé hvězdy, spodní strana je opačně. Dostupné varianty bavlněný satén, deluxe bavlna, flanel i krep.

Výjimečnost damašku spočívá v reliéfním vzoru, v němž se střídají třpytivé a matné plochy. Damašek je mimořádně hebký a odolný. V zimě zahřeje, v létě lehce chladí. Dědí se z generace na generaci, své vlastnosti si uchovává přes 20 let. Nabízí také nežehlivou úpravu.

Směsové a jiné tkaniny

Polybavlna sestává ze 35% podílu bavlny a ze 65 % z polyesteru. Je lehká, jemná a prodyšná. Rychle schne, minimálně se mačká a nemusí se téměř žehlit. Je cenově dostupná.

Moderní bambusové povlečení tvoří většinou 50 % bambusových vláken a 50 % česané bavlny. Tká se z jemné příze v atlasové vazbě, je nemačkavé. Typická je pro něj výjimečná savost a vzdušnost.

Foto: Bonami

Hravé potisky se líbí hlavně dětem. Do jejich postýlky patří malí zvířecí hrdinové.

Mikrovlákno ze 100% polyesteru připomíná na dotek hedvábí. Rychle schne, mačká se jen minimálně. Krepové povlaky z mikrovlákna (mikrokrep) se nemusí vůbec žehlit.

Satén z polyesteru vzbuzuje v lesklé variantě dojem luxusu. Někdy bohužel elektrizuje. Povrch je choulostivější na zatrhnutí nitek - pozor na prstýnky, náušnice a drápky zvířecích miláčků. Satén i mikrovlákno v létě chladí, v zimě udržují tělesnou teplotu.

Foto: Veba

Zažít setkání s divokou zvěří můžeme díky originálním tiskům. Na rozdíl od reality však proběhne bezpečně. Saténové povlečení Together ze 100% egyptské bavlny je oboustranné. Cena za set na jednu postel 1790 Kč.

Milovníci přírody sázejí na len. Je vysoce odolný a levnější než damašek. Jeho problémem je však mačkavost. Při nešetrném praní se sráží, při rychlém ždímání dochází k polámání vlákna.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Správné praní

Ložní textil před prvním použitím vypereme podle doporučení výrobce.

Ideální jsou materiály, které snesou teplotu 60 °C, jež hubí roztoče.

Povlečení pereme vždy naruby a zapnuté.

Ždímáme na nižších otáčkách, max. 700.

U jemné látky nepoužíváme aviváž, nežehlíme ji, jen urovnáme dlaní. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám