Hlavní obsah

Do studentského pokoje volte variabilní nábytek s nápadem

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naše dítě povyrostlo a má odlišné nároky a požadavky na svůj pokoj. Je jasné, že nás čeká kompletní výměna nábytku, který má sloužit studentovi i před maturitou.

Foto: Viabel

Pokoj pro dva bratry: kromě společné pracovní desky sdílejí chlapci i místo na spaní. Z jedné postele se na noc vysunuje pohodlné lůžko. Neutrální krémová barva nábytku podtrhuje harmonický dojem. Barvu doplňků lze sladit podle přání.

Článek

Co bude potřebovat? Ergonomickou, dobře polohovatelnou židli, velký pracovní stůl s vhodným osvětlením, pohodlnou postel, spoustu úložných prostor a polic na hudební aparaturu, encyklopedie, slovníky a časopisy. Ocení prostornou vestavěnou skříň a společensko-­relaxační koutek pro sebe i přátele.

Rostoucí stoly lze upravit podle potřeby

Dospívající má mít velkou pracovní plochu: místo na počítač, tiskárnu, psací potřeby, studijní materiály, knihy, sešity a hrnek s čajem.

Za ideální se považuje stůl s hloubkou 70–80 cm a délkou 140 cm, protože tam se vše pohodlně vejde.

Foto: Ikea

Na pracovním stole udržíme pořádek díky pořadačům, úložným krabičkám a nástěnnému organizéru.

Výška stolu se pohybuje v rozmezí podle velikosti dítěte od 60–75 cm. Dobrým tipem je rostoucí stůl, který se dá variabilně upravovat, poskytuje bohatý odkládací a úložný prostor, udržuje pořádek a přehled, může se i naklápět, má zaoblené hrany a zajímavé barevné kombinace.

U stolu se nesmí dítě hrbit, ideální je sedět v úhlu 100 až 110°. Klasický vzpřímený sed se už nedoporučuje, meziobratlové ploténky se více zatěžují. Ruce mají volně ležet na stole v pravém úhlu, nikdy se nemají ohýbat v zápěstí.

Foto: Ikea

Na správné pracovní lampě lze nastavit výšku a směr toku umělého světla. Nikdy nesmí dítěti oslňovat oči.

Stůl je v blízkosti denního světla a nechybí pracovní lampa. Vhodná je ta, u níž lze nastavit výšku a směr toku světla. Má několik kloubů a směrovatelné stínítko, světelný zdroj ve výšce, z níž neoslňuje.

Židle s pohyblivým sedákem

Student prosedí za počítačem mnoho hodin a kvalitní kancelářská židle je opravdu důležitá. Zásadní je, aby byla na kolečkách s dostatečně stabilní pětiramennou základnou, měla nastavitelnou opěrku zad, polohovatelné podpěrky na ruce, polohovatelnou výšku sedáku, případně i opěrku hlavy.

Foto: Centrum zdravého sezení Spinalis

Židle Spinalis Basic je vhodná pro děti a menší postavy 120 až 170 cm. Možnost barevné konstrukce nebo provedení chrom, kombinace potahů a výšivky na opěrce. Cena 14 868 Kč.

Vynikající je houpací či otáčecí mechanismus, ale mezi nejlepší patří židle, které v sobě mají zabudovaný tzv. pohyblivý sedák. Ten totiž zajišťuje optimální držení těla při sedu, a to pomocí podvědomé a přirozené práce našich zádových a břišních svalů.

Musíme tak trochu balancovat, měnit polohu, čímž aktivně pracují svaly v oblasti zad, beder a břicha, včetně těch hluboko uložených. Nejde tudíž o pasivní sezení a páteř se nehroutí…

Na nákup židle vezměte potomka s sebou

Zásadou je nakupovat pracovní židli jedině s dítětem. Vyzkouší si tak přímo v prodejně, jak mu pasuje, zda není příliš velká.

Důležité je si připomenout pravidlo pravých úhlů: záda se stehny a stehna s lýtky svírají 90 stupňů. Kvalitní má být i sedák: v přední části zaoblený, nesmí řezat do podkolenních jamek.

Foto: Trachea

Digitální potisk Overface je ideální na nábytek. Přenést lze jakoukoliv grafiku či fotografii. Zde auta ve stylu vintage.

Sedák židle je v optimální výšce, když se dítě sedící ve vzpřímené poloze dotýká nohama podlahy celou ploskou. Zamyslíme se i nad materiálem: snadno čistitelný, barevně zajímavý, prodyšný a na omak příjemný je ta správná volba.

Vsaďte na originalitu a funkčnost

Originální, designově zajímavý, zároveň jednoduchý, funkční, variabilní, případně snadno stohovatelný, skladebný a mobilní – takové má teenager požadavky na nábytek.

Důležitá je praktičnost, možnost přesunout nábytek po místnosti snadno a rychle, mít prostor pro návštěvu, kout na odpočinek.

Foto: Gazel

Program Street zahrnuje psací stůl, police a postel 90/200 cm na kolečkách s brzdou. Nábytek je skladebný, jednoduchý, funkční a variabilní.

Vybíráme tedy jednoduché sestavy, které lze vzájemně kombinovat, nabízejí rozmanité barevné kombinace, jsou přehledné, kvalitní a nadčasové. Kromě pracovní židle a stolu je další dominantou a nezbytností postel.

Nepodceňte postel

Zapomeňme na rozkládací gauč. Potřebujeme samostatné lůžko, velikost klasická – 90/200 cm, s kvalitním polohovacím roštem a matrací. Vše předem vyzkoušíme. Zejména se zaměříme na materiál a složení matrace.

Zvažme, zda jsou pro dítě vhodné syntetické materiály, obvykle jim lépe vyhovují přírodní matrace. Preferujeme bavlnu, ovčí, kokosové nebo lněné rouno, přírodní prodyšný kaučuk.

V případě tuhosti matrace jde o individuální pocit. Děti se ale obvykle přikloní k té měkčí. Úložné prostory se vždy hodí, ale prostor pod postelí se má nechat volný. Vzduch proudí pod lůžkem, kolem těla, netvoří se vlhkost a následně plísně.

Foto: J. A. P.

Designov čistý studentský pokoj se šatnou, která se nachází za decentními dveřmi. Skryté zárubně Aktive pro otočné dveře a stavební pouzdro Aktive pro posuvné dveře.

Dítě chce i další místo na sezení. Malé otočné křesílko, sedací vak či pytel jsou ideální. Skvěle se v nich relaxuje, kamarádi se v nich taky rádi uvelebí.

Úložné prostory

V ideálním případě zvolte vestavěnou skříň vyrobenou na míru. Šetří prostor, je až ke stropu (uložení sezónních věcí), vymyslet si lze počet, velikost a skladbu zásuvek. Protože předměty se spíše množí, než ubývají, je velká šatní skříň opravdu základ.

Výška skříně je obvykle po strop 278 cm, šířka podle prostorových možností. Hloubka u posuvných dveří je 65 cm, na ramínka potřebujeme 55 cm.

Vnitřní uspořádání: stropní police na méně používané věci (batohy, tenisové rakety), dále prostor pro košile a dlouhé šaty: nenechme se odradit tvrzením, že dlouhé nikdy nosit nebude. A nakonec spousta zásuvek: spodní prádlo, šály, trička, svetry, kabelky, společenská obuv.

Když je více místa, vyhraďme část pokoje na malou šatnu, která se schovává za pojízdnými dveřmi. Ty mohou být z bezpečnostního skla, v rozmanitých barvách a potiscích.

V pokojíku student ocení i policové systémy na knihy, pojízdné kontejnery, závěsné knihovničky v blízkosti lůžka, jednoduché noční stolky (stačí deska z tvrzeného skla), police na hudební aparaturu.

Dekorace a nápady

Kreativita, neotřelost, originalita, vyjádření svého já. To vše se promítá do vybavení, zejména v doplňcích. Na trhu je spousta zajímavých obchůdků, kde se lze za přijatelnou cenu vším vybavit.

Foto: Designville

Originální kousky – sedáky, pytle, taburety, křesílka, do kterých se usadí přátelé. Snadno se přesunují.

Ponechme dítěti volnou ruku, i když to nesouzní s naším vkusem. Má právo polepit pokoj plakáty, koupit si další polštář (i když už jich má 5), pověsit na stěnu jiný rámeček s fotkou.

Tip pro rodiče

Interiérové dveře vybírejte zvukově izolační. Patří sem ty, které nabízejí certifikovaný útlum až 34 dB.

Povrch dveří lze přizpůsobit vkusu studenta - barevné sklo, malba, tapeta. Zřejmě se neshodneme s potomkem na jednotném vzhledu dveří, proto mohou mít z každé strany jiný povrch. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám