Hlavní obsah

Designová sítka umocní čajový obřad

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S čajovými sítky a louhovátky můžeme připravit chuťově zajímavý nápoj. Jsou vhodná pro čaj sypaný, ale také pro výluhy z koření a bylinek. Vyrábějí se z řady materiálů a mají nejrůznější tvary, a tak se i u nás může stát příprava čaje malým obřadem.

Foto: AD HOC

Čajové sítko do konvice Hangtea je určeno pro dávku čaje na celou konvici. Zátěž je přehozena přes okraj, louhovátko kdykoli z nápoje pohodlně vyjmeme. Materiál nerez, silikon. Cena 429 Kč.

Článek

Čajová sítka se vyrábějí z nerezu, plastu nebo keramiky. Na keramice a plastu nejvíce zanechává usazeniny tvrdá voda, což není z hlediska údržby pohodlné. Stačí ale louhovátko ponořit na chvíli do octa a usazeniny zmizí. Nikdy je neodstraňujeme agresivními čisticími prostředky!

Klasické typy čajových sítek ve tvaru lžíce jsou nahrazovány ponornými sítky a tyčinkami do konvic i menších šálků. Příprava čaje se tak stává malým příjemným obřadem. Důležité je ale vědět, jak dlouho čaj louhujeme a jak horkou vodou ho máme zalít, aby uvolnil zdravé látky a své aroma.

Foto: AD HOC

Čajová tyčinka na sypané čaje z nerezové oceli. Průměr 2 cm, výška 16 cm. Cena 499 Kč

Foto: KÜCHENPROFI

Čajové sítko obdélníkové Japan, 5x4,5 cm. Cena 349 Kč.

Foto: AD HOC

Čajové sítko z nerezové oceli s držákem, které padne na obvod hrníčku. Vhodné do myčky nádobí. Průměr 12,5 cm. Cena 249 Kč.

Foto: DEDRA

Sítko na sypané čaje, kombinace porcelánu a silikonu, délka: 16 cm. Cena od 69 Kč.

Foto: AD HOC

Čajové sítko z nerezové oceli a nylonu pasuje rovnou na hrnek. Cena 287 Kč.

Foto: KÜCHENPROFI

Čajový filtr do konvice z nerezové oceli. Průměr 7,5 cm, výška 6,5 cm. Cena 229 Kč.

Foto: KÜCHENPROFI

Čajové sítko na sypký čaj (vajíčko), 5,5x4,5 cm. Cena 299 Kč.

Správná příprava čaje

Na 2 až 2,5 dl čaje stačí jedna vrchovatá čajová lžička sypané směsi. Před přeléváním vařené vody přes sítko šálek nebo konvici nahřejeme.

Chuť čaje ovlivňuje kvalita a teplota vody a doba louhování.

Nápoj ztrácí chuť ochlazováním, takže jeho větší množství uchováváme v termosce nebo v konvici s ohříváčkem (podnos s čajovou svíčkou).

Černý čaj pro povzbuzení louhujeme dvě až tři minuty, pět minut pro působení na zažívání. Černý čaj přeléváme vařící vodou, tj. zahřátou na 100 °C.

Zelený čaj přeléváme vodou zahřátou na teplotu 80 °C, přelitím vařící vodou zhořkne. Louhujeme tři minuty.

Ovocný čaj zaléváme vroucí vodou, doba louhování je pět až osm minut.

Bylinný čaj a čaj z koření zaléváme vroucí vodou. Ať jde o sušené bylinky, koření jako fenykl, hřebíček, kmín nebo kousky čerstvého zázvoru, necháme louhovat osm až patnáct minut. Až poté čaj sladíme nebo dochucujeme citronem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám