Hlavní obsah

DesignSupermarket nabízí nápadité nádobí pod stromeček

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud chcete pod stromečkem potěšit mladého milovníka designu, zkuste se při výběru dárku inspirovat na letošní přehlídce DesignSupermarket. Akce letos přináší zajímavé kousky netradičních tvarů určené pro stolování, které rozhodně zaujmou.

Foto: Novinky

Nádoby od atelieru Tyformy a nápojový set od designérů z Tabla.

Článek

Osmý ročník festivalu DesignSupermarket letos hostí bezmála devadesátku českých a zahraničních designérů a značek, kteří nabízejí ke koupi i k vidění své produkty z oblasti bytových doplňků a velké množství skleněných a porcelánových kousků. Přehlídka dokazuje, že trendy zůstávají komiksové potisky na talířích i metalické barvy.

Foto: Novinky

K mání jsou i dekorované lahve na alkoholické nápoje.

Více než polovina vystavujících, mezi které patří studenti a absolventi výtvarných škol i etablované značky, představuje na festivalu zcela nové projekty nebo prodejní premiéry.

Nechybí široká přehlídka retro hodin

Za pozornost stojí prezentace značky Nanovo, která vystavuje především renovované bytové doplňky a nábytek z 60. až 80. let.

Na letošním DesignSupermarketu se soustředila hlavně na hodiny, které jsme mohli vídat ve třídách i na nádraží. Ocení je hlavně milovníci retro designu.

Foto: Novinky

Džbány od designérky Aleny Hájkové se hodí na servírování letních osvěžujících drinků.

Všech 86 značek a designérů vystavujících na festivalu prošlo výběrem kurátorského týmu.

„Posuzovali jsme především originalitu, použité materiály, kvalitu zpracovaní produktu a koncepčnost celé kolekce. Současně jsme ale přihlédli i k určité konkurenceschopnosti, prodejnosti a způsobu sebeprezentace autorů, který by měl být adekvátní výběrové akci, jejímž cílem je představit veřejnosti skutečně to nejlepší z mladého českého designu,“ uvedla k výběru ředitelka festivalu Darina Zavadilová.

Foto: Novinky

Zaujaly i metalické koisky od studií Hidden Factory nebo KriKri.

Festival se původně konal v provizorních prostorách a byl spíše alternativní studentskou akcí. Dnes nabízí výstavní prostory na dobré úrovni a má dobře promyšlenou koncepci. Je také vidět, že někteří designéři zůstávají festivalu věrní a vystavují na něm své kolekce už poněkolikáté.

Festival se koná klasicky před Vánoci a návštěvníci tak mají možnost již tradičně nakoupit i balicí papíry s vkusnými grafickými potisky od mladých umělců.

Foto: Novinky

Za pozornost stojí i mísy na ovoce geometrických tvarů od studia Vjem.

DesignSupermarket má ambici být akcí se společenským přesahem a plnit funkci centra neformálního setkávání osobností designu s lidmi, kteří projevují zájem o současné kulturní dění. Klade si za cíl přiblížit vznikající design širší veřejnosti a propagovat tvorbu mladých autorů.

Novinkou letošního roku je dětský koutek značky Devoto, která představuje nábytek podporující tvořivost dětí i zdařilé textilní doplňky pro děti. Koutek zajišťuje program a denně také hlídání dětí návštěvníků zdarma.

Foto: Novinky

Komu chybí design kelímků od jogurtu konce minulého století, může si pořídit hrníčky od Hidden Facory, které jsou jím inspirovány.

Festival probíhá až do neděle 14. 12. 2014 v Domě U Minuty na Staroměstském náměstí v Praze. Otevřeno je v pátek od 12 do 21
 a v sobotu od 10 do 21
 hodin, v neděli od 10 do 19 hodin.

Festivalový pas vyjde na 120 Kč
. Senioři a studenti zaplatí o 20 Kč méně. Pas platí po celé čtyři dny akce jako vstupenka do prodejních prostor, na přednášky, vernisáže, výstavy a večírky s hudebním programem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám