Hlavní obsah

Domu zanořenému do kopce vévodí nekonečný bazén

Novinky, nes

Když se losangeleský architekt Noah Walker rozhodl postavit si v pohoří nad Beverly Hills dům, našel si parcelu, která byla na samém hřebeni. Přestože plánoval velký dům, chtěl jej zároveň začlenit do okolní krajiny tak, aby na sebe okamžitě nestrhával veškerou pozornost a aby nechal vyniknout okolní přírodu.

Foto: Joe Fletcher

Velikou výhodou domu jsou nádherné výhledy do okolí.

Článek

Výsledkem je betonový dům maximálně zanořený do kopce, s bohatým prosklením a pravoúhlým nekonečným bazénem, s výhledem do nádherných údolí.

Na 1,4hektarové parcele bylo na 130 chráněných dubů, které bylo třeba zachovat. S tím architekt neměl žádnou potíž, naopak stromy napomáhají jeho dům ukrýt před zraky okolí. Jeden obzvláště urostlý se pak sklání nad vodou bazénu.

Ze správného úhlu tak vzniká úchvatný obraz, nad nímž by jako nad motivem zajásal nejeden malíř.

Foto: Joe Fletcher

Rozložitý dub zrcadlící se na hladině nekonečného bazénu by byl vděčným námětem pro obraz.

Foto: Joe Fletcher

Jeden z největších dubů stojí nejblíže domu a jeho větve se rozkládají nad bazénem.

Dům je postaven z konstrukčního betonu, přičemž jeho spodní podlaží je z velké části zanořeno do hřebenu kopce. Fasády jsou ale na mnoha místech maximálně otevřené, a tak šeď betonu doplňuje elegantní, nenápadné sklo a černé profily, v nichž je zasazeno.

Aby odlehčili betonovou jednolitost spodního patra, oživili je architekti ze studia Walker Workshop trojúhelníkovým nádvořím.

Foto: Joe Fletcher

Nádvoří domu

Foto: Joe Fletcher

Velká část domu je zanořena do hřebene.

Zanoření stavby do terénu odpovídá opačné uspořádání v interiéru. Ve spodním, klidovém patře jsou umístěny veškeré soukromé pokoje a ložnice s přiléhajícími koupelnami, případně šatnami.

Nechybí společenský pokoj, posilovna a malý kinosál. Relaxační charakter tohoto patra podtrhuje i volba materiálu podlah, které jsou z dubového dřeva. Ze stejného dřeva je pak vyrobeno i mnoho kusů nábytku a obložení na stěnách.

Foto: Joe Fletcher

Zejména ve spodním patře protepluje interiér domu spousta dřevěných prvků.

Foto: Joe Fletcher

Místnosti ve spodním patře nabízejí příjemně itnimní atmosféru, dostatek světla zajišťují světlíky ve stropě.

Foto: Joe Fletcher

Také některé ložnice v nižším patře mají nádherné výhledy do kraje.

Horní patro funguje jako denní zóna, kde se odehrává hlavní společenský život rodiny. Je zde velká kuchyně uspořádaná do písmene U s centrálním ostrůvkem a obývací pokoj propojený s jídelnou. Na stejné úrovni je rovněž parkoviště pro tři vozy. V tomto patře jsou veškeré podlahy leštěného vápence.

Foto: Joe Fletcher

Velká kuchyň je umístěna v samostatném bloku. Je v ní dost msíta i na jídelní stůl. Hlavní jídelní stůl je ovšem v obývacím pokoji.

Foto: Joe Fletcher

Hlavní jídelní zóna

Foto: Walker Workshop

Spodní patro

Foto: Walker Workshop

Horní patro

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám